Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Ελαιοκράμβη: Δεν έλειψαν τα προβλήματα κατά τα φυτρώματα στη βόρεια Ελλάδα, ικανοποιητικές αποδόσεις στα ξηρικά της Θήβας

Ελαιοκράμβη: Δεν έλειψαν τα προβλήματα κατά τα φυτρώματα στη βόρεια Ελλάδα, ικανοποιητικές αποδόσεις στα ξηρικά της Θήβας


Προβλήματα στην περίοδο του φυτρώματος ανέφεραν καλλιεργητές ελαιοκράμβης μιλώντας στον ΑγροΤύπο, λόγω των δυσμενών για το προϊόν, καιρικών συνθηκών. Το προϊόν πήγε πολύ καλά, όπως μας είπαν παραγωγοί από τη Θήβα, όπου η συγκομιδή ολοκληρώνεται. Στη Βόρεια Ελλάδα, η χρονιά οψίμησε. Η τιμή για το προϊόν θυμίζουμε είναι φιξ, στα 40 λεπτά το κιλό και οι παραγωγοί, εμφανίζονται γενικά ικανοποιημένοι από το προϊόν.

Οψίμησε η χρονιά στη Δράμα, ενώ δεν έλειψαν τα προβλήματα στο φύτρωμα

Ο Βασίλης Ευσταθόπουλος παραγωγός ελαιοκράμβης από την περιοχή της Δράμας δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα ακόλουθα: «καλλιεργώ δέκα χρόνια ελαιοκράμβη, αλλά φέτος μπορώ να πω ότι είναι πολύ δύσκολη χρονιά, για να μην πω η δυσκολότερη. Αυτό συνέβη, γιατί είχαμε μεγάλες απώλειες στο φύτρωμα, που είναι και η πιο κρίσιμη χρονική περίοδος για το προϊόν. Επίσης, αυτά τα φυτά που έμειναν οψίμησαν, κάτι που σημαίνει ότι η συγκομιδή πέρσι τέτοια εποχή είχε αρχίσει, αλλά φέτος, θα γίνει με καθυστέρηση, μιας εβδομάδας τουλάχιστον. Ο κυριότερος παράγοντας επιτυχίας ή αποτυχίας στην καλλιέργεια ελαιοκράμβης είναι το φύτρωμα που επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες της περιόδου Σεπτέμβριος έως Οκτώβριος. Όταν δεν υπάρχουν αρκετές βροχές μετά την σπορά, το φυτό δεν αντέχει την ξηρασία όπως τα σιτάρια και τα κριθάρια, και έτσι χάνεται μεγάλο ποσοστό φυτών και χαλάνε τα χωράφια ή πρέπει να ξαναγίνει η σπορά. Έτσι χάνεται η καλλιέργεια για την χρονιά ή αυξάνει το κοστολόγιο».

Σύμφωνα με τον ίδιο «γενικά η ελαιοκράμβη είναι μια καλή περίπτωση για τους αγρότες, γιατί δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις, παρά μόνο θέλει προσοχή στα φυτρώματα. Το κόστος παραγωγής είναι εφάμιλλο του σιταριού, αλλά η τιμή που εισπράττουμε μέσω των συμβάσεων που συνάπτουμε με εταιρείες βιοντίζελ είναι... διπλάσια από του σιταριού και κυμαίνεται εδώ και χρόνια στα 40 λεπτά το κιλό. Πέρα από τα προβλήματα στα φυτρώματα δεν είχαμε άλλα προβλήματα. Εδώ στο νομό το προϊόν δεν καλλιεργείται μαζικά, ενώ πολλοί παραγωγοί κάνουν εναλλαγές στα χωράφια τους».

Αυξημένα στρέμματα και ικανοποίηση στη Βοιωτία

Πολύ καλά εξελίχθηκε φέτος η καλλιέργεια στην Θήβα, με τους περισσότερους παραγωγούς να έχουν ήδη ολοκληρώσει το μάζεμα. Σύμφωνα λοιπόν με όσα μας είπε ο Θάνος Πανταζής, παραγωγός ελαιοκράμβης από τη Θήβα: «στην αρχή είχαμε κάποια θέματα με προσβολές από έντομα εδάφους, αλλά τα αντιμετωπίσαμε, το φυτό αντεπεξήλθε μέσω της πυκνότητας και οι αποδόσεις στα ξηρικά χωράφια της Θήβας, με βάση τα δικά μου δεδομένα αλλά κι ακόμη 2 παραγωγών, που γνωρίζω, ξεπέρασαν τα 250 κιλά στο στρέμμα. Στα ποτιστικά οι αποδόσεις μπορεί να φτάσουν αν όλα πάνε καλά πέριξ των 400 κιλών στο στρέμμα. Και στην περιοχή μας το προϊόν, το πουλάμε με συμβάσεις και η τιμή απορρόφησης είναι φιξαρισμένη στα 40 λεπτά το κιλό. Γενικά πάντως στη Θήβα μπήκαν φέτος περισσότερα στρέμματα με ελαιοκράμβη, απ’ ό,τι πέρσι».

«Ως γεωπονικό κατάστημα της Θήβας προτείναμε σε δυο παραγωγούς την καλλιέργεια της ελαιοκράμβης στην περιοχή μας. Με δισταγμό στην αρχή οι παραγωγοί, αλλά η επιβεβαίωση ήρθε στην συγκομιδή της. Οι αγρότες μας πήραν 260 κιλά στον κάμπο Βαγίων και 330 κιλά στο στρέμμα στον κάμπο της Θήβας. Και τα δυο ξερικά χωράφια, χωρίς ιδιαίτερες περιοποιήσεις και χωρίς προβλήματα. Ως εκ τούτου, εκτιμώ, ότι η καλλιέργεια από την επόμενη χρονιά, σίγουρα θα αυξηθεί», δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Σπύρος Ματαλάς.

Εγκαταλείπουν την καλλιέργεια όλο και περισσότεροι Σερραίοι

Μειωμένα τέλος υπολογίζει τα καλλιεργηθέντα με ελαιοκράμβη στρέμματα στο νομό Σερρών ο κ. Σούρλας, που μέχρι πρότινος έβαζε ελαιοκράμβη, αλλά όπως μας λέει «ολόκληρα χωριά έχουν σταματήσει πλέον».

Αλέξανδρος Μπίκας

[email protected]

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 2,061523 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version