Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Μουσείου μελισσοκομίας και ελληνικού μελιού στο Ι.Γ.Ε.

Μουσείου μελισσοκομίας και ελληνικού μελιού στο Ι.Γ.Ε.


Τη δημιουργία ενός μουσείου μελισσοκομίας και ελληνικού μελιού στο Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών (Ι.Γ.Ε.) προκειμένου να στεγάσει όλη την παράδοση από την αρχαιότητα μέχρι και τις σύγχρονες τεχνικές, ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρος Αραχωβίτης, μιλώντας στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα της Μέλισσας, που είναι στις 20 Μαΐου.

Η ημερίδα, διοργανώθηκε στο Ι.Γ.Ε. με θέμα: «Ελληνική παραδοσιακή μελισσοκομία: Μέθοδοι και συμβολή στις διεθνείς εξελίξεις», την περασμένη Πέμπτη (9 Μαΐου 2019).

Την εκδήλωση που είχε ως σημείο αναφοράς το υπάρχον Μουσείο Μελισσοκομίας στεγαζόμενο εντός του Πύργου Συγγρού, προλόγισε ο νέος Πρόεδρος του Ι.Γ.Ε. Παναγιώτης Σκοτειδάκης και τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταύρος Αραχωβίτης, η πρέσβειρα της Σλοβενίας, κα. Ανίτα Πίπαν, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΑΤ, κ. Νικόλαος Αντώνογλου και στελέχη του υπουργείου, ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, κ. Αθανάσιος Μπακαλέξης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ), κ. Βασίλειος Ντούρας, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της APIVITA, κ. Νίκος Κουτσιανάς, ο κ. Γεώργιος Πίττας ως εκπρόσωπος της ΕΔΙΑΜ (Εταιρίας Διαφύλαξης Μελισσοκομικού αρχείου) και πλήθος μελισσοκόμων.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, απευθύνοντας χαιρετισμό, εξήρε το έργο του εκλιπόντος Αθανάσιου Μπίκου που ήταν το πνεύμα και η ουσιαστική ψυχή του υπάρχοντος Μουσείου Μελισσοκομίας, το οποίο στεγάζεται εντός του Πύργου Συγγρού. Ο κ. Αραχωβίτης ανέφερε ότι έγινε αποδεκτή η εισήγηση όλων των παραγόντων για τη δημιουργία ενός μουσείου μελισσοκομίας και ελληνικού μελιού στο Ι.Γ.Ε. προκειμένου να στεγάσει όλη την παράδοση από την αρχαιότητα μέχρι και τις σύγχρονες τεχνικές. Τόνισε ότι στο Ινστιτούτο υπάρχουν ευρήματα από κυψέλες και εργαλεία τα οποία αναζητούν ένα «σπίτι» αντάξιο της ιστορίας και της προσφοράς της μελισσοκομίας στην κοινωνική και στην οικονομική ζωή του τόπου αλλά και στη βιοποικιλότητα και στη διατήρηση του περιβάλλοντος.

Η πρέσβειρα της Σλοβενίας, κα. Ανίτα Πίπαν εξέφρασε τη χαρά της που παραβρέθηκε στον Πύργο Συγγρού ενόσω πραγματοποιήθηκε  η ανακοίνωση από τον κ. Αραχωβίτη. Μιλώντας για τη χώρα της ανέφερε τη μεγάλη ανάπτυξη της μελισσοκομίας σε αυτήν καθώς και τη σύνδεση που έχει επιτευχθεί με τον αγροτουρισμό. Επίσης, αναφέρθηκε στη σημασία της μέλισσας στο οικοσύστημα και ζήτησε από όλους να συνεργαστούν για τη διάσωση του περιβάλλοντος.

Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών, κ. Παναγιώτης Σκοτειδάκης, έκανε ιδιαίτερη μνεία σε όλους όσοι έχουν συμβάλει με την εθελοντική τους προσπάθεια στο να υπάρχει το Μουσείο Μελισσοκομίας. Έδωσε έμφαση στη σημασία του μουσείου για την ελληνική μελισσοκομία και στη λειτουργία του ως επικοινωνιακό κέντρο για ανθρώπους που ασχολούνται με τη μελισσοκομία αλλά και για τους ενδιαφερόμενους που θέλουν να γνωρίσουν τον κλάδο.

Στη συνέχεια, ο αρχαιολόγος κ. Γεώργιος Μαυροφρύδης αναφέρθηκε στη συμβολή της ελληνικής παραδοσιακής μελισσοκομίας στις διεθνείς εξελίξεις. Ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, στην οποία συμμετείχαν η κα. Σοφία Γούναρη, εντεταλμένη ερευνήτρια του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ο κ.  Μαυροφρύδης, ο κ. Ντούρας και ο αντιπρόεδρος του Ι.Γ.Ε., κ. Δημήτριος Πετροπουλάκης,  ο οποίος συνόψισε τα συμπεράσματα της εκδήλωσης.

Ο κ. Πετροπουλάκης επισήμανε τη συμβολή του Ι.Γ.Ε. στη μελισσοκομία μέσω των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων και των δράσεών του. Ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους για τις παρεμβάσεις τους στη συζήτηση, ενώ τόνισε ότι ο στόχος όλων είναι να δημιουργηθεί ένα ζωντανό μουσείο που θα προσφέρει γνώση, ιστορική, διαδρομή, καθημερινότητα και επιστημονική κατάρτιση.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν στο μουσειακό χώρο που στεγάζει πλούσια συλλογή από κοφίνια, πήλινες, ξύλινες και πέτρινες κυψέλες, πήλινα καπνιστήρια καθώς και διάφορα άλλα εργαλεία από την ιστορία της ελληνικής μελισσοκομίας.

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,65625 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version