Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Πεδίο γνώσης για όλη την αλυσίδα παραγωγής και εμπορίας σαλάτας και κολοκυθιού ο αποδεικτικός αγρός της Syngenta στην Εύβοια

Πεδίο γνώσης για όλη την αλυσίδα παραγωγής και εμπορίας σαλάτας και κολοκυθιού ο αποδεικτικός αγρός της Syngenta στην Εύβοια


Πάνω από 60 είδη σαλάτας διαφόρων τύπων, χρωμάτων και σχημάτων με ενισχυμένο πακέτο ανοχών και υψηλά ποιοτικά standards, όπως Romaine, Βatavia, Butterhead, Ιceberg, Endive κ.ά. από την πλούσια γκάμα της Syngenta, καθώς επίσης και 25 υβρίδια κολοκυθιού είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά και να γνωρίσουμε, κατά την επίσκεψή μας στον αποδεικτικό αγρό σαλατών και κολοκυθιού της Syngenta, στην Καστέλλα Ευβοίας, μια παραθαλλάσια περιοχή, βόρεια της Χαλκίδας. Έναν αγρό, ανοιχτό τόσο για τους παραγωγούς, όσο και τους εμπόρους και τη βιομηχανία.

Από τα μαρούλια – σαλάτες ξεχωρίσαμε τη Musena (Romain Type), που είναι μεγάλο σε μέγεθος, έχει σκουροπράσινο γυαλιστερό χρώμα και υψηλή ποιότητα. Έχει μεγάλο αριθμό φύλλων και εντυπωσιάζει με την εμφάνισή του, αλλά και την γεύση του, σύμφωνα με όσα μας είπε ο κ. Γιώργος Κοντοσφύρης, Διευθυντής Πωλήσεων Κηπευτικών MEDA. Είναι ιδανικό για ανοιξιάτικες και φθινοοπωρινές κυρίως φυτεύσεις με ανοχές HR: BI 16-24, 27-28, 30-32, BI: CA I-VIII, Fol: 1 (Φουζάριο). Στο αγρό είδαμε επίσης την σαλάτα επίσης Romain Type, Sivna, που είναι πάλι μεγάλου μεγέθους και παρουσιάζει υψηλή ομοιομορφία και βάρος, ενώ αντέχει το κρύο και το στρίψιμο (twisting). Ακόμα ένα μαρούλι του ίδιου τύπου είναι το LSI6844, που είναι καινούργιο.με μεγάλο μέγεθος κι αυτό. Έχει σκουροπράσινο γυαλιστερό φύλλωμα και συμμετρική διάταξη φύλλων. Έχει πολύ καλή μετασυλλεκτική διατηρησιμότητα και θεωρείται ιδανική επιλογή για ποιοτικό προϊόν στο ράφι των σούπερ μάρκετς, αλλά και για χρήση σε μίγματα κομμένων σαλατών.

Μια ακόμα ενδιαφέρουσα σαλάτα, όπως είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε είναι η Typical, με μέγεθος μέτριο (midi cos), που παρουσιάζει άριστη ομοιομορφία. Νέα είδη σαλάτας Batavia είδαμε στον αγρό την Coriole, που είναι σγουρή, τύπου Μακεδονίας, με μεγάλο βάρος, βελτιωμένη μετασυλλεκτική διατηρησιμότητα και ανοχές σε ιούς, την ξανθιά Davidole που έχει μεγάλο όγκο φύλλων, την Lauiole, την Vignole, την Frisole που χρησιμοποιείται αντί της λόλας και την Julian, που συνιστά ενδιαφέρουσα περίπτωση, καθότι γαλλική με ανοιχτό τύπο φυλλώματος.

Ακόμα είδαμε αντίδια fine leaves, όπως το Pandie, που είναι καλοκαιρινό και έρπον στο έδαφος και το Smittie, για φθινόπωρο και χειμώνα. Σύμφωνα με τον κ. Κοντοσφύρη «το ενδιαφέρον για τις σαλάτες, οι οποίες πωλούνται είτε φρέσκες, είτε κομμένες στην αγορά είναι μεγάλο. Μάλιστα φαίνεται ότι οι γείτονές μας με χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Τουρκίας, προτιμά τις ξανθές σαλάτες, ενώ στην Ελλάδα επιμένει το καταναλωτικό κοινό στο πράσινο χρώμα, αν και το κόκκινο χρώμα είναι πολύ ελκυστικό».

Τα σημαντικότερα υβρίδια κολοκυθιού

Όσον αφορά στο κολοκύθι είδαμε στον αποδεικτικό αγρό της Syngenta στην Καστέλλα Ευβοίας 25 συνολικά είδη, τα οποία διακρίνονται σε πέντε θα λεγε κανείς κατηγορίες.

Η πρώτη περιλαμβάνει τα λευκά κολοκύθια, που καταναλώνονται κυρίως από τη Λάρισα και πάνω, με χαρακτηριστικό το υβρίδιο Chivas, το Petronella και το Angelina.

Το Chivas όπως μας εξήγησε ο κ. Γιώργος Κοντοσφύρης, Διευθυντής Πωλήσεων Κηπευτικών MEDA, είναι ανοιχτοπράσινο, κυλινδρικό- ελαφρά μπουκαλωτό, με σταθερή και υψηλή ποιότητα. Το συγκεκριμένο είναι ανεκτικό στις ιώσεις CMV, WMV, ZYMV και στο ωίδιο.

Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει τα τύπου Greyzini κολοκύθια. Από αυτά ξεχωρίζουν το Rigas και το Dolmas, όπως μας είπε ο κ. Κοντοσφύρης. Σημειωτέον ότι το Dolmas είναι το πρώτο υβρίδιο με ανοχή σε 4 ιώσεις, με φυτό δυνατό και υγιές. Δίνει καρπούς κυλινδρικούς και ομοοιόμορφους, με πολύ καλή μετασυλλεκτική διατηρησιμότητα, με τη συγκομιδή του να γίνεται παρατεταμένα και ακόμα και υπό αντίξοες συνθήκες. Το Dolmas, σύμφωνα με τους ανθρώπους της Syngenta, είναι μια πολύ καλή επιλογή για υπάιθρια καλλιέργεια την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.

Η τρίτη κατηγορία περιλαμβάνει τα υβρίδια Grey Type, με χαρακτηριστικό το San Martin, το οποίο έχει γκριζοπράσινο χρώμα.

Τέταρτη κατηγορία είναι τα στρογγυλά κολοκύθια, που δίνουν καρπό στο μέγεθος που έχει το μπαλάκι του τένις, τα οποία τα 4 ζυγίζουν ένα κιλό περίπου. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και το Brice, που σύμφωνα με τον κ. Κοντοσφύρη, ο οποίος μας έκανε την παρουσίαση είναι αποδοτικό και ανθεκτικό.

Η πέμπτη και τελευταία κατηγορία, που είδαμε και στον αποδεικτικό αγρό της Καστέλλας περιλαμβάνει σκουρόχρωμα κολοκύθια, όπως είναι για παράδειγμα, το Naxos, που δίνει καρπούς, λείους, ομοιόμορφους και σε κυλινδρικό σχήμα. Ως φυτό, όπως είδαμε είναι εύρωστο, κοντό μεσογονάτιο και με σταθερά υψηλή παραγωγή. Είναι μάλιστα και ιδανικό για εξαγωγή, λόγω της μετασυλλεκτικής του διατηρησιμότητας.

Σημειωτέον ότι στον ίδιο αγρό έκτασης 6 στρεμμάτων το team της Syngenta εφαρμόζει κι ένα πείραμα σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, προς μελέτη της διακύμανσης των πληθυσμών των εντόμων, που ευθύνονται για την εξάπλωση των ιώσεων σε πειραματικά τεμάχια με διαφορετικούς καλλιεργητικούς χειρισμούς.

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 1,671875 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version