Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Η αγορά έτοιμης σαλάτας επεκτείνεται στην ΕΕ και ζητά όλο και περισσότερο Ελληνικό ραντίτσιο

Η αγορά έτοιμης σαλάτας επεκτείνεται στην ΕΕ και ζητά όλο και περισσότερο Ελληνικό ραντίτσιο


Οι προοπτικές της καλλιέργειας του ραντίτσιο, ενός είδους ραδικιού που έχει σχήμα λάχανου, αλλά αποκτά κόκκινο χρώμα μόλις ωριμάζει ανέλυσαν διεξοδικά οι υπεύθυνοι της εταιρείας ΓΑΙΩΓΝΩΣΗ ΕΠΕ, σε συνεργασία με τον Ολλανδικό Οίκο Bejo Zaden B.V, σε μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα τις «ποικιλίες ραντίτσιο και σύγχρονες μέθοδοι καλλιέργειας», που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 17 Ιουνίου, στη Νέα Αρτάκη.

Όπως επεσήμαναν τα στελέχη της εταιρείας ΓΑΙΩΓΝΩΣΗ ΕΠΕ, αλλά και ο παριστάμενος Crop Manager της Bejo Italia, κ. Massimo Della Pasqua «λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής η αγορά έτοιμης σαλάτας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξάνεται κάθε χρόνο με πολύ γρήγορους ρυθμούς, με αποτέλεσμα να γίνεται όλο και πιο έντονη ταυτόχρονα και η ζήτηση για ραντίτσιο, που πλεονεκτεί σε σχέση με το μαρούλι και το iceberg για παράδειγμα, στο γεγονός ότι αντέχει περισσότερο καιρό αποθηκευμένο είτε κομμένο ως σαλάτα».

Ως εκ τούτου σημείωσαν οι παριστάμενοι, η καλλιέργεια ραντίτσιο, που δεν θεωρείται εύκολη καλλιέργεια, επεκτείνεται και παρουσιάζει ενδιαφέρον και στην χώρα μας. Όπως ανέφερε ο κ. Άγγελος Αναστασιάδης, γεωπόνος και υπεύθυνος πωλήσεων της εταιρείας ΓΑΙΩΓΝΩΣΗ ΕΠΕ «στην Ελλάδα καλλιεργούνται αυτή τη στιγμή περί τα 1.300 στρέμματα με ράντιτσιο», ενώ σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Crop Manager της Bejo Italia, κ. Massimo Della Pasqua, στην Ιταλία καλλιεργούνται 160.000 στρέμματα με ραντίτσιο, όπερ σημαίνει ότι η ζήτηση από τα εργοστάσια έτοιμης σαλάτας (κοφτήρια) στην γείτονα είναι πολύ μεγάλη.

Σημειωτέον ότι και στην Ελλάδα τα καλλιεργούμενα στρέμματα με ραντίτσιο αυξάνονται χρόνο με το χρόνο, αφού το προϊόν «φεύγει» εύκολα από τους αγρότες, κυρίως προς εταιρείες έτοιμης σαλάτας.

Όπως ανέφερε ο Ιταλός μάνατζερ βασική παράμετρος για την επιτυχία της καλλιέργειας είναι οι κλιματολογικές συνθήκες μιας περιοχής. Συγκεκριμένα, όπως είπε «για να υπάρξει επιτυχία πρέπει στις περιοχές που καλλιεργείται να υπάρχει ικανή διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας», ενώ το προϊόν αυτό δεν το ευνοεί η υγρασία.

Όσον αφορά στις ποικιλίες, όπως αναφέρθηκε, καλλιεργούνται κυρίως εννέα στο σύνολο και συγκεκριμένα οι Boticelli, Indigo, Vasari, Leonardo, Rafaello, Vivaldi, Corelli, Canaletto και Rubro, με την Rafaello, να υπερτερεί, όπως ειπώθηκε, τόσο ως προς την ποιότητα, όσο και ως προς τις αποδόσεις.

Οι εκπρόσωποι των δυο εταιρειών, τέλος, είχαν την ευκαιρία να απαντήσουν και σε ερωτήσεις των παριστάμενων παραγωγών για θέματα καλλιεργητικά όσον αφορά στο ραντίτσιο.

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 2,707031 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version