Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Συνεχίζεται η στάσις εμπορίου στο ελαιόλαδο, πέριξ των 2,5 ευρώ το κιλό οι τιμές

Συνεχίζεται η στάσις εμπορίου στο ελαιόλαδο, πέριξ των 2,5 ευρώ το κιλό οι τιμές


Παγωμένο εξακολουθεί εν πολλοίς να παραμένει το αγοραστικό ενδιαφέρον για το ελαιόλαδο στην χώρα μας, με την ντόπια μεταποίηση, αλλά και τους ξένους αγοραστές, να τηρούν στάση αναμονής και να μην αγοράζουν, αξιόλογες τουλάχιστον ποσότητες. Ως εκ τούτου, οι τιμές παραγωγού έχουν φτάσει σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και κάτω από τα επίπεδα των 2,50 ευρώ το κιλό.

Ας δούμε όμως ανά περιοχή πως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα κι ενώ έχουν περάσει τρεις σχεδόν μήνες από τότε που καταγράφηκαν μεγάλες εμπορικές πράξεις.

Μεσσηνία

Παρθένο ελαιόλαδο προς πώληση μέσω διαγωνισμού έβγαλε ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Πεταλιδίου, από την περιοχή της Μεσσήνης.

Πρόκειται συνολικά για περίπου 23 τόνους προϊόν εφετινής εσοδείας και συγκεκριμένα για 6 τόνους με οξύτητα 1,1%, 8 τόνους με οξύτητα 1,8% κι άλλους 8 τόνους με οξύτητα 1,9%.

«Η ανάλυση των δειγμάτων έχει γίνει σε χημείο», όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Πεταλιδίου, κ. Γιώργος Καπρούλας.

Η κατάθεση προσφορών πραγματοποιείται ηλεκτρονικά στο aspetalidi@gmail.com, έως και το Σάββατο 25 Μαΐου, ενώ το τηλέφωνο επικοινωνίας για ενδιαφερόμενους αγοραστές είναι 6975126075.

Σύμφωνα με τον κ. Καπρούλα, «η εφετινή χρονιά ήταν από τις χειρότερες στο ελαιόλαδο για την περιοχή». Για τις δε τιμές, ο ίδος, μας λέει ότι κυμαίνονται πέριξ των 2,50 ευρώ το κιλό περίπου στην περιοχή του.

Λακωνία

Χρονιά άνευ προηγουμένου από την εμπορική τουλάχιστον άποψη χαρακτηρίζει εξάλλου την εφετινή στο ελαιόλαδο, ο διαχειστής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μολάων – Πακίων, κ. Παναγιώτης Ντανάκας, ο οποίος έχει όπως μας λέει να καταγράψει εμπορική πράξη στα επίσημα πρακτικά του εργοστασίου του συνεταιρισμού από τις 4 Φεβρουαρίου 2019.

Το πλέον ανησυχητικό είναι όμως, εξηγεί ο ίδιος, ότι δεν χτυπάει καν το τηλέφωνο του συνεταιρισμού από αγοραστές (ντόπιους και ξένους), για να δειγματίσουν έστω το προϊόν, μήπως και προβούν σε πώληση. Αντίστοιχο πρόβλημα, όπως μας είπε ο ίδιος έχει μάλλον και η Ισπανία, η οποία εκτός των άλλων είχε και μια εξαιρετικά μεγάλη παραγωγή φέτος, όπως έχουμε επισημάνει επανειλημένως.

«Αυτό που συμβαίνει φέτος, δεν έχει ξανασυμβεί τα τελευταία 23 χρόνια που ασχολούμαι», μας επεσήμανε ο κ. Ντανάκας.

Σημειωτέον ότι όσον αφορά την συνολική παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία την περίοδο 2018-2019 ήταν μέχρι τις 30 Απριλίου 1.780.905 τόνοι, με το συνολικό απόθεμα, την ίδια ημερομηνία να αγγίζει τους 1.362.075 τόνους.

Κρήτη - Λέσβος

Παρόμοια με τις άλλες περιοχές είναι η κατάσταση και στην Κρήτη, όπου ορισμένα μόνο ΠΟΠ ελαιόλαδα κατορθώνουν και πιάνουν τιμές παραγωγού άνω των 2,50 ευρώ το κιλό, ενώ στα συμβατικά, ποιοτικά, οι τιμές κινούνται πέριξ των 2,50 ευρώ το κιλό. Στην δε Λέσβο, όπως μας είπε ένας μεγάλος παραγωγός, η τιμή για τον άσσο φτάνει το πολύ στα 2 ευρώ το κιλό.

Καμπανάκι από Κομισιόν και μέτρα ελέγχου της τιμής από το χωράφι ως το ράφι

Προβληματισμός επικρατεί εξάλλου και στην Κομισιόν για την κατάσταση όσον αφορά στις τιμές του ελαιολάδου σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα, γεγονός που οδήγησε την Επιτροπή να ανακοινώσει σήμερα ότι επιθυμεί διαφάνεια όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο καταγράφονται οι τιμές των γεωργικών προϊόντων διατροφής σε όλο το μήκος της αλυσίδας τροφίμων.

Όπως επισημαίνει, από τις διαφορές στις τιμές αγοράς και πώλησης είναι δυνατόν να αντληθούν πληροφορίες για τα ενδιάμεσα έξοδα (όπως η μεταφορά, η ασφάλιση, η αποθήκευση κ.λ.π.) μεταξύ πωλητή και αγοραστή.

Τα στατιστικά στοιχεία, που πρόσφατα δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δείχνουν ότι η μέση τιμή του ευρωπαϊκού παρθένου ελαιολάδου, τον Φεβρουάριο του 2019, ήταν περίπου 2,9 ευρώ το κιλό, μειωμένη κατά 17% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, η αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για ελαιόλαδο (για την οποία συμφωνεί και η σχετική έκθεση του IOC) και οι μειωμένες παραγωγές στις τρίτες χώρες αναμένεται να αυξήσουν τις εξαγωγές της ΕΕ, οι οποίες όπως επισημαίνει «θα μπορούσαν να αυξηθούν σε ποσοστό 11% έως και 625 000 τόνους».

Την ίδια ώρα, όπως υποστηρίζει ο Ισπανός Υπουργός, κ. Luis Planas, η παραγωγή ελαιολάδου της χώρας του μέχρι τα μέσα της τρέχουσας εμπορικής περιόδου έφτασε στο ρεκόρ των 1.767.700 τόνων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του IOC, οι τιμές παραγωγού για το έξτρα παρθένο ισπανικό ελαιόλαδο, στα τέλη Μαρτίου, διαμορφώθηκαν στα 2,38 ευρώ το κιλό, δηλαδή μειωμένες κατά 24%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Αυτό έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από παραγωγούς και αγροτικές οργανώσεις της Ισπανίας, οι οποίοι μάλιστα απειλούν με κινητοποιήσεις, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των συμπεριφορών της αγοράς.

Αλέξανδρος Μπίκας

mpikas@agrotypos.gr

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,6269531 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version