Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Καταιγίδες σε πολλές περιοχές της χώρας αναμένονται και την Τετάρτη, υποχωρεί η αστάθεια από την Πέμπτη

Καταιγίδες σε πολλές περιοχές της χώρας αναμένονται και την Τετάρτη, υποχωρεί η αστάθεια από την Πέμπτη


Ατμοσφαιρική διαταραχή μέσης τροπόσφαιρας επηρεάζει την Τουρκία και τμήματα του ελλαδικού χώρου και δημιουργεί ασταθείς συνθήκες που ευνοούν την εκδήλωση καταιγίδων.

Οι καταιγίδες έχουν κατά κύριο λόγο «θερμικό» χαρακτήρα και εκδηλώνονται ως επι το πλείστον σε ηπειρωτικές περιοχές της χώρας κατά την διάρκεια των μεσημεριανών και απογευματινών ωρών.

Σε τοπικό επίπεδο, τα φαινόμενα που συνοδεύουν τις καταιγίδες είναι δυνατόν να είναι έντονα και να περιλαμβάνουν σφοδρούς ριπαίους ανέμους, έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα και χαλαζοπτώσεις.

Όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Παπακωστόπουλος, Συντονιστής της προγνωστικής ομάδας SiMeteo.gr (http://www.simeteo.gr), «καταιγίδες, με τοπικά έντονα χαρακτηριστικά, προβλέπεται να εκδηλωθούν και κατά την διάρκεια της Τετάρτης (12/6) σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας και κυρίως κατά το χρονικό διάστημα από τις 12μμ μέχρι τις 8μμ. Εκτός των ηπειρωτικών περιοχών της χώρας, είναι αρκετά πιθανό να επηρεαστούν και τμήματα της Κρήτης και των νησιών του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου».

Την Πέμπτη, προβλέπεται υποχώρηση της αστάθειας με αποτέλεσμα οι καταιγίδες να έχουν πιο τοπικό χαρακτήρα και να εστιάζονται κυρίως στα ορεινά τμήματα της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας, της Δυτικής Θεσσαλίας, της Πίνδου και της Μακεδονίας. Παράλληλα θα σημειωθεί άνοδος της θερμοκρασίας.

Την Παρασκευή και το Σάββατο, θα διατηρηθεί η αστάθεια, περιορισμένη και υπάρχει ενδεχόμενο εκδήλωσης τοπικών καταιγίδων και πάλι σε τμήματα της ηπειρωτικής Ελλάδας, κατά την διάρκεια του απογεύματος, χωρίς τα φαινόμενα, να έχουν οργανωμένο και εκτεταμένο χαρακτήρα. Νέα έξαρση της αστάθειας, με γενικευμένες βροχές/καταιγίδες οι οποίες είναι πιθανό να συνοδεύονται και από χαλαζοπτώσεις, είναι πολύ πιθανό να λάβει χώρα από την Κυριακή, ενώ σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωση καταιγίδων (και μάλιστα με τοπικά έντονο χαρακτήρα και δυνατότητα παραγωγής χαλαζοπτώσεων) προβλέπεται να διαμορφωθούν κατά τις πρώτες ημέρες της επόμενης εβδομάδας.

Ιδιαίτερα για την περιοχή της Θεσσαλίας, οι ασταθείς συνθήκες θα διατηρηθούν και κατά την διάρκεια της Τετάρτης, οπότε και θα εκδηλωθούν όμβροι και καταιγίδες σε πολλές περιοχές. Τα πιο αξιόλογα φαινόμενα προβλέπεται να εκδηλωθούν κατά το διάστημα από τις 12 μμ μέχρι τις 8μμ και θα εστιάζονται κυρίως στα βόρεια, τα δυτικά και τα νότια τμήματα του Θεσσαλικού κάμπου που πρόσκεινται σε σημαντικές ορογραφικές εξάρσεις (και σε ορεινές/ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας). Το ενδεχόμενο χαλαζοπτώσεων τοπικού χαρακτήρα είναι υπαρκτό και το χαλάζι που θα δημιουργηθεί ενδέχεται να έχει μικρό ή μέτριο μέγεθος. Την Πέμπτη και την Παρασκευή, καταιγίδες είναι πιθανό να δημιουργηθούν κυρίως πάνω από τα ορεινά τμήματα της Θεσσαλίας και το ενδεχόμενο να επηρεαστούν σε σημαντικό βαθμό πολλές περιοχές εντός του Θεσσαλικού κάμπου εμφανίζεται περιορισμένο. Ωστόσο, σύμφωνα με τα προγνωστικά μας στοιχεία, υπάρχει περιορισμένο (αλλά υπολογίσιμο)ενδεχόμενο, κατά τις απογευματινές-βραδινές ώρες της Παρασκευής, να εισβάλλουν καταιγίδες από τα βόρεια/βορειοανατολικά της Θεσσαλίας (από τον Θερμαϊκό Κόλπο) που υπό συνθήκες θα μπορούσαν να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.

«Ασταθείς συνθήκες προβλέπεται να διαμορφωθούν το Σάββατο κυρίως στα ορεινά τμήματα της Θεσσαλίας αλλά το ενδεχόμενο γενικευμένης έξαρσης με έντονα φαινόμενα είναι περιορισμένο. Από την Κυριακή, ωστόσο και μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, είναι αρκετά πιθανό να σημειωθεί σημαντική έξαρση της αστάθειας, με καταιγίδες οι οποίες πιθανότατα θα έχουν οργανωμένο χαρακτήρα και ικανότητα παραγωγής χαλαζόπτωσης σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας», προσθέτει ο κ. Παπακωστόπουλος.

Μέσα από τον παρακάτω σύνδεσμο, μπορείτε να βλέπετε την εκτίμηση του προγνωστικού μας συστήματος για την κατανομή των φαινομένων στην περιοχή της Θεσσαλίας: http://www.simeteo.gr/forecast2/prec-thessalia.htm

Επίσης, στην ιστοσελίδα http://www.simeteo.gr, μπορείτε να βλέπετε αναλυτικούς χάρτες καιρού και τοπικές προγνώσεις για διάφορες περιοχές της Ελλάδας, καθώς και τις εκτιμήσεις της προγνωστικής μας ομάδας σχετικά με την εξέλιξη του καιρού.

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 3,0625 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version