Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Βαρύ τίμημα για ελιές, φρούτα, κηπευτικά και μηδικές από τα χαλάζια και τις βροχές του Σαββατοκύριακου

Βαρύ τίμημα για ελιές, φρούτα, κηπευτικά και μηδικές από τα χαλάζια και τις βροχές του Σαββατοκύριακου


Εξαιρετικά μεγάλες καταστροφές προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις του Σαββατοκύριακου, που σε πολλές περιπτώσεις συνοδεύονταν από ισχυρές χαλαζοπτώσεις και σφοδρές ανεμοθύελλες.

Χαλάζι, σύμφωνα, με όσα είπαν αγρότες της περιοχής έπεσε σε αρκετές περιοχές του δήμου Σπάρτης το μεσημέρι του Σαββάτου, προξενώντας ζημιές σε ελιές, εσπεριδοειδή και κηπευτικά.

Εξίσου μεγάλη χαλαζόπτωση σημειώθηκε επίσης το Σάββατο σε Μεσσήνη και Ασπροπουλιά Μεσσηνίας, όπου και εκεί προκλήθηκαν ζημιές σε ελιές.

Επίσης, έντονη βροχόπτωση και χαλάζι αρκετά μεγάλο σε μέγεθος έπεσε το Σαββατοκύριακο σε περιοχές της Ηπείρου, όπως επίσης στα Φάρσαλα, μεταξύ άλλων, στα χωριά Άγιος Γεώργιος, Σταυρός, Κατωχώρι.

Στη Βοιωτία, εξάλλου, όπως είπε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο παραγωγός Θάνος Πανταζής, «οι βροχές των τελευταίων ημερών σίγουρα έχουν προκαλέσει ζημίες και υποβαθμίσεις ποιότητας στα σιτηρά».

Σάρωσε τις Καλαμών για δεύτερη χρονιά το χαλάζι στην Αιτωλοακαρνανία

Την ίδια ώρα για ζημιές παραπονιούνται και οι αγρότες από διάφορες περιοχές της Πέλλας. Συγκεκριμένα ζημιές εντοπίζονται σε Εξαπλάτανο, Μηλιά, Αρχάγγελο και την Περίκλεια που επλήγησαν το απόγευμα 16-6-2019 από σφοδρή χαλαζόπτωση, κυρίως δενδροκαλλιέργειες (ροδάκινα επιτραπέζια & συμπύρηνα, κεράσια, βερίκοκα, δαμάσκηνα κ.λπ.), καθώς και στα καλαμπόκια, τα καπνά και τα σιτηρά.

Εξαιρετικά μεγάλες ζημίες έφεραν τα... μπουρίνια σε εκμεταλλεύσεις του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Όπως ανέφερε επί τούτου μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Αγρινίου, κ. Παπαευθυμίου «είμαστε στο στάδιο της αναγγελίας και των επισημάνσεων. Ζημιές εντοπίζονται πέριξ του Αγρινίου και συγκεκριμένα σε Δοκίμι, Καλύβια, αλλά και σε Μακρυνεία, Ναυπακτία, Θέρμο. Σε Καλλιθέα και Δογρή έπεσε χαλάζι σίγουρα, ενώ υπάρχουν αναφορές για ζημιές από βροχόπτωση κυρίως σε κομμένες μηδικές, σε Λεσίνι και Γαλατά (Μεσολόγγι), λόγω βροχόπτωσης».

Σύμφωνα με αναφορές παραγωγών στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, που και πέρσι είχε πληγεί από το χαλάζι τρεις και τέσσερις φορές, σημειώθηκαν την Κυριακή μεγάλες ζημιές σε ελαιώνες, κυρίως Καλαμών.

«Οι ελιές στα πεδινά είναι σε τέτοιο στάδιο, που αν έχουν υποστεί ζημιές από χαλάζι και ανεμοθύελλα, καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ», μας επεσήμανε τέλος ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Αγρινίου.

Εν τω μεταξύ στις φυτείες ακτινιδιάς της Άρτας που επλήγησαν την περασμένη εβδομάδα από το χαλάζι, θέμα το οποίο πρώτος ανέδειξε ο ΑγροΤύπος, βρέθηκε στο πλαίσιο περιοδείας του στην Ήπειρο, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θα στηρίξουμε τον αγρότη, θα στηρίξουμε το αγροτικό εισόδημα, θα μειώσουμε τους φόρους για κάθε Ελληνίδα, για κάθε Έλληνα συμπεριλαμβανομένων και των αγροτών», τόνισε, για να προσθέσει ότι: «θα στηρίξουμε τη μετάβαση σε έναν πρωτογενή τομέα ο οποίος θα έχει πραγματικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Θα βοηθήσουμε να μειωθεί το κόστος παραγωγής, θα στηρίξουμε τα συνεργατικά σχήματα, θα παρέμβουμε στον ΕΛΓΑ, έτσι ώστε σε περιπτώσεις καταστροφών να μην χρειάζονται 6 και 8 μήνες για να αποζημιωθούν οι αγρότες μας και τελικά να παίρνουν το 1/5 ή το 1/3 από αυτά τα οποία δικαιούνται».

Ανακοίνωση ΕΛΓΑ

Παράλληλα, με αφορμή τις νέες ζημιές ο ΕΛΓΑ, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία τονίζονται τα ακόλουθα: Τα τελευταία 24ωρα σημειώθηκαν εκ νέου χαλαζοπτώσεις  σε πολλές περιοχές  της χώρας. Ο μηχανισμός του ΕΛΓΑ βρίσκεται σε ετοιμότητα κάνοντας τις απαραίτητες επισημάνσεις και δίνοντας οδηγίες στους αγρότες. Μέχρι τη λήξη προθεσμίας υποβολής δηλώσεων ζημιάς, θα συνεχίζονται οι επισημάνσεις σε όλες τις περιοχές. Για καλλιέργειες που βρίσκονται στο στάδιο της συγκομιδής, οι εκτιμήσεις θα ξεκινήσουν άμεσα και πριν το τέλος των δηλώσεων ζημιάς.

Παράλληλα τέθηκε σε ετοιμότητα ο εκλογικός μηχανισμός της αντιπολίτευσης, κάνοντας μικροπολιτική πάνω στον πόνο των ανθρώπων που έχασαν την παραγωγή τους. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις διασπείροντας ψεύδη για την λειτουργία του Οργανισμού. Να τους ενημερώσουμε για μια ακόμα φορά, ότι τα τελευταία χρόνια ο ΕΛΓΑ λειτουργεί ανεξάρτητα προεκλογικής περιόδου και κομματικών σκοπιμοτήτων.

Οι εκλογές θα τελειώσουν, αλλά οι εργαζόμενοι του ΕΛΓΑ θα συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους ασφαλισμένους αγρότες.

Να θυμίσουμε σε όλους ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι η προάσπιση του δημόσιου και αλληλέγγυου χαρακτήρα της ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής. Στην κατεύθυνση αυτή έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία αναθεώρησης του κανονισμού ασφάλισης, ώστε να προσαρμοστεί στα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα έχει συντομευτεί ο χρόνος αποπληρωμής των αποζημιώσεων με τον ΕΛΓΑ να έχει ήδη -4 μήνες νωρίτερα από πέρσι- υποβάλλει το αίτημα για αναθεώρηση του προϋπολογισμού του, για πληρωμή του υπόλοιπου 30%, το οποίο αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες μέρες.

Τέλος, να θυμίσουμε στους πληγέντες αγρότες ότι ο ασφαλής δρόμος των αποζημιώσεων περνάει, πια, μέσα από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ και όχι από τα κομματικά γραφεία.

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,875 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version