Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Ο ΟΔΙΑΓΕ στον «γύψο», παράταση στο καθεστώς αταξίας της δημόσιας αγροτικής γης

Ο ΟΔΙΑΓΕ στον «γύψο», παράταση στο καθεστώς αταξίας της δημόσιας αγροτικής γης


Υπαρκτός αλλά... ανενεργός παραμένει τρία χρόνια μετά την σύστασή του Οργανισμός Διαχείρισης Ακινήτων Γαιών (ΟΔΙΑΓΕ) του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ένας οργανισμός που ναι μεν στο μυαλό των εμπνευστών μπορούσε να αποτελέσει «λύση» για τη διαχείριση αγροτικών περιουσιών, ουδέποτε όμως πήρε μπρος. Για να πάει η νέα πολιτική ηγεσία στο ΥπΑΑΤ και να τον βάλει στο... «γύψο» μια και καλή, εξαγγέλοντας εκ νέου παράταση στο ισχύον καθεστώς διανομής των δημόσιων αγροτικών γαιών, πριν από λίγες ημέρες.

Σύμφωνα με τους εμπνευστές του οργανισμού αυτού, σκοπός ίδρυσης και λειτουργίας του (ΟΔΙΑΓΕ) που συνεστήθη το 2016 (νόμος 4384/2016) και «προικοδότηθηκε» το 2017 (Νόμος 4492), με κεφάλαιο 180.000 ευρώ για τα... πρώτα έξοδα ήταν να μπει ένα τέλος στην αταξία που δεδομένα επικρατεί εδώ και δεκαετίες στις δημοσίες αγροτικές γαίες. Ήταν επίσης να δοθούν έναντι αντιτίμου, συνοδευόμενο πάντοτε από μελέτη βιωσιμότητας, αγροτικές γαίες και εγκαταστάσεις που σήμερα ανήκουν σε ανενεργούς αγροτικούς συνεταιρισμούς, είτε διαχειρίζονται οι Περιφέρειες, σε ενεργά – ακμαία συνεργατικά σχήματα και όχι μόνο, είτε αγρότες κ.λπ. ώστε να αξιοποιηθούν δεόντως. Παράλληλα, σκοπός ήταν να σταματήσουν να νέμονται άτομα εκτός αγροτικού τομέα μεγάλες εκτάσεις αγροτικής γης, ενεργοποιώντας σε πολλές περιπτώσεις δικαιώματα και λαμβάνοντας παχυλές επιδοτήσεις, σε βάρος πολλές φορές  γνήσιων αγροτών και συνεταιρισμών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες αυτές οι εκτάσεις ανήκουν στην δικαιοδοσία του ΥπΑΑΤ και συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Ακίνητης Περιουσίας, ενώ πριν από λίγες ημέρες η νέα ηγεσία του ΥπΑΑΤ ανακοίνωσε επί της ουσίας τη συνέχιση του υπάρχοντος καθεστώτος, με βάση ένα νόμο (4061) του 2012.

Το ρίσκο όσον αφορά στην επιτυχία ή όχι ενός τέτοιου οργανισμού, που θα καλούνταν να διαχειριστεί μεταξύ άλλων και χιλιάδες «αχαρτογράφητα» αγροτικά ακίνητα, σε περιοχές εξαιρετικά κρίσιμες ακόμα και για το εθνικό μας συμφέρον (βλέπε Έβρος) φαίνεται πως εν τέλει αποδείχθηκε κρίσιμο, με αποτέλεσμα, ποτέ να μην «πιάσει» δουλειά ο ΟΔΙΑΓΕ.

Η τωρινή πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ σε μια από τις πρώτες κινήσεις της ήταν να εξαγγείλει πως θα αλλάξει τα πάντα γύρω από το καθεστώς με το οποίο παραχωρούνται οι δημόσιες γαίες. Η σκέψη αυτή μάλλον συμβάδιζε και με την πολιτική ενεργοποίησης του ΟΔΙΑΓΕ. Στην πορεία ο σχεδιασμός αυτός φαίνεται πως άλλαξε πάλι από το ΥπΑΑΤ, το οποίο στις αρχές Απριλίου με μια ανακοίνωση εξήγγειλε την... «παράταση για την παραχώρηση χρήσης αγροτικών ακινήτων σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή άνεργους».

Συγκεκριμένα ανέφερε η ανακοίνωση ότι «ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης, κατόπιν σχετικού αιτήματος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, πρόκειται να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να παραταθεί η παραχώρηση χρήσης αγροτικών ακινήτων σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή άνεργους εγγεγραμμένους στο μητρώο ανέργων του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ). Λόγω αδυναμίας των Περιφερειών να εφαρμόσουν το ν. 4061/12, στο σύνολο των εκτάσεων αναφοράς του και με το κίνδυνο να μείνουν εκτάσεις αναξιοποίητες επειδή έχουν λήξει οι παρατάσεις παραχώρησης από τις οικείες Περιφέρειες, με βάση την παράγραφο 2 του άρθρου 141 του ν. 4537/18 (ΦΕΚ Α' 84/15-05-2018), γνωστοποιούμε ότι η εν λόγω νομοθετική ρύθμιση θα καλύψει την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο έως την 31-10 -2019. Επειδή με τις παρελθούσες παραχωρήσεις παραμένουν αδιάθετες εκτάσεις, η επικείμενη νομοθετική ρύθμιση δίνει πρόσθετη δυνατότητα στον οικείο Περιφερειάρχη να παραχωρεί για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο (που λήγει την 31-10-2019), τις αδιάθετες εκτάσεις σε νέους γεωργούς και επαγγελματίες αγρότες. Οι Περιφέρειες καλούνται να συνεχίσουν την διαδικασία εφαρμογής του ν. 4061/12 για την παραχώρηση των αγροτικών εκτάσεων διότι δεν θα δοθεί άλλη αναβολή εφαρμογής του νόμου».

Πάνω από 23.000 αγροτικά ακίνητα διαθέτει η ΕΤΑΔ

Σε ακίνητα (όπως αυτά στη λίμνη Κάρλα, Αγουλινίτσα κ.λπ.), τα οποία βαίνουν αυξανόμενα, καθώς συνεχίζονται οι εκκαθαρίσεις αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων, πρέπει να προστεθούν 23.928 επιπλέον ακίνητα που έχει στην διάθεσή της η Εταιρεία Αξιοποίησης Ακινήτων (ΕΤΑΔ). Σύμφωνα μάλιστα με σχετικούς υπολογισμούς τα ακίνητα αυτά αντιπροσωπεύουν εκτάσεις, που ξεπερνούν τα 1,2 εκατ. στρέμματα. Παράλληλα, χιλιάδες είναι και τα ακίνητα που είναι αχαρτογράφητα, από την άποψη του ιδιοκτησιακού καθεστώτος.

Ξεπερνούν το 1.000.000 οι «ιερές» εκτάσεις

Στις παραπάνω εκτάσεις πρέπει να προσθέσει κανείς και τις σχολάζουσες σε πολλές περιπτώσεις, εκτάσεις της Εκκλησίας, οι οποίες παραμένουν αναξιοποίητες. Μια παλιότερη καταγραφή και με βάση στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έδειξε, ότι η συνολική έκταση της εκκλησιαστικής περιουσίας φτάνει τα 1.300.000 στρέμματα. Απ΄ αυτά 732.000 είναι βοσκότοποι, 367.000 δασικές εκτάσεις και 189.000 γεωργικές, ενώ περίπου 400.000 στρέμματα χαρακτηρίζονται ως «διακατεχόμενα» αφού γι΄ αυτές τις εκτάσεις δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας.

Αλέξανδρος Μπίκας

mpikas@agrotypos.gr

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 1,882813 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version