Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Ισπανία: Προβλέψεις για τα θερινά φρούτα από το υπουργείο Γεωργίας, τι μέτρα δρομολογούνται

Ισπανία: Προβλέψεις για τα θερινά φρούτα από το υπουργείο Γεωργίας, τι μέτρα δρομολογούνται


Η επικεφαλής της Διεύθυνσης αγροτικής παραγωγής του υπουργείου Γεωργίας, Αλιείας και Διατροφής της Ισπανίας (MAPA), Esperanza Orellana, σε συνάντηση, που είχε στις 28/5/2019, με εκπροσώπους του κλάδου των οπωροκηπευτικών, ανακοίνωσε επίσημα (σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην χώρα μας) τις πρώτες προβλέψεις για την παραγωγή θερινών φρούτων στην χώρα της και στην υπόλοιπη ΕΕ, τις οποίες σας παρουσιάζει ο ΑγροΤύπος. Το ανησυχητικό είναι ότι το ισπανικό υπουργείο Γεωργίας προβλέπει ότι θα υπάρξει αύξηση στην ευρωπαϊκή παραγωγή ροδάκινου κατά 7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και κατά 6% σε σύγκριση με το μέσο όρο των τελευταίων 5 ετών. Στα νεκταρίνια η αναμενόμενη αύξηση της ευρωπαϊκής παραγωγής θα κυμανθεί σε ποσοστό 14% σε σχέση με το 2018 (μεγαλύτερη αύξηση αναμένεται στην Ιταλία και Γαλλία).

Όσον αφορά την ισπανική παραγωγή φρούτων, η κ. Esperanza Orellana ανέφερε τα εξής:

Προβλέπεται μια αύξηση φέτος στην παραγωγή ισπανικών ροδάκινων κατά 11% σε σχέση με πέρσι (αύξηση κατά 5% σε σχέση τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών).

Στα νεκταρίνια δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία για το μέγεθος της ισπανικής παραγωγής αλλά οι προβλέψεις αναφέρουν ότι θα είναι υψηλότερη φέτος αλλά μειωμένη σε σχέση με αυτή που είχαμε το 2017.

Στα βερίκοκα προβλέπεται μείωση, κατά 3%, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, λόγω της εμφάνισης παγετών και βροχών τον Απρίλιο, που επηρέασαν σημαντικά τις βασικές περιοχές παραγωγής βερίκοκου στη Murcia και την Castilla La Mancha.

Για τα κεράσια και τα δαμάσκηνα, οι παραγωγές προβλέπεται ότι θα διατηρηθούν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα.

Ξεκίνησε επίσης στην Ισπανία η συγκομιδή καρπουζιών και πεπονιών, με τις παραγωγές να είναι και αυτές αυξημένες σε σχέση με πέρσι.

Όσον αφορά τα μηλοειδή, η εκπρόσωπος του ισπανικού υπουργείου αναφέρει τα εξής: «Η περσινή ισπανική παραγωγή μήλων ανήλθε σε 562.953 τόνους και αχλαδιών σε 332.309 τόνους. Αυτές οι ποσότητες είναι μειωμένες κατά 6% σε σχέση με πέρσι και κατά 8,5% σε σχέση με το μέσο όρο των τελευταίων 5 ετών. Η αυξημένη ευρωπαϊκή παραγωγή, ιδίως στην περίπτωση του μήλου, επιβράδυνε τον ρυθμό των πωλήσεων, αλλά μια εμπορική στρατηγική απέτρεψε την πτώση των τιμών στην Ισπανία».

Η κ. Orellana ανακοίνωσε ακόμη κατά την συνάντηση με τους φορείς οπωροκηπευτικών της χώρας ότι δρομολογεί μέτρα για την αντιμετώπιση κρίσεων της αγοράς (όπως είχε κάνει και το 2018) στα θερινά φρούτα που θα παρουσιάσουν πρόβλημα στην απορρόφηση και στις τιμές.

Το σχέδιο περιλαμβάνει μέτρα που αναφέρονται στο σχετικό βασιλικό διάταγμα (επιχειρησιακά προγράμματα των οργανώσεων παραγωγών οπωροκηπευτικών, μέτρα απόσυρσης κ.α.). Επιπλέον επεσήμανε ότι θα υπάρξει εβδομαδιαία παρακολούθηση των τιμών παραγωγού.

Σταύρος Παϊσιάδης

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 1,734375 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version