Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Δημήτρης Ρουσσέας: Τα υπέρ και τα κατά του νέου Κανονισμού της ΕΕ για τα λιπάσματα

Δημήτρης Ρουσσέας: Τα υπέρ και τα κατά του νέου Κανονισμού της ΕΕ για τα λιπάσματα


Το νέο Κανονισμό που αφορά στην διάθεση προϊόντων λίπανσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχολιάζει σε μια αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑγροΤύπο ο Α’ Αντιπρόεδρος του ΣΠΕΛ και Διευθυντής του τμήματος Λιπασμάτων της Άλφα Γεωργικά Εφόδια Δημήτριος Ρουσσέας.

«Σε γενικές γραμμές πιστεύω ότι με το νέο Κανονισμό δίνεται το απαιτούμενο βάρος στην σημασία της θρέψης για την Ελληνική γεωργική παραγωγή», μας είπε ο κ. Ρουσσέας, τονίζοντας παράλληλα ότι «είναι αρκετά πιο πολύπλοκος από τον προηγούμενο, ο οποίος βέβαια περιλάμβανε και μια πολύ στενή γκάμα λιπασμάτων. Περιελάμβανε κυρίως τα χημικά παραδοσιακά λιπάσματα κι ορισμένους αναστολείς νιτροποίησης και ουρεάσης. Σίγουρα είναι κάτι καινούργιο και σχετικά άγνωστο για όλους δεδομένου ότι έχει και μια τριετή περίοδο χάριτος στην εφαρμογή του. Όμως πιστεύω ότι μέσα από την εφαρμογή του προκύπτουν νέα δεδομένα και δυνατότητες τόσο επιστημονικές όσο και επιχειρηματικές για ανάπτυξη νέων προϊόντων και την υπαγωγή σε αυτόν προϊόντων, που αν και  χρησιμοποιούνται αρκετά σήμερα, υπήρχε μία ασάφεια στη διακίνηση τους, εφόσον η κυκλοφορία τους βασιζόταν μέχρι τώρα σε τοπικές και εθνικές νομοθεσίες».

Ας δούμε όμως τι απάντησε στις ερωτήσεις μας, πιο αναλυτικά:

Πιστεύετε ότι ο νέος Κανονισμός αποτελεί πρόβλημα για τις μικρές εταιρείες;

Θεωρώ ότι μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα σε κάποιες μικρές εταιρείες με την έννοια  του ότι αν θέλουν να κυκλοφορούν κάποιο προϊόν με την  πιστοποίηση CE,  πρέπει να ακολουθήσουν τις διαδικασίες του νέου Κανονισμού. Γεγονός που ισοδυναμεί με αύξηση του κόστους παραγωγής. Ωστόσο,  ο νέος Κανονισμός δεν τους στερεί το δικαίωμα να διακινούν τα προϊόντα τους σε τοπικές εθνικές αγορές χωρίς αυτή τη πιστοποίηση, εφόσον οι εθνικές νομοθεσίες δεν θα καταργηθούν.

Θεωρείτε ότι η αύξηση του κόστους παραγωγής που φαίνεται να επιβάλλει η νέα νομοθεσία θα επηρεάσει την τσέπη του παραγωγού;


Η προσωπική μου άποψη, η οποία θα φανεί και στην πράξη υποστηρίζει ότι είναι τέτοιος ο ανταγωνισμός, που όλα αυτά θα χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία marketing από τις εταιρείες,  παρά θα επιβαρύνουν με επιπλέον κόστος. Γιατί δεν θα το επιτρέψει ο ανταγωνισμός να γίνει κάτι τέτοιο και πιστεύω θα αυτορυθμιστεί η αγορά. Αναγκαστικά θα επωμιστούν οι εταιρείες ένα νέο κόστος για την πιστοποίηση των προϊόντων τους, όπως γίνεται και στις εταιρείες των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, παρά το ότι οι διαδικασίες είναι πολύ πιο κοστοβόρες και πολύπλοκες. Πιστεύω ότι εντέλει δεν θα υπάρξει αύξηση του κόστους.
 
Ποιος φορέας θα πιστοποιεί τα προϊόντα;

Ο έλεγχος των λιπασμάτων δεν έχει καθοριστεί ακόμα, ωστόσο φαίνεται πως θα υπάρξει ένας ανώτερος οργανισμός, ο οποίος θα ορίσει υπερεργολάβους. Αυτοί οι υπερεργολάβοι θα διενεργούν τις πιστοποιήσεις και τις διαπιστεύσεις  των προϊόντων σε Ελληνικό επίπεδο αλλά ταυτόχρονα θα υπάρχει αμοιβαία αναγνώριση των οργανισμών αυτών πανευρωπαϊκά. Οπότε αν ένα προϊόν πάρει την πιστοποίηση CE από Ελλάδα θα μπορεί ταυτόχρονα να κυκλοφορεί σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., ενώ μέχρι τώρα δεν ίσχυε κάτι τέτοιο.

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,7431641 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version