Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Τιμές έως 2 ευρώ το κιλό έπιασαν τα πρώτα βερίκοκα, μείωση παραγωγής αναμένουν οι αγρότες λόγω των ζημιών από την κακοκαιρία

Τιμές έως 2 ευρώ το κιλό έπιασαν τα πρώτα βερίκοκα, μείωση παραγωγής αναμένουν οι αγρότες λόγω των ζημιών από την κακοκαιρία


Συνεχίζεται η συγκομιδή στις υπερ-πρώιμες και τις πρώιμες ποικιλίες βερίκοκου, η παραγωγή των οποίων δεν κατάφερε να μείνει αλώβητη από τις εξάρσεις της κακοκαιρίας το περασμένο διάστημα (χαλαζοπτώσεις, βροχοπτώσεις κ.λπ.). Στην περιοχή των Γιαννιτσών, η ποιότητα στις εναπομείνασες προς συγκομιδή ποσότητες είναι γενικά σε καλά επίπεδα, ενώ οι τιμές του παραγωγού στην εκκίνηση και πιο συγκεκριμένα στις αρχές του Μαΐου, έφτασαν και τα 2 ευρώ το κιλό, λόγω της έντονης ζήτησης για το προϊόν. Εν συνεχεία, όμως, οι τιμές αυτές υποχώρησαν, καθώς η ζήτηση εμφάνισε μια κάποια ανάσχεση. Στους νομούς Κορινθίας και Αργολίδας οι υπερ-πρώιμες ποικιλίες έπιασαν και εκεί τα 2 ευρώ το κιλό, αλλά τώρα είναι στα 1,5 ευρώ το κιλό, παρότι η παραγωγή είναι μειωμένη.

«Η ποιότητα των συγκομιζόμενων βερίκοκων είναι σε καλά επίπεδα», εκτιμά μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών «Incofruit Hellas», κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, που αναμένει για φέτος ίδιες περίπου εξαγωγές, με πέρσι. Ωστόσο όπως μας εξήγησε «φέτος μάλλον θα είναι λιγότερες οι ποσότητες, που είναι εμπορεύσιμες, λόγω των ζημιών που υπέστη η παραγωγή από την κακοκαιρία, όλο το προηγούμενο διάστημα».

Κατά την περσινή χρονιά, οπότε και ήταν μια αρκετά καλή χρονιά για το βερίκοκο, από την χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία του «Incofruit Hellas» εξήχθησαν συνολικά 23.924 τόνοι προϊόντος, με την συνολική τους αξία να φθάνει τα 18,15 εκατ. ευρώ.

Από τις αρχές Μαΐου έως σήμερα συγκομίζονται οι υπερ-πρώιμες και οι πρώιμες ποικιλίες βερίκοκου, ενώ τα Μπεμπέκου, έχουν οψιμίσει φέτος κατά 10 ημέρες τουλάχιστον. Έτσι, η συγκομιδή τους αναμένεται να ξεκινήσει σε 20 περίπου ημέρες από σήμερα.

Γιαννιτσά

Όπως μας δήλωσε ο κ. Σάββας Παστόπουλος, παραγωγός και γεωπόνος από το Νέο Μυλότοπο Γιαννιτσών: «οι τιμές εκκίνησης για τις πολύ καλές ποιότητες βερίκοκου ποικιλίας Mogador, το διάστημα από 1-5 Μαΐου ήταν πάρα πολύ καλές για τον παραγωγό, καθώς έφτασαν και τα 2 ευρώ το κιλό, λόγω της πολύ υψηλής ζήτησης. Μετέπειτα, το διάστημα από τις 5-10 Μαΐου οι τιμές για τα Mogador κυμάνθηκαν πέριξ των 1,20 – 1,40 ευρώ ανά κιλό, ενώ από τις 10 έως 10 Μαΐου τα βερίκοκα ποικιλίας Aurora που είναι πιο ευαίσθητα έπιασαν 90 λεπτά το κιλό. Το ίδιο χρονικό διάστημα η τιμή στο χωράφι για τα Pricia ήταν 1,30-1,40 ευρώ το κιλό, αλλά από τις 20 Μαΐου και μετά η ζήτηση φαίνεται πως έχει υποχωρήσει λίγο, με αποτέλεσμα, να γίνονται πλέον πράξεις και στα 60-70 λεπτά το κιλό».

Η περιοχή των Γιαννιτσών ήταν από τις ζώνες που χτυπήθηκαν τα βερίκοκα από το χαλάζι το προηγούμενο διάστημα, ωστόσο οι ζημιές αυτές, δεν αφορούν όλα τα χωράφια.

Αργολίδα – Κορινθία

Με πολύ καλές τιμές παραγωγού, που έπιασαν και τα 2 ευρώ το κιλό ξεκίνησαν οι υπερ-πρώιμες και πρώιμες ποικιλίες βερίκοκου στους νομούς Αργολίδας και Κορινθίας.

Η παραγωγή, όπως μας εξήγησε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκαφιδακίου στις ποικιλίες αυτές είναι μειωμένη σε σχέση με πέρσι τουλάχιστον 50%, ενώ δεν λείπουν και προβλήματα ποιότητας, όπως σκισίματα κ.λπ.

Τώρα, οι τιμές για τις συγκομιζόμενες ποσότητες βερίκοκου (Mogador, Wonder Cot, Aurora), τα οποία πάνε κυρίως στο εσωτερικό εμπόριο κυμαίνονται πέριξ του 1,5 ευρώ το κιλό. Σε λίγες ημέρες, σύμφωνα με τον κ. Φάκλαρη, θα αρχίσει το μάζεμα και στην ποικιλία «Τίρυνθος», οπότε λόγω και των μεγαλύτερων ποσοτήτων που θα βγουν στην αγορά, αναμένεται μια μείωση της τιμής.

Στα Μπεμπέκου (επιτραπέζια και βιομηχανικά), τέλος, όπως προαναφέραμε η συγκομιδή εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει περίπου σε 20 ημέρες από σήμερα, καθώς ο καιρός εμφανίζει αστάθεια και η χρονιά είναι όψιμη κατά 10 ημέρες.

Αλέξανδρος Μπίκας

mpikas@agrotypos.gr

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,5625 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version