Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Ισπανία: Αυξημένες οι εξαγωγές ελαιολάδου αλλά μείωση τιμών το 2019, τι συμβαίνει με τα ελαιοτριβεία της χώρας

Ισπανία: Αυξημένες οι εξαγωγές ελαιολάδου αλλά μείωση τιμών το 2019, τι συμβαίνει με τα ελαιοτριβεία της χώρας


Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ισπανία αναμένεται να εξάγει κατά την τρέχουσα εμπορική περίοδο (2018/2019) 1,22 εκατ. τόνους ελαιολάδου, δηλαδή σχεδόν 40% περισσότερο από την περίοδο 2017/2018.

Μετά από μία μικρή πτώση κατά την περίοδο των θερινών μηνών, οι ισπανικές εξαγωγές αναμένεται να ανακάμψουν πάλι τον επόμενο Ιανουάριο.

Επίσης, η κατανάλωση στην Ισπανία δείχνει να αυξάνεται κατά την ίδια περίοδο (2018/2019), μετά από την πτώση των τιμών κάτω από το ποσό των 3 ευρώ / κιλό ($ 3,42) για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και αναμένεται να φτάσει στους 578.700 τόνους.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας της Ισπανίας (ΜΑPAMA) οι τιμές παραγωγού του ελαιολάδου, αν και το 2018 κινούνταν θετικά, φαίνεται ότι το 2019 θα υποστούν μείωση, πράγμα το οποίο θα επηρεάσει όλες τις κατηγορίες ελαιολάδων. Συγκεκριμένα, οι μειώσεις ανά κατηγορία, είναι οι ακόλουθες:

  • εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο: -1,55% (από 3,58 ευρώ / κιλό το 2018 στα 2,68 ευρώ / κιλό το 2019)
  • παρθένο ελαιόλαδο: - 1,81% (από 3,43 ευρώ / κιλό το 2018 στα 2,37 ευρώ / κιλό το 2019)
  • λάδι λαμπάντε: -1,46% (από 3,32 ευρώ / κιλό το 2018 στα 2,20 ευρώ / κιλό το 2019)
  • ραφιναρισμένο: -0,56% (από 3,36 ευρώ / κιλό το 2018 στα 2,25 ευρώ / κιλό το 2019)

Ελαιοτριβεία
Η Ισπανία διαθέτει σήμερα 1.733 ενεργά ελαιοτριβεία, από τα οποία 817 βρίσκονται στην Ανδαλουσία (45%). Στην επαρχία Jaén, όπου βρίσκεται το κέντρο της εθνικής παραγωγής (32% του συνόλου παραγωγής) και εμπορίας, τα ελαιοτριβεία είναι 327.

Το μεγαλύτερο μέρος των ελαιοτριβείων, περί το 56% του συνόλου, λειτουργούν σε μορφή συνεταιρισμών και παράγουν το 70% της συνολικά παραγόμενης ποσότητας. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και βιομηχανικά ελαιοτριβεία. Η διαφορά έγκειται στο ότι ενώ τα πρώτα αναλαμβάνουν την επεξεργασία των καρπών των μελών-παραγωγών του συνεταιρισμού, τα δεύτερα λειτουργούν βάσει συμβολαίου με τον πελάτη-παραγωγό.

Αν και ορισμένα ελαιοτριβεία διαθέτουν δικές τους γραμμές συσκευασίας, αποφεύγοντας τους μεσάζοντες, τα περισσότερα δεν έχουν, ακολουθώντας τις εξής μεθόδους για τη διάθεση του προϊόντός τους: είτε επιλέγουν την αυτοκατανάλωση (στην περίπτωση του παρθένου και του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου), είτε επιλέγουν να πουλήσουν το προϊόν χύμα σε συσκευαστήρια ή εργαστήρια ραφιναρίσματος ελαιολάδου. Πάντως, οι ελαιοπαραγωγοί και οι εμφιαλωτές της Ισπανίας έχουν επενδύσει στην τελειότητα, από τις νέες πρακτικές συγκομιδής έως τα σύγχρονα μηχανήματα.

Ένα άλλο στοιχείο που χαρακτηρίζει τον κλάδο είναι η υψηλή συγκέντρωση. Αυτό σημαίνει ότι περιορισμένος αριθμός επιχειρήσεων καταλαμβάνει το μεγαλύτερο ποσοστό, τόσο της παραγωγής όσο και του εμπορίου, παρόλο που στον κλάδο δραστηριοποιείται μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων, οι οποίες όμως δεν είναι αρκετά ανταγωνιστικές, λόγω του μικρού αριθμού εμπορικών συναλλαγών τους.

Μερικές από τις πιο σημαντικές εταιρείες στην ισπανική αγορά ελαιολάδου είναι οι: Aceites del Sur-Coosur S.A. (ACESUR), Sovena España S.A., Migasa Aceites S.L. και η Deoleo S.A. Πρόκειται για κάθετα ολοκληρωμένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε όλο το φάσμα των παραγωγικών διαδικασιών.

Σταύρος Παϊσιάδης

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 10,26367 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version