Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Μαρόκο μεγάλος προμηθευτής οπωροκηπευτικών της Ισπανίας, διπλασιάστηκαν οι εξαγωγές του τα τελευταία πέντε χρόνια

Μαρόκο μεγάλος προμηθευτής οπωροκηπευτικών της Ισπανίας, διπλασιάστηκαν οι εξαγωγές του τα τελευταία πέντε χρόνια


Σύμφωνα με την ισπανική Ομοσπονδία Ενώσεων Παραγωγών και Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών (FEPEX), το Μαρόκο έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο ως ο κυριότερος προμηθευτής (εκτός ΕΕ) φρούτων και λαχανικών της Ισπανίας.

Τα στοιχεία της FEPEX δείχνουν ότι το συνολικό κόστος των λαχανικών και των φρούτων (ντομάτες, εσπεριδοειδή, καρπούζια, πεπόνια κ.α.) του Μαρόκου που εξήχθησαν στην Ισπανία, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019, είναι συνολικού ύψους 299 εκατ. δολαρίων. Οι εισαγωγές του τρέχοντος έτους αυξήθηκαν, κατά 4%, σε σχέση με το αντίστοιχο πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Διεύθυνσης Τελωνείων της Ισπανίας, οι μαροκινές εξαγωγές, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019, αντιπροσωπεύουν το 33% των συνολικών εισαγωγών λαχανικών και φρούτων στην Ισπανία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Η Ισπανία παρουσιάζει ανοδική τάση όσον αφορά τις συνολικές εισαγωγές από το Μαρόκο, οι οποίες αυξήθηκαν, κατά 11%, μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου 2019, με 137.760 τόνους περίπου.

Η FEPEX τονίζει ότι το Μαρόκο έχει σημαντική αύξηση της ποσότητας των εξαγόμενων προϊόντων τα τελευταία πέντε χρόνια, από 70.420 τόνους το 2015 σε 137.670 τόνους το 2019, αντιπροσωπεύοντας μια αύξηση 95,5%.

Όσον αφορά την αξία, οι εισαγωγές αυξήθηκαν από 141 εκατ. δολάρια σε 299 εκατ. δολάρια μεταξύ του πρώτου τριμήνου του 2015 και του 2019, που αντιστοιχούσαν σε αύξηση 110%.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το Μαρόκο ξεχωρίζει επίσης ως ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας τομάτας παγκοσμίως, σύμφωνα με την Στατιστική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών (UNSD), αντιπροσωπεύοντας το 7% του συνόλου των παγκόσμιων εξαγωγών. Επίσης θυμίζουμε ότι βάσει εμπορικής συμφωνίας με την ΕΕ έχει εκτοπίσει μεγάλους Ευρωπαίους «παίκτες» από την ευρωπαϊκή αγορά.

Από την άλλη ο κορυφαίος ευρωπαίος προμηθευτής φρούτων και λαχανικών της Ισπανίας παραμένει η Γαλλία, η οποία, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019, έκανε εξαγωγές 295.565 τόνους, αξίας 131 εκατ. ευρώ, αυξημένη σε σύγκριση με το 2012, που ανερχόταν σε 128,7 εκατ. ευρώ.

Σταύρος Παϊσιάδης

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,4370117 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version