Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Ανησυχίες αλλά και νέες προοπτικές φέρνει ο  νέος Κανονισμός των λιπασμάτων της Ε.Ε.

Ανησυχίες αλλά και νέες προοπτικές φέρνει ο νέος Κανονισμός των λιπασμάτων της Ε.Ε.


Ο τομέας της θρέψης των καλλιεργειών της χώρας μας έδωσε δυναμικά το παρόν στην ημερίδα για το νέο Κανονισμό των λιπασμάτων της Ε.Ε., που διοργάνωσε το Κέντρο Θρέψης Φυτών και Ποιότητας Εδάφους (ΚΕΘΦΥΠΕ, Centre for Plant Nutrition and Soil Quality) του Γ.Π.Α. στις 28 Μαΐου. Την εκδήλωση παρακολούθησαν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τόσο φοιτητές όσο και μέλη της επιστημονικής κοινότητας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των στελεχών εταιρειών του τομέα των λιπασμάτων, που κάλυψαν θεματικά όλες τις πτυχές που θα επιφέρει ο νέος ευρωπαϊκός Κανονισμός για τα προϊόντα θρέψης καλλιεργούμενων φυτών στην αγροτική παραγωγή της Ελλάδος.

Μετά το θερμό καλωσόρισμα από τον διευθυντή του Κέντρου κ. Μπουράνη, των Πρυτανικών Αρχών και του Προέδρου του ΣΠΕΛ, κ. Κουτσούγερα, η ημερίδα ξεκίνησε με εισαγωγική ομιλία από την κα Φωτεινή Γιαννακοπούλου, Γενική Διευθύντρια του ΣΠΕΛ, η οποία έθεσε και το αρχικό πλαίσιο για την έναρξη των συζητήσεων σε σχέση με το νέο Κανονισμό. Όπως τόνισε η κα Γιαννακοπούλου «ο νέος Κανονισμός των λιπασμάτων της ΕΕ περιλαμβάνει τη θέσπιση νέων κανόνων σχετικά με τη διάθεση προϊόντων λίπανσης στην ΕΕ. Η έγκριση του Κανονισμού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται τους επόμενους μήνες, ενώ προβλέπονται 3 χρόνια ως μεταβατικό χρονικό διάστημα για τη εφαρμογή του.

Ο νέος Κανονισμός στην ελληνική πραγματικότητα

Όπως ανέφεραν στελέχη των εταιρειών του χώρου των λιπασμάτων, μικρές εταιρείες με την εφαρμογή του νέου Ευρωπαϊκού κανονισμού, σε πρώτη φάση θα πρέπει να επιβαρυνθούν με έξτρα κόστος για τη διαμόρφωση των συγκεκριμένων φακέλων, σε περίπτωση που θέλουν να εξάγουν τα προϊόντα τους με την πιστοποίηση CE. Γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό εφόσον ένα μεγάλο ποσοστό Ελληνικών εταιρειών λιπασμάτων αυτή τη στιγμή στηρίζουν τη λειτουργία τους σε εξαγωγές προϊόντων δεν εντάσσονταν στο πεδίο εφαρμογής του υφιστάμενου Ευρωπαϊκού κανονισμού (ΕΚ 2003/2003), δηλαδή μερικά ανόργανα λιπάσματα, λιπάσματα με παρμποδιστές που δεν είναι ΕΚ, οργανικά λιπάσματα, οι βιοδιεγέρτες κ.α  που μέχρι τώρα κυκλοφορούν στην αγορά με βάση τις εθνικές νομοθεσίες των κρατών - μελών.

Αν και η αλλαγή αυτή αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά το οικονομικό περιβάλλον, από την άλλη πλευρά έχει θετικό χαρακτήρα διότι τα προϊόντα που θα φέρουν CE θα μπορούν να εξάγονται όχι μόνο σε Ευρωπαϊκές, αλλά και σε χώρες εκτός Ε.Ε., όπου έχοντας ένα προϊόν την πιστοποίηση αποκτά υπεραξία έναντι άλλων μη πιστοποιημένων.

Στο κομμάτι της θρέψης η Ελλάδα είναι μια χώρα που εισάγει τεχνολογίες και δεν παράγει, Έτσι όπως επισημάνθηκε από τους ομιλητές, είναι πιθανό ότι ο νέος Κανονισμός θα δώσει τη δυνατότητα να βγουν νέα προϊόντα στην αγορά σε συνεργασία με τα ερευνητικά κέντρα της χώρας και να μπορέσουν και οι Ελληνικές εταιρείες να διαθέσουν νέα προϊόντα στη διεθνή αγορά.

Τι σημαίνει για μια ελληνική εταιρεία ο νέος Κανονισμός

Όπως επεσήμανε ο κ. Νίκος Κουτσούγερας πρόεδρος του ΣΠΕΛ, δύο πράγματα φαίνεται να φοβίζουν τις εταιρείες του κλάδου, ο φόβος του νέου και το γεγονός ότι θα πρέπει όλες οι εταιρείες να δημιουργήσουν ένα τεχνικό τμήμα που θα πρέπει να παρακολουθεί την όλη διαδικασία της πιστοποίησης, ανάλογα με το μέγεθος της εταιρείας. Αυτό συνεπάγεται έξτρα κόστος, ωστόσο όπως τόνισε «αν μια εταιρεία καταφέρει να έχει ανταποδοτικό όφελος από την πιστοποίηση και το χρησιμοποιήσει, μπορεί να δημιουργήσει επιχειρηματικές ευκαιρίες και νομίζω αυτή είναι μια θετική πλευρά του νέου Κανονισμού. Αν καταφέρουμε να επιβιώσουμε μέσα από αυτή την νέα διαδικασία και να προωθήσουμε κάποια καινοτόμα προϊόντα προς τη διεθνή αγορά αυτή η διαδικασία στο τέλος του δρόμου θα είναι κάτι που θα μας βοηθήσει εφόσον όταν θα γίνουμε και εμείς καλύτεροι οι δυνατότητες οι οποίες θα έχουμε θα είναι πολλαπλάσιες». Στη συνέχεια ανέφερε πως «μέχρι σήμερα ο Ελληνικός αγροτικός κόσμος είναι ένας χώρος εισαγωγής τεχνολογιών και κυρίως στη θρέψη η συντριπτική πλειονότητα δεν εισάγει μόνο υλικά και πρώτες ύλες αλλά κυρίως τεχνολογίες. Ωστόσο οι δυνατότητες για να παράξουμε πρωτογενώς νέες τεχνολογίες είναι πάρα πολύ μεγάλες τόσο σε επίπεδο πρωτογενούς ερευνάς αλλά ακόμη περισσότερο σε εφαρμοσμένη έρευνα».

Κέντρο Θρέψης Φυτών και Ποιότητας Εδάφους

Στα πλαίσια της ημερίδας είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον διοργανωτή και διευθυντή του κέντρου κ. Δ. Μπουράνη, ο οποίος μας εξήγησε πως «αυτή η ημερίδα είχε ως στόχο να συμβάλλει στη διασύνδεση του ακαδημαϊκού χώρου με τον εργασιακό χώρο στο πεδίο της λίπανσης και της θρέψης των καλλιεργούμενων φυτών». Όπως μας επεσήμανε «το Κέντρο Θρέψης Φυτών και Ποιότητας Εδάφους σαν ακροατήριο έχει τον γεωπονικό κόσμο και απευθύνεται στους γεωπόνους και σε φοιτητές γεωπονίας. Στόχος του είναι αφενός να αφομοιώνει τα καινούργια δεδομένα και στη συνέχεια να μεταλαμπαδεύει τη γνώση σε γεωπόνους, ώστε να κατανοήσουν αυτό αλλά και οποιοδήποτε άλλο θέμα έχει αυξημένη πολυπλοκότητα και ένταση γνώσης».

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,484375 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version