Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Πέντε start ups βραβεύθηκαν στο πλαίσιο του Αγροδιατροφικού Διαγωνισμού Trophy – Τροφή Challenge

Πέντε start ups βραβεύθηκαν στο πλαίσιο του Αγροδιατροφικού Διαγωνισμού Trophy – Τροφή Challenge


Τρεις ελληνικές start ups από το χώρο της αγροτεχνολογίας και δυο ακόμα από τον τομέα των τροφίμων βραβεύθηκαν σε μια μεγάλη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019, στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα, στον τελικό του μεγάλου Αγροδιατροφικού Διαγωνισμού «Trophy – Τροφή Challenge».

Όσον αφορά στην κατηγορία της αγροτεχνολογίας την πρώτη θέση κατέλαβε η start up Smart Meters Anywhere, με εφαρμογές για τα μετεωρολογικά δεδομένα προς αγροτική χρήση. Στην δεύτερη θέση ισοβάθμισαν δυο start ups, η Chloe Irrigation System για συστήματα ποτίσματος ακριβείας και η Fibro L με μια εφαρμογή μόνωσης για μελισσοκόμους.

Όσον αφορά στον τομέα των τροφίμων, αναδείχθηκαν νικητές δυο start ups, η Oilway και η ProsPer.

Στην χθεσινή εκδήλωση έλαβαν μέρος δέκα συνολικά start ups ως φιναλίστ, παρουσιάζοντας τις δραστηριότητές τους ζωντανά στο πολυπληθές κοινό, ενώ προηγήθηκε την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019 ο διαγωνισμός με σαράντα συμμετέχουσες εταιρείες.

Η χθεσινή εκδήλωση φιλοξένησε δύο από τους σημαντικότερους νέους επιχειρηματίες στον κλάδο της αγροδιατροφής στην Ελλάδα, τον κ. Αλέξανδρο Κουρή, ιδρυτή της ζυθοποιίας ΝΗΣΟΣ, ο οποίος μίλησε για το επιτυχημένο ταξίδι της ομώνυμης μπύρας και το γεγονός ότι ο ίδιος άφησε πίσω μια άκρως επιτυχημένη καριέρα στο εξωτερικό για να φτιάξει την ζυθοποιία το 2012 εν μέσω κρίσης και τον κ. Σωτήρη Μπαντά, Διευθύνοντα Σύμβουλο της CENTAUR Analytics, για τη συμβολή της τεχνολογίας στην αλυσίδα αξίας που δημιουργεί η παραγωγή και η διάθεση προϊόντων αγροτικής παραγωγής.

Επιπλέον, η κα Carla Tanas, Συν-Ιδρύτρια της πλατφόρμας αγροτικής και διατροφικής καινοτομίας «Future Agro Challenge» συζήτησε επί  σκηνής με τον κ. Richard McArdle, Διευθυντή του Κέντρου Καινοτομίας του Πανεπιστημίου Rutgers, για το πώς η τεχνολογία μπορεί να αλλάξει το διατροφικό μενού του πλανήτη και να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των μεγάλων διατροφικών προκλήσεων.

Την Κριτική Επιτροπή του τελικού, αποτελούσαν η κα Ελένη Βρεττού,  Ανώτερη Γενική Διευθύντρια και Επικεφαλής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς, η κα Κατερίνα Πραματάρη, Partner - Unifund, ο κ. Νικόλαος Βουδούρης, Διευθύνων Σύμβουλος ELBISCO, η κα Βάσω Παπαδημητρίου, Γενική Διευθύντρια ΣΕΒΤ, ο κ. Κωνσταντίνος Μαύρος, Partner - Velocity, η κα Δανάη Μπεζεντάκου, Γενική Διευθύντρια Navigator Shipping Consultants, ο κ. Νίκος Αντωνίου Investment Μanager Piraeus Jeremie Tech Catalyst Management AE, ο κ. Νίκος Ευθυμιάδης, Πρόεδρος Ομίλου Redestos, η κα Χριστίνα Λεγάκη, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος Pioneer Hi-bred Hellas και ο κ. Γιώργος Μούσμουλας, Partner – Metavallon.

Την εκπαίδευση των συμμετεχόντων στο Bootcamp είχαν αναλάβει οι μέντορες κ.κ. Αλέξης Πολυτάκης, Επικεφαλής Κέντρου Εργασιών Αγροτικού Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Σταμάτης, ιδρυτής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέβια Ελλάς και της διαδικτυακής πλατφόρμας διαχείρισης εξοπλισμού και εργασιών στο χωράφι Mermix και Ιωάννα Μπαλαφούτη, Καθηγήτρια Γαστρονομίας.

Η ανακοίνωση των διοργανωτών έχει ως εξής:

Οι Μεγάλοι νικητές του Διαγωνισμού “Trophy – Τροφή Challenge”

Καινοτόμες ιδέες για τη διατροφή και την αγροτική παραγωγή σε ένα  συναρπαστικό live – pitching, επιχειρηματικές πρακτικές και συζητήσεις για το ρόλο της τεχνολογίας στην αντιμετώπιση των διατροφικών προκλήσεων, συνέθεσαν την εκδήλωση του τελικού του “Trophy – Τροφή Challenge”, την Πέμπτη 11 Ιουλίου στο Μουσείο Μπενάκη.

Ο Διαγωνισμός κινητοποίησε συνολικά περισσότερους από 60 εκπροσώπους πανεπιστημιακών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καθώς και ανθρώπους των επιχειρήσεων, επαγγελματίες και επενδυτές που συμμετείχαν στις επιτροπές αξιολόγησης. Συνολικά 50 ομάδες κατέθεσαν προτάσεις. Οι 40 από αυτές πέρασαν στους ημιτελικούς και έλαβαν καθοδήγηση για την περαιτέρω ανάπτυξη του επιχειρηματικού τους σχεδίου από μέντορες από την Ελλάδα, την Τουρκία και τις Η.Π.Α. Οι 10 πέρασαν στους φιναλίστ και διαγωνίστηκαν μπροστά στην κριτική επιτροπή για τα έπαθλα, χρηματικά και μη.

Στην εκδήλωση μίλησαν δύο από τους σημαντικότερους Έλληνες εκπροσώπους της επιχειρηματικότητας στον κλάδο της αγροδιατροφής στην Ελλάδα. Ο κ. Αλέξανδρος  Κουρής, Ιδιοκτήτης και Ιδρυτής της βραβευμένης μικροζυθοποιίας ΝΗΣΟΣ απευθύνθηκε στους νέους επιχειρηματίες και μίλησε για την αντίληψη της επιτυχίας ως πορεία προς την αυτοπραγμάτωση και για τη σημασία της «ταύτισης» του Επιχειρηματία με τη Δραστηριότητα,  σε σημείο που η Δραστηριότητα γίνεται μέρος της ύπαρξής του και ασκείται με πάθος. Ο κ. Σωτήρης Μπαντάς,  Διευθύνων Σύμβουλος της CENTAUR Analytics, αναφέρθηκε στη  συμβολή της τεχνολογίας στη διάσωση των αγροτικών προϊόντων και περιέγραψε πως η πλατφόρμα της εταιρείας διασώζει την παραγωγή στους αποθηκευτικούς χώρους απελευθερώνοντας μέρος της αξίας αγροτικών αγαθών, η οποία εκτιμάται διεθνώς σε περίπου 1 τρις δολ. ετησίως.

Μεγάλοι νικητές του πρώτου διαγωνισμού αγροδιατροφής  “Trophy – Τροφή Challenge”, αναδείχθηκαν οι:

*PROSPER. Η ομάδα έλαβε το 1ο βραβείο αξίας 8.500 ευρώ στην κατηγορία Foodtech, με την πούδρα από υποπροϊόντα ψαριού πλέον των 1.200 τόνων ετησίως από τις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες. Πρόκειται για μια spin-off εταιρεία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, της οποίας τα προϊόντα σκοπό έχουν την ενίσχυση της γεύσης σε χώρους μαζικής εστίασης.

*OILWAY. Η ομάδα έλαβε το 2ο βραβείο αξίας 4.000 ευρώ στην κατηγορία Foodtech, με την αξιοποίηση αποβλήτων βιομηχανιών τροφίμων. Ξεκίνησαν με την αξιοποίηση του τυρογάλακτος, από το οποίο προκύπτει ορός γάλακτος και στη συνέχεια ένα έλαιο πλούσιο σε γ-λινολενικό οξύ, το GLA, με αντικαρκινικές, αντιθρομβωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

*SMART METER ANYWHERE. Η ομάδα έλαβε το 1ο βραβείο αξίας 8.500 ευρώ στην κατηγορία Agritech, με τους έξυπνους μετρητές ενέργειας με λογισμικές πλατφόρμες βάσει της αρχής Pay-as-you go. Απευθύνονται σε οικιακούς καταναλωτές και παραγωγικά φορτία σχετικά με τη γεωργία στις αγροτικές περιοχές των αναπτυσσόμενων χωρών και κυρίως στην αγορά της Υποσαχάριας Αφρικής.

*FIBRO-I και CHLOE IRRIGATION SYSTEM. Το 2ο βραβείο αξίας 4.000 ευρώ στην κατηγορία Agritech μοιράστηκαν δυο ομάδες. Το Fibro-I είναι ένα συμπληρωματικό υλικό μόνωσης της μελισσοκομικής κυψέλης, με στόχο τη διατήρηση της θερμοκρασίας, την αύξηση του προσδόκιμου ζωής των μελισσών και εν τέλει τη μείωση του κόστους παραγωγής για τον μελισσοκόμο. Το Chloe Irrigation System ελαχιστοποιεί τη σπατάλη νερού στην αγροτική χρήση και επιτρέπει στο χρήστη του να ελέγχει τις καλλιέργειες εξ αποστάσεως, καθώς ο αγρότης έχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τη διαχείριση των χωραφιών του.

Οι 5 νικητές κέρδισαν επιπλέον ειδικά προνόμια και απευθείας συμμετοχή στους τελικούς του παγκόσμιου διαγωνισμού αγροδιατροφής και τεχνολογίας Future Agro Challenge, που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2019.

Επιπλέον, οι 1οι  νικητές κάθε κατηγορίας κέρδισαν εκπαιδευτική επίσκεψη διάρκειας 5 ημερών, στο Πανεπιστήμιο Rutgers στις Η.Π.Α., ενώ θα επωφεληθούν και από εξατομικευμένο πρόγραμμα επιχειρηματικής ανάπτυξης, που θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την Endeavor Greece, διάρκειας ενός έτους. Και οι 40 0μάδες που συμμετείχαν στους ημιτελικούς του διαγωνισμό κέρδισαν εισιτήρια για να παρακολουθήσουν στο Global Agripreneurship Summit στη Θεσσαλονίκη.

Για το διαγωνισμό “Trophy – Τροφή Challenge” και το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη  Νέα Γενιά» μίλησε η κα Έφη Λαζαρίδου, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Προγράμματος «Βασικό μας μέλημα σε οτιδήποτε κάνουμε ως «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά», είναι να συμβάλλουμε στην εδραίωση μίας νέας κουλτούρας που βασίζεται στη συνεργασία και τις συνέργειες. Έτσι, ο Διαγωνισμός, αν και διοργανώθηκε για πρώτη φορά, κατόρθωσε να συνενώσει πολλούς και σημαντικούς παίκτες του οικοσυστήματος. Στόχος όλων μας να στηρίξουμε έμπρακτα και σε βάθος χρόνου εκείνες τις νεοφυείς επιχειρήσεις που επιδεικνύουν όραμα, δέσμευση, και κουλτούρα συνεργασίας. Η εκπληκτική δυναμική των φιναλίστ σηματοδοτεί ένα μέλλον με αισιοδοξία. Οι 4 νικήτριες ομάδες απέδειξαν ότι έχουν όλα τα φόντα να πετύχουν και να με όχημα την τεχνολογίας να απαντήσουν στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας της αγροδιατροφής. Θα είμαστε στο πλευρό των νικητών για καιρό με δράσεις ουσιαστική υποστήριξης».

Η κα Εύα Πολυζωγοπούλου, Αναπληρώτρια  Γενική Διευθύντρια Προγραμμάτων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος δήλωσε: «Το  Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στηρίζει τη νεανική επιχειρηματικότητα μέσα από ποικίλεις δωρεές προς μη-κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Βασικό μας στόχο αποτελεί η δημιουργία των προϋποθέσεων που θα εξασφαλίσουν στους νέους τη δυνατότητα να εφαρμόσουν στην πράξη τις ιδέες τους. Η δυναμική που έχει επανειλημμένα επιδείξει ο αγροδιατροφικός τομέας στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, φανερώνουν τις απεριόριστες προοπτικές του κλάδου και αποτέλεσαν τα θεμέλια στα οποία βασίστηκε η ιδρυτική δωρεά του ΙΣΝ για τη δημιουργία του προγράμματος  “Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά”. Σε αυτό το πλαίσιο, ο συγκεκριμένος διαγωνισμός έρχεται την κατάλληλη στιγμή με σκοπό να δώσει το βήμα στους νέους ώστε να συμβάλλουν κι αυτοί με τη σειρά τους στην εξεύρεση λύσεων, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και, εν δυνάμει, στον εκσυγχρονισμό του αγροδιατροφικού τομέα στη χώρα».

Η κα Ελένη Βρεττού, Ανώτερη Γενική Διευθύντρια της Τράπεζας Πειραιώς και μέλος της Κριτικής Επιτροπής στην κατηγορία Foodtech τόνισε ότι: «Η Τράπεζα Πειραιώς αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, που ξεπερνούν τη χρηματοδοτική στήριξη της υγειούς επιχειρηματικότητας, η οποία είναι δεδομένη, και επιδιώκει να συμβάλλει στην επίλυση δομικών προβλημάτων του κλάδου μέσω της ανάπτυξης ισχυρών αλυσίδων αξίας, της μείωσης του κόστους παραγωγής και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, της επίτευξης οικονομιών κλίμακας, της αξιοποίησης βέλτιστων τεχνικών, και της σύνδεσης της παραγωγής με τον τελικό καταναλωτή. Η καινοτομία έχει ουσιώδη ρόλο καθώς μπορεί να γεφυρώσει τις βραχυπρόθεσμες προκλήσεις και τις μακροπρόθεσμες επιδιώξεις στον αγροδιατροφικό τομέα. Ο Διαγωνισμός "Trophy – Τροφή Challenge" είναι απόλυτα συμβατός με το όραμα και τους στόχους της Τράπεζας Πειραιώς».

Ο κ. Μιχάλης Στάγκος, συνιδρυτής των Industry Disruptors Game Changers (ID-GC), ανέφερε: “Σήμερα είναι μία σημαντική στιγμή για την αγροδιατροφή στην Ελλάδα, γιατί αναδεικνύονται καινοτόμες ιδέες και ταλαντούχες ομάδες, που αναπτύσσουν λύσεις για το μέλλον αυτού του τομέα στη χώρα μας. Οι Industry Disruptors Game Changers  θα είναι δίπλα στις καινοτόμες startups, οι οποίες εφαρμόζουν τεχνολογίες που επιταχύνουν την μετάβαση στην εποχή του industry 4.0 και στις νέες αλυσίδες αξίας που η 4η βιομηχανική επανάσταση δημιουργεί στην αγροτική παραγωγή και τη διατροφή”.

Χορηγός Επικοινωνίας ήταν η ΑγροΤύπος ΑΕ (Περιοδικό Γεωργία - Κτηνοτροφία, www.agrotypos.gr).

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,921875 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version