Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Αγωνία στην ΕΕ να καταργηθούν οι δασμοί που επέβαλλαν οι ΗΠΑ στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα αλλά πλήρη αδιαφορία για τα αγροτικά προϊόντα

Αγωνία στην ΕΕ να καταργηθούν οι δασμοί που επέβαλλαν οι ΗΠΑ στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα αλλά πλήρη αδιαφορία για τα αγροτικά προϊόντα


Για τις διαπραγματεύσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) καθώς και για την απόφαση των ΗΠΑ να «αναβάλει» τους δασμούς στα εισαγόμενα αυτοκίνητα κατά 180 ημέρες, συζητήθηκαν, στις 27/5/2019, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Στη συζήτηση όμως δεν υπήρξε καμιά αναφορά για τους δασμούς στα ευρωπαϊκά αγρο-διατροφικά προϊόντα που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ.

Όπως δήλωσε ο προεδρεύων Υπουργός Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος, Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας της Ρουμανίας, Stefan Radu Oprea, «το Συμβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για την απόφαση της αναβολής των δασμών από τις ΗΠΑ αλλά απορρίπτει κατηγορηματικά την ιδέα ότι οι εξαγωγές αυτοκινήτων της ΕΕ αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια στις ΗΠΑ. Ελπίζουμε ότι μια αμοιβαία επωφελή και συμβατή με τον ΠΟΕ λύση θα βρεθεί μέσω μιας εμπορικής συμφωνίας για τα βιομηχανικά προϊόντα. Η ΕΕ είναι έτοιμη και πρόθυμη να συμμετάσχει σε εποικοδομητικές συνομιλίες».

Το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ ενημερώθηκε από την Επιτροπή σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, καθώς και τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις σχετικά με την κατάργηση των δασμών στα βιομηχανικά προϊόντα της ΕΕ.

Θυμίζουμε ότι στα μέσα Απριλίου το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων και Εμπορίου της ΕΕ ενέκρινε το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ με στόχο μια συμφωνία για την κατάργηση των δασμών μόνο στα βιομηχανικά προϊόντα και να εξαιρεθούν τα γεωργικά προϊόντα.

Αυτό βέβαια αποτελεί μεγάλο «πλήγμα» για την οικονομία της χώρα μας, που εξάγει αγροτικά προϊόντα (ελαιόλαδο, κρασί κ.α.), τα οποία θα επιβαρυνθούν με δασμούς και θα γίνει «απαγορευτική» η εξαγωγή τους στις ΗΠΑ.

Στη συνέχεια οι Υπουργοί της ΕΕ συζήτησαν για τη συμφωνία τωνελεύθερων συναλλαγών και επεδνύσεων μεταξύ ΕΕ και Βιετνάμ, που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί έως τα τέλη Ιουνίου του 2019. Στο γεύμα, οι Υπουργοί συζήτησαν τις συνεχιζόμενες εμπορικές διαπραγματεύσεις, ιδίως με τη Mercosur, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Χιλή και την Ινδονησία.

Σταύρος Παϊσιάδης

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,8916016 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version