Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Θετικός ο Σταθάκης για μια συνολική ρύθμιση των χρεών των ΤΟΕΒ στη ΔΕΗ

Θετικός ο Σταθάκης για μια συνολική ρύθμιση των χρεών των ΤΟΕΒ στη ΔΕΗ


Ζωηρή συζήτηση έγινε πριν από λίγες ημέρες στην Βουλή για το μείζον θέμα της άρδευσης των καλλιεργειών ενόψει και του καλοκαιριού, ένα θέμα που αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως αναμένεται να εξελιχτεί σε «καυτή πατάτα», τόσο για τα συναρμόδια υπουργεία, όσο επίσης τους οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων, τη ΔΕΗ και φυσικά τους αγρότες, που κινδυνεύουν να μην έχουν νερό να ποτίσουν.

Ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας, κ. Γιώργος Σταθάκης ανέφερε απαντώντας στον βουλευτή Αργολίδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κ. Γιάννη Μανιάτη ότι έχει υπάρξει πρόνοια από το ΥπΑΑΤ, ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των αγροτών που πληρώνουν και των αγροτών που δεν πληρώνουν τους ΤΟΕΒ. Παράλληλα, δήλωσε θετικός για μια συνολική ρύθμιση των χρεών των οργανισμών προς τη ΔΕΗ, ενώ υποστήριξε ότι οι τιμές του αγροτικού ρεύματος αυξήθηκαν ιδιαίτερα πριν τα χρόνια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Αναφορά έκανε και στους τόκους υπερημερίας που χρεώνει η ΔΕΗ στους ΤΟΕΒ όταν μπαίνουν σε ρύθμιση, τονίζοντας επί λέξει ότι «δεν είναι παράνομοι και προβλέπονται στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, όπως αυτός αναθεωρήθηκε τον Μάρτιο του 2013 με υπουργική απόφαση, ο οποίος λέει ότι αν ο λογαριασμός κατανάλωσης δεν εξοφληθεί εντός της οριζόμενης προθεσμίας, ο προμηθευτής προβαίνει στη δυνατότητά του να βάζει τόκο. Ο νόμιμος τόκος υπερημερίας ορίζεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο».

«Νομίζω ότι είναι θετικό να μπει το σύνολο των ΤΟΕΒ σε ένα καθεστώς ρύθμισης. Δεύτερον, χαιρετίζουμε μια πρωτοβουλία να βρεθεί ένα πεδίο συνεννόησης για το σύνολο της Πελοποννήσου που επαναλαμβάνω ότι έχει το μεγαλύτερο χρέος προς τη ΔΕΗ σε σχέση με άλλες περιφέρειες της χώρας», σημείωσε απαντώντας στον Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος ανέφερε ότι οι οργανισμοί της Πελοποννήσου βρίσκονται σε επαφή από κοινού με τη ΔΕΗ, για την εξεύρεση λύσης.

Σε σχέση με τις χρεώσεις της ΔΕΗ ανά στρέμμα, τόνισε ότι «το 2006 ήταν 10,44 ευρώ, το 2010 15,08 ευρώ, το 2013 34,39 ευρώ. Η αύξηση είναι τεράστια. Αυτή είναι η χρέωση. Αν θέλετε, μπορώ να σας τις διαβάσω όλες τις χρονιές. Από το 2015 και μετά, ήταν 33,95 ευρώ και το 2016 36,33 ευρώ. Έκτοτε δεν υπήρξε καμιά απολύτως μεταβολή. Άρα, οι επιδόσεις στο πρόβλημα είναι γνωστές».

Για τις ρυθμίσεις, τους τόκους και τις οφειλές των αγροτών

Ας αναφερθούμε τώρα στο δεύτερο θέμα, υπογράμμισε ο υπουργός, για να καταλήξει ότι «επαναλαμβάνω ότι οι φορείς που ήρθαν σε συνεννόηση και έχουν κάνει ρυθμίσεις, προχωρούν κανονικά. Δεν είναι καθολικό αυτό και πρέπει να αντιμετωπιστεί και από τους φορείς που δεν έχουν μπει σε καθεστώς ρύθμισης και πρέπει να το κάνουν. Δεύτερον, αναφορικά με τους τόκους, η ρύθμιση δεν αφορά μόνο άτοκα. Μπορεί να έχει και ένα μικρό τόκο, αυτόν που προβλέπεται από τον νόμο. Άρα, αυτό το θέμα πρέπει να το ξαναδούμε σχετικά με το αν είναι σωστός ο τρόπος που τοκίζεται, αλλά οι ρυθμίσεις δεν είναι άτοκες εξ ορισμού. Επαναλαμβάνω ότι είναι ανοιχτό το θέμα προς μελέτη εάν γίνεται σωστά ο υπολογισμός στις ρυθμίσεις των δόσεων, αν τηρείται ο Κώδικας. Νομίζω ότι έχουμε κοινή αντιμετώπιση του Κώδικα που προβλέπεται από την ΡΑΕ. Τρίτον, δεν είναι θέμα αν είναι πιο πολλά στη μία περιφέρεια. Έχουν διαφορές οι περιφέρειες. Όμως, ο κοινός τόπος είναι ότι πρέπει να μπούμε σε ένα καθεστώς ρυθμίσεων για το σύνολο της χώρας. Αυτή είναι η προσπάθεια που γίνεται, να είναι ρυθμισμένα. Αυτό θα δώσει και στη ΔΕΗ μεγάλο πλεονέκτημα, διότι δεν θα έχει στον τομέα αυτόν χρέη, τα οποία δεν έχουν ρυθμιστεί. Έχει τεράστια σημασία να ρυθμιστούν.

Υπάρχει ένα ευνοϊκό καθεστώς. Έχει γίνει μία ρύθμιση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και συνεχίζουμε, για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των αγροτών που πληρώνουν και των αγροτών που δεν πληρώνουν στους ΤΟΕΒ. Έχουμε βρει μια λύση εκεί, προκειμένου να στηρίζεται, να μην υφίστανται αρνητικές συνέπειες εντός του ΤΟΕΒ οι αγρότες οι οποίοι πληρώνουν έναντι αυτών που δεν πληρώνουν.

Άρα, έχουν γίνει τα επιμέρους νομοθετικά και διοικητικά μέτρα προκειμένου να διευκολύνουμε μία ρύθμιση. Επαναλαμβάνω ότι είναι κοινό το πνεύμα μας. Θέλουμε να διευκολύνουμε αυτούς που κάνουν τη μεγάλη προσπάθεια από τους ΤΟΕΒ και, ταυτόχρονα, πρέπει να οριστικοποιήσουμε ότι υπάρχει ένα κομμάτι το οποίο εφαρμόζει μια πρακτική του να συσσωρεύει τα χρέη, χωρίς να μπαίνει σε έναν σοβαρό διάλογο για τη ρύθμιση αυτή.

Σε οτιδήποτε ευνοϊκότερο μπορεί να προκύψει από τις υπάρχουσες ρυθμίσεις και το υπάρχον καθεστώς ρυθμίσεων, προσωπικά είμαι θετικός, αρκεί να είναι ένα κοινό πεδίο διαλόγου από όλους».

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 3,613281 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version