Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Χαμηλό το ποσοστό διείσδυσης του ελληνικού οίνου στη Γερμανία αλλά με πολύ μεγάλες προοπτικές, όχημα η κάβα της BASF

Χαμηλό το ποσοστό διείσδυσης του ελληνικού οίνου στη Γερμανία αλλά με πολύ μεγάλες προοπτικές, όχημα η κάβα της BASF


Οι μεγάλες προοπτικές για εξαγωγές ελληνικού οίνου στην αχανή αγορά της Γερμανίας, δεδομένου του εξαιρετικά μεγάλου καταναλωτικού κοινού της χώρας αυτής, επισημάνθηκαν μεταξύ άλλων στην εκδήλωση Wine & Curant Marketing Forum, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 9 Μαΐου στο ξενοδοχείο Domotel Kastri στη Νέα Ερυθραία και διοργάνωσαν το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, η Τράπεζα Πειραιώς και η BASF. Όπως αναφέρθηκε, ένα από τα «όπλα» που έχουν οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις για διείσδυση στην αγορά αυτή είναι και η κάβα BASF Weinkeller.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο προμηθειών της κάβας BASF Weinkeller κ. Marc Oliver Heilos, ο οποίος και μίλησε στον ΑγροΤύπο «η κάβα αυτή που δημιούργησε το 1901 η BASF αρχικά για να εξυπηρετήσει τους υπαλλήλους της, έχει εξελιχτεί σ΄ ένα πολύ δυνατό, εξειδικευμένο shop οίνου, το οποίο δίνει την δυνατότητα και σε ξένα (πλην Γερμανίας) κρασιά να διεισδύσουν στην περίπλοκη αγορά της Γερμανίας».

Όπως είπε ο κ. Heilos, η κάβα της BASF έχει 25.000 πελάτες και παρέχει στο κοινό κυρίως μέσω του καταστήματος της 2.000 οίνους. Έχει καταφέρει ένα τζίρο της τάξης των 7 εκατ. ευρώ, πουλώντας 720.000 φιάλες και κρασιά χρονολογίας ακόμα και του 1865».

Σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Heilos, ο μέσος όρος της τιμής για ένα ελληνικό κρασί στην Γερμανία είναι 2,5 ευρώ, ενώ αυτή τη στιγμή στην κάβα υπάρχουν μόνον 5 κρασιά. Με βάση τα ίδια στοιχεία, «τα κρασιά της κάβας είναι σε ποσοστό 55% γερμανικά κρασιά, 13% γαλλικά, 10% ιταλικά και 5% αμερικάνικα».

Στην κάβα της BASF το ελληνικό κρασί έχει σήμερα ένα ποσοστό της τάξης του 1%, αλλά όπως είπε ο κ. Heilos, «στόχος μας είναι να αυξηθεί κατά πολύ το επόμενο διάστημα». Σημειωτέον ότι το ακριβότερο ελληνικό κρασί της κάβας στοιχίζει 30 ευρώ.

Την εποχή της κρίσης αυξήθηκαν οι οικογενειακές επιχειρήσεις κρασιού στην Ελλάδα

Πρώτος ομιλητής στο πάνελ που συντόνιζε ο δημοσιογράφος Νίκος Φιλιππίδης ήταν ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου, κ. Γιάννης Βογιατζής, ο οποίος και στάθηκε ιδιαίτερα στο φαινόμενο της αύξησης των ιδιωτικών οινοποιείων στην Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης, επιχειρήσεις, κατά το πλείστον οικογενειακές. Σύμφωνα με τον κ. Βογιατζή οι τιμές για το εξαγόμενο στην Γερμανία ελληνικό κρασί είναι στα 2 ευρώ το λίτρο, ενώ στις ΗΠΑ το ελληνικό κρασί πιάνει μέση τιμή 5 ευρώ το λίτρο.

Από την πλευρά του, ο κ. Γιάννης Τρουπής, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Οινοπαραγωγών Αμπελώνας Πελοποννήσου, μίλησε για τα 62 μέλη της Ένωσης και τις δραστηριότητες που αναπτύσσει αυτή για την προώθηση του οίνου στην εστίαση κ.λπ.

Ο Χρήστος Σταυρόπουλος, Διευθυντής Εμπορίου της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις επιδόσεις της Κορινθιακής σταφίδας που εξάγεται σε ποσοστό 95%, αλλά και στις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει ο συνεταιρισμός, ο οποίος διαθέτει τρία εργοστάσια.

Ο Δρ. Αντώνης Περδικάρης, Συντονιστής Κλαδικής Ομάδας Εργασίας Τροφίμων του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου έκανε ιδιαίτερα αναφορά στο εγχειρίδιο του Επιμελητηρίου για τις εξαγωγές, ενώ ο Σταύρος Τσουρουκίδης, ανταποκριτής της εφημερίδας Lebensmittel Zeitung ανέφερε ότι τα ελληνικά προϊόντα χαίρουν πολύ καλής εκτίμησης στην Γερμανία, λόγω των πολύ υψηλών ποιοτικών τους στάρνταρτς.

Η κα Χριστίνα Ηλιάδου, Δικηγόρος και Διευθύντρια του Τμήματος Υπηρεσιών του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου αναφέρθηκε σε μια νέα υπηρεσία που έχει συστήσει το Επιμελητήριο. Η υπηρεσία αυτή απευθύνεται σε ελληνικές επιχειρήσεις που εξάγουν στην Γερμανία και έχει να κάνει με ένα νέο νόμο που τέθηκε σε ισχύ στην χώρα αυτή πρόσφατα για την ανακύκλωση. Ο νέος αυτός νόμος προβλέπει ότι όλες οι παραγωγικές επιχειρήσεις πρέπει να τηρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές και πρότυπα για την ανακύκλωση των συσκευασιών τους (που διακινούνται εντός Γερμανίας), ειδάλλως θα ισχύουν αυστηρά πρόστιμα, έως και απαγόρευση κυκλοφορίας προϊόντων στην Γερμανική αγορά.

Πριν το πάνελ απηύθηναν χαιρετισμούς ο Ανανάσιος Κελέμης, Γενικός Διευθυντής και Μέλος ΔΣ του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, ο Μιχάλης Μαΐλης, πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, ο Βασίλης Γούναρης, Διεύθυνων Σύμβουλος BASF ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ και μέλος ΔΣ Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, ο Αλκιβιάδης Αλεξάνδρου, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής στην Αγροτική Τραπεζική της Τράπεζας Πειραιώς, ο Βασίλης Κόκκαλης, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο Marc Bogdan, Επιτετραμένος της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Οι δυο πρώτοι ομιλητές στάθηκαν ιδιαίτερα στην σημασία της εκδήλωσης για νέες συμφωνίες εξαγωγικές όπως επίσης και στις δράσεις του Επιμελητηρίου, ο κ. Αλεξάνδρου αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες στήριξης της τράπεζας Πειραιώς προαναγγέλοντας αύξηση χορηγήσεων, ενώ ο κ. Γούναρης, εκ μέρους της BASF τόνισε τη σπουδαιότητα του forum, μιας πρωτοβουλίας της BASF, με στόχο την εξωστρέφεια των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.

Υπό μελέτη πρόγραμμα για αναδιάρθρωση Κορινθιακής σταφίδας

Τέλος, ο κ. Βασίλης Κόκκαλης, αφού αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τους αγρότες, προανήγγειλε ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της Κορινθιακής σταφίδας από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η ΑγροΤύπος ΑΕ (Περιοδικό Γεωργία - Κτηνοτροφία και www.agrotypos.gr) ήταν χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης.

Το δελτίο Τύπου των διοργανωτών

Τα αποσπάσματα των ομιλιών

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,84375 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version