Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Οι εισαγωγές στην ΕΕ εσπεριδοειδών από Νότιο Αφρική, Μαρόκο και Αίγυπτο, δημιουργούν πρόβλημα στους Ισπανούς παραγωγούς

Οι εισαγωγές στην ΕΕ εσπεριδοειδών από Νότιο Αφρική, Μαρόκο και Αίγυπτο, δημιουργούν πρόβλημα στους Ισπανούς παραγωγούς


Δυναμικές αντιδράσεις πραγματοποιούν στην Ισπανία οι παραγωγοί εσπεριδοειδών. Διαμαρτύρονται για τις εισαγωγές πορτοκαλιών και μανταρινιών με χαμηλότερες τιμές, από Νότιο Αφρική, Μαρόκο και Αίγυπτο, στην ευρωπαϊκή αγορά.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε αύξηση των εισαγωγών εσπεριδοειδών από τις χώρες της Αφρικής, λόγω των εμπορικών συμφωνιών που υπογράφηκαν μεταξύ ΕΕ και αυτών των χωρών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στις ισπανικές εξαγωγές.

Η Ισπανία είναι σημαντικός παραγωγός και εξαγωγέας εσπεριδοειδών. Ο βασικός προορισμός των προϊόντων της είναι οι χώρες της η ΕΕ. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών η Ισπανία αντιμετωπίζει έναν αυξανόμενο «ανταγωνισμό» από τα νοτιοαφρικανικά, μαροκινά και αιγυπτιακά εσπεριδοειδή, κυρίως πορτοκάλια και μανταρίνια.

Η ΕΕ υπέγραψε συμφωνίες ελευθέρων συναλλαγών με το Μαρόκο το 2000, την Αίγυπτο το 2004 και τη Νότιο Αφρική και γειτονικές της χώρες (SADC) το 2016. Οι εξαγωγές της Νότιας Αφρικής στην ΕΕ είναι πολύ διαφοροποιημένες και περιλαμβάνουν ένα μεγάλο φάσμα αγροτικών προϊόντων, από φρούτα μέχρι και κρασί. Από την άλλη η ΕΕ εξάγει κυρίως οχήματα, μηχανήματα, ηλεκτρολογικό υλικό, φαρμακευτικά προϊόντα και επεξεργασμένα τρόφιμα.

Κατά την περίοδο εμπορίας 2017/2018 (Οκτώβριος / Σεπτέμβριος), η Ισπανία εξήγαγε 1.563.341 τόνους πορτοκαλιών (4% λιγότερο από την προηγούμενη σεζόν) αξίας σχεδόν 1,4 δις δολαρίων. Το 90% των ισπανικών πορτοκαλιών εξάγονται σε χώρες της ΕΕ και μόνο το 10% στις αγορές εκτός της ΕΕ.

Την ίδια περίοδο η ΕΕ εισήγαγε 1.043.411 τόνους πορτοκαλιών (αύξηση σε ποσοστό 5% σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν) που ήταν αξίας 773 εκατ. δολαρίων (αύξηση 4,7%). Οι πιο σημαντικοί προμηθευτές πορτοκαλιών στην ευρωπαϊκή αγορά ήταν η Νότια Αφρική, η Αίγυπτος και το Μαρόκο. Τα περισσότερα από αυτά τα πορτοκάλια εισάγονται μέσω Ολλανδίας, Πορτογαλίας και Ηνωμένου Βασιλείου. Μόνο οι εξαγωγές πορτοκαλιών από τη Νότια Αφρική στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 11% σε σχέση με το 2016, όταν τέθηκε σε ισχύ η εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Όσον αφορά τα μανταρίνια, την περίοδο 2017/2018 η Ισπανία εξήγαγε 1.374.725 τόνους, με 93% των εξαγωγών της να προορίζονται στις άλλες χώρες της ΕΕ. Ο όγκος αυτός σημαίνει μείωση, κατά 7,5%, σε σύγκριση με το 2016. Από την άλλη η ΕΕ την ίδια περίοδο εισήγαγε 482.186 τόνους μανταρινιών (αυξημένη κατά 14% σε σχέση με το 2016). Τα μανταρίνια που εισήχθησαν στην ΕΕ προέρχονταν κυρίως από το Μαρόκο (αύξηση 17,6%) και τη Νότια Αφρική (αύξηση 9%).

Οι Ισπανοί παραγωγοί υποστηρίζουν ότι υπέστησαν μεγάλες απώλειες εισοδήματος λόγω αυτών των συμφωνιών της ΕΕ, που διευκολύνουν τις εισαγωγές από τις αφρικανικές χώρες. Αντίθετα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν δέχεται ότι οι αυτές οι εισαγωγές διαταράσσουν τη βιωσιμότητα του ισπανικού τομέα εσπεριδοειδών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τους Ισπανούς εκπροσώπους του κλάδου, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής εσπεριδοειδών στη Νότια Αφρική ανήκει σε Ολλανδούς ιδιοκτήτες.

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,484375 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version