Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Προβλήματα με το ελληνικό γιαούρτι και στην Ολλανδία, κάποιοι εξαπατούν τους καταναλωτές στην ΕΕ ενώ η κυβέρνηση παραμένει θεατής

Προβλήματα με το ελληνικό γιαούρτι και στην Ολλανδία, κάποιοι εξαπατούν τους καταναλωτές στην ΕΕ ενώ η κυβέρνηση παραμένει θεατής


Πριν λίγες ημέρες ο ΑγροΤύπος παρουσίασε τις «περιπέτειες» με το «ελληνικού τύπου» γιαούρτι στη Ρουμανία. Τώρα κάναμε νέο ρεπορτάζ και σας δείχνουμε ότι λίγα χιλιόμετρα από τις Βρυξέλλες (έδρα της Κομισιόν), στην Ολλανδία, υπάρχουν εταιρίες που παράγουν γιαούρτι με την ένδειξη «ελληνικό» ή «ελληνικού τύπου» και παραπλανούν τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, πωλείται γιαούρτι Griekse stijl (ελληνικού τύπου στα ολλανδικά) της εταιρείας Milbona σε ευρωπαϊκή αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην Ολλανδία και μάλιστα με γεύσεις ανανά, μανταρίνι και πορτοκάλι. Τιμή στα 2 ευρώ.

Επίσης πωλείται γιαούρτι που παράγεται στην Ολλανδία από τη Zaanse schans (που είναι όνομα Ολλανδικού χωριού με παράδοση στα γαλακτοκομικά προϊόντα) σε μεγάλο σούπερ μάρκετ της χώρας (Albert Heijn) στο ίδιο ράφι με γιαούρτια από την Ελλάδα. Το γιαούρτι Zaanse Schans griekse stijl yoghurt πωλείται στα 1,59 ευρώ.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι τα ελληνικά γιαούρτια έχουν πιο μικρές συσκευασίες στα ράφια των σούπερ μάρκετ και πωλούνται ακριβότερα, κατά περίπου 1 ευρώ, σε σχέση με τις τιμές που πωλούνται στην χώρα μας.

Θυμίζουμε ότι ο Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Βιτένις Αντρουκάιτις, σε επιστολή του προς το ΥπΑΑΤ είχε μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «η ονομασία «ελληνικό γιαούρτι» είναι αποδεκτή από την Επιτροπή μόνο ως ένδειξη προέλευσης» και ότι η χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι» για προϊόντα που παράγονται εκτός Ελλάδας «θα αποτελούσε εξαπάτηση των καταναλωτών και θα δημιουργούσε άδικο ανταγωνισμό στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Βέβαια δεν περιμένουμε καμιά αντίδραση από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, όπως έγινε και με το πρόβλημα που παρουσιάσαμε στη Ρουμανία.

Σε δηλώσεις που έκανε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ), Νίκος Κακαβάς, τόνισε ότι «παρά την αποψίλωση των γεωτεχνικών σε πολλές περιπτώσεις καταφέραμε να αποτρέψουμε τις παρατυπίες που στόχο έχουν να παραπλανούν τους καταναλωτές. Για το θέμα του γιαουρτιού καλούμε την ηγεσία του ΥπΑΑΤ να «χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι» στον Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Βιτένις Αντρουκάιτις, ώστε να σταματήσει η χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι» για προϊόντα που παράγονται εκτός Ελλάδας».

Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ με τα γιαούρτια στη Ρουμανία

Σταύρος Παϊσιάδης

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,640625 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version