Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Πεπόνι: Βροχοπτώσεις και κρύο φρέναραν τις αποδόσεις, καλά ξεκίνησαν οι τιμές αλλά σταδιακά διαγράφουν πτωτική πορεία

Πεπόνι: Βροχοπτώσεις και κρύο φρέναραν τις αποδόσεις, καλά ξεκίνησαν οι τιμές αλλά σταδιακά διαγράφουν πτωτική πορεία


Ανασταλτικό παράγοντα για την εφετινή παραγωγή πεπονιού αποτέλεσαν τα πολλά νερά που έπεσαν το Μάρτιο και τον Απρίλιο, αλλά και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν την Άνοιξη. Ως εκ τούτου οι αποδόσεις είναι πολύ πεσμένες, όπως μας είπαν οι παραγωγοί, ενώ οι τιμές αν και εκκίνησαν από υψηλά επίπεδα, τώρα, «γράφουν» καθοδική τάση.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο παραγωγός πεπονιού από την περιοχή Λαγκούβαρδος Μεσσηνίας, κ. Αντώνης Γκόνης «η κατάσταση φέτος δεν έχει εξελιχθεί καθόλου καλά για το πεπόνι, αφού λόγω του κρύου έχει οψιμίσει τουλάχιστον 20 ημέρες η χρονιά, ενώ παρατηρείται και μικροκαρπία. Με νύχια και με δόντια κρατήσαμε την ποιότητα πολύ ψηλά και εδώ και δυο εβδομάδες που κόψαμε προϊόν, πουλάμε σε Αθήνα και Μεσσηνία, προς 1,50 – 1,70 ευρώ το κιλό. Οι τιμές αυτές ειδικά για εμάς είναι προκαθορισμένες και φιξ καθώς βασίζονται σε άτυπες συμφωνίες που κάνουμε με επιχειρήσεις τροφίμων σε Αττική και Μεσσηνία. Γενικά από σήμερα όμως η τιμή παραγωγού έχει πέσει στα 1,20 ευρώ το κιλό, αφού τώρα μπαίνουν οι περισσότερες ποσότητες στην αγορά. Το θετικό είναι ότι υπάρχει ζήτηση στην αγορά, η οποία για το πεπόνι στη χώρα μας είναι ελλειμματική».

Σύμφωνα με όσα μας είπε ο κ. Στέλλιος Αλεξίου από το χωριό Χριστός Σερρών «μόλις χθες ξεκινήσαμε δειλά-δειλά το μάζεμα. Η χρονιά είναι όψιμη γύρω στη μια εβδομάδα, αλλά σε φουλ παραγωγή γενικά το πεπόνι μπαίνει στις 20 Ιουνίου. Απ’ ό,τι ξέρω ούτε τα Τρίκαλα έχουν δώσει ακόμα μεγάλη παραγωγή, οπότε υπάρχει ζήτηση. Τιμές δεν έχουν καθοριστεί ακόμα στην περιοχή μας, αλλά ακούγεται έντονα για 70-80 λεπτά του ευρώ. Μακάρι να είναι αυτή η τιμή και να κρατήσει και πιο μετά, όταν θα πέσουν στην αγορά οι περισσότερες ποσότητες. Καλλιεργητικά πήγαμε πολύ καλά, δεν είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα, πέρα από κάποιες βροχές που μας εμπόδισαν λίγο, αλλά είμαστε καλά ποιοτικά και υπάρχει ζήτηση. Αυτό είναι το σημαντικό».

Ο Γιάννης Κράγκαρης, παραγωγός πεπονιού από τα Λεχαινά Ηλείας μας είπε τα ακόλουθα: «σε δυο – τρεις μέρες αρχίζουμε τη συγκομιδή του προϊόντος. Γενικά στην περιοχή μας η συγκομιδή στα υπαίθρια έχει καθυστερήσει λόγω καιρού, ενώ τα θερμοκηπιακά τώρα άρχισαν να μαζεύονται. Ιδιαίτερα προβλήματα λόγω καιρού δεν είχαμε, ενώ είχαμε προσβολές από περονόσπορο, τον οποίο όμως αντιμετωπίσαμε. Για τις τιμές ακούγονται στο ξεκίνημα τα 70 λεπτά το κιλό».

Ο Κωνσταντίνος Κοντός, παραγωγός πεπονιού από την περιοχή Γλίνος Τρικάλων, όπου παράγει προϊόν που φημίζεται για την ποιότητά του, μας τόνισε τα ακόλουθα: «πεπόνι ξεκινήσαμε να κόβουμε στις 2 Ιουνίου. Η γενικότερη εικόνα που έχω, δείχνει ότι παρ' όλο που δεν υπάρχει ποσότητα στην αγορά, αν και οι τιμές ξεκίνησαν από ψηλά, σιγά-σιγά κατηφορίζουν. Τώρα κυμαίνονται στο 50λεπτο. Οι αποδόσεις είναι πολύ πεσμένες. Υπάρχουν άτομα με 60-70 στρέμματα στην περιοχή μας, που έπιασαν 500 και 1.000 κιλά μόνο πεπόνι από... όλο το χωράφι, ενώ κανονικά οι αποδόσεις στο πεπόνι μπορεί να πάνε και 3 - 3,5 τόνους το στρέμμα».

Ο Πάρης Έψιμος, τέλος, παραγωγός πεπονιού και λοιπών οπωροκηπευτικών από την Κω, μας είπε τα ακόλουθα: «Η ζήτηση είναι χαμηλή μπορώ να πω. Η τιμή παραγωγού κυμαίνεται στα 70 λεπτά το κιλό και είναι καλή. Το κακό είναι ότι στα πολύ πρώιμα δεν έχουμε καθόλου παραγωγή λόγω των πάρα πολλών νερών που έπεσαν το Μάρτιο και τον Απρίλιο».

Αλέξανδρος Μπίκας

[email protected]

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,46875 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version