Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Χωρισμένοι στα δύο οι ελαιοπαραγωγικοί φορείς της Ισπανίας, ετοιμάζεται νέα διαμαρτυρία τον Ιούλιο στη Σεβίλλη για τις μειωμένες τιμές

Χωρισμένοι στα δύο οι ελαιοπαραγωγικοί φορείς της Ισπανίας, ετοιμάζεται νέα διαμαρτυρία τον Ιούλιο στη Σεβίλλη για τις μειωμένες τιμές


Μετά από πρόσκληση των αγροτικών οργανώσεων COAG (Συντονιστική Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Οργανώσεων) και UPA (Ένωση Μικρών Αγροτών) της Ανδαλουσίας, οι Ισπανοί ελαιοπαραγωγοί ετοιμάζονται για μια νέα δυναμική διαμαρτυρία, στις 9 Ιουλίου 2019, στη Σεβίλλη, εκφράζοντας τη διαφωνία τους στα μέτρα που μελετά η ισπανική κυβέρνηση για «ρύθμισης» της αγοράς ελαιολάδου και αντιδρώντας στις μειωμένες τιμές.

Όπως επισημαίνουν στην σχετική ανακοίνωσή τους, «οι αγρότες του Χαέν, της μεγαλύτερης ελαιοπαραγωγού επαρχίας της Ισπανίας, δεν μπορούν πλέον να ανέχονται να καθορίζει τις τιμές ο καιρός», προσθέτοντας επίσης ότι «δεν μπορούν να υφίστανται μια πτώση των τιμών της τάξεως του 45%, ενώ στην λιανική αγορά παραμένουν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι». Στην Ισπανία η τιμή για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε κάποιες περιοχές έχει πέσει ακόμη και κάτω από τα 2 ευρώ το κιλό.

Σε δηλώσεις του για την πραγματοποίηση της νέας συγκέντρωσης, στις 9 Ιουλίου, ο κ. Miguel López, γενικός γραμματέας της UPA Ανδαλουσίας, κάλεσε «το σύνολο του ελαιοκομικού τομέα να ενωθεί και να αντιδράσει δυναμικά», ζητώντας παράλληλα την υποστήριξη των δημάρχων και των διαφόρων προέδρων των συνεταιρισμών της περιοχής.

Αντίθετη θέση εκφράζει η ASAJA (Ένωση Νέων Αγροτών) Ανδαλουσίας, η οποία υποστηρίζει ότι η λύση για την κρίση των τιμών θα υπάρξει μέσα από τη δημιουργία ενός νόμιμου μηχανισμού «ρύθμισης» της αγοράς, σύμφωνα με όσα έχει εξαγγείλει πρόσφατα η ισπανική κυβέρνηση (σχετικό άρθρο του ΑγροΤύπου). Όπως προσθέτει «τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση».

Την άποψη αυτή συμμερίζεται και η Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Αγροτικών Τροφίμων (Cooperativas Agroalimentarias) της Ανδαλουσίας, η οποία εκπροσωπεί 385 φορείς της ελιάς στην περιοχή. Όπως ανακοίνωσε δεν θα υποστηρίξει δράσεις διαμαρτυρίας. «Σήμερα εργαζόμαστε με την κυβέρνηση της χώρας, πάνω στις λύσεις που προτείνει, που έχουν στόχο την ισορροπία της προσφοράς με τη ζήτηση, αξιοποιώντας τους μηχανισμούς που υπάρχουν βάση του κοινοτικό δίκαιο», τονίζει. Πάντως παραδέχεται ότι αυτός ο «μηχανισμός» δεν θα είναι διαθέσιμος πριν την επόμενη εκστρατεία ελαιολάδου (νέα ελαιοκομική περίοδο).

Θυμίζουμε ότι το προηγούμενο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας των ελαιοπαραγωγών είχε πραγματοποιηθεί, στις 29 Μαΐου 2019, στην πόλη της Χαέν. Επίσης στην Porcuna, μια μικρή πόλη στην επαρχία Χαέν, η τοπική κυβέρνηση έχει καλέσει τους παραγωγούς να μην πωλούν ελαιόλαδο αλλά να το αποθηκεύουν μέχρι οι τιμές να επανέλθουν σε κανονικά επίπεδα.

Σταύρος Παϊσιάδης

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,546875 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version