Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Τις δραστηριότητές της παρουσίασε η εταιρεία THESSA, με έμφαση στη συμβολαιακή καλλιέργεια ροδιάς


Μετά το μαζικό ενδιαφέρον που υπήρξε από τη συνέντευξη που έδωσε στον ΑγροΤύπο ο γεωτεχνικός σύμβουλος της εταιρείας THESSA κ. Γιώργος Δημάδης, στις 17/3/2009, η εταιρεία, τη Δευτέρα, 15 Ιουνίου, παρουσίασε στις τοπικές αρχές του Νομού Σερρών και στα μέσα ενημέρωσης τις δραστηριότητές της στον τομέα του ροδιού. 


Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του φυτωρίου της εταιρείας στην Λευκοθέα Σερρών που είναι μία κοινότητα του Δήμου Αλιστράτης.
Στην αρχή των εκδηλώσεων έγινε επίδειξη στους εκπροσώπους του τύπου, των εγκαταστάσεων του φυτωρίου αλλά και των αγρών όπου έχουν φυτευτεί ροδιές, και στην οποία παρευρέθηκε και ο ΑγροΤύπος. Τα δένδρα της ροδιάς των φυτειών αυτών έχουν ηλικία 3 ετών. Παρουσιάσθηκαν οι τεχνικές της καλλιέργειας του ροδιού που εφαρμόζουν οι γεωργοί που συνεργάζονται με την εταιρεία, όπως είναι τα συστήματα αρδεύσεως, η λίπανση, το κλάδεμα, η καταστροφή των ζιζανίων κλπ. Η ποικιλία ροδιάς που προωθείται από την εταιρεία στην περιοχή είναι η αμερικανική ποικιλία Wonderful η οποία είναι κατάλληλη για την παραγωγή χυμού.


Στην συνέχεια έγινε μία εισήγηση από τον γεωπόνο της THESSA κ. Γιώργο Δημάδη με στόχο την ενημέρωση των ενδιαφερομένων παραγωγών και κυρίως των εν δυνάμει συνεργατών της εταιρείας για την συμβολαιακή καλλιέργεια της ροδιάς. Ο κ. Δημάδης αναφέρθηκε στο ιστορικό της εταιρείας THESSA, στα προϊόντα του χυμού του ροδιού που παράγει (χυμός ροδιού, χυμός ροδιού - πράσινο τσάι, χυμός ροδιού - μαύρο τσάι, χυμός ροδιού - σταφύλι) αλλά και στα άλλα προϊόντα που επίσης παράγει η εταιρεία αυτή και τα οποία φορούν προϊόντα σε βάζα (ελιές, τουρσί, κλπ).
Ο κ. Δημάδης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η εταιρεία ενδιαφέρεται να συνεργαστεί με γεωργούς που επιθυμούν να συνάψουν συμβόλαιο με την εταιρεία και να καλλιεργήσουν ροδιές κάτω από τις οδηγίες της εταιρείας σε αρδευόμενα εδάφη.


Τα οικονομικά στοιχεία που ανέφερε είναι τα εξής: Ο γεωργός που θα συνάψει συμβόλαιο θα πρέπει υποχρεωτικά να αγοράζει τα δενδρύλλια της ροδιάς από την εταιρεία. Η τιμή σήμερα εκάστου δενδρυλλίου ροδιάς ανέρχεται στα 6 €/δενδρύλλιο. Η εταιρεία προτίθεται να αγοράζει τα ρόδια με 0,40 €/ κιλό, εφόσον βέβαια δεν έχουν σκασίματα και είναι υγιή.
Από στοιχεία της εταιρείας μία φυτεία ροδιάς, που περιέχει 40-50 δένδρα/ στρ, στο 5ο έτος όταν πλέον τα δένδρα είναι σε πλήρη παραγωγή, παράγουν 2-4 τόνους/ στρέμμα και δίνουν ένα εισόδημα που κυμαίνεται μεταξύ 800-1600 €/στρ, ενώ τα συνολικά έξοδα μαζί με τα έξοδα συγκομιδής, υπολογίζονται στα 300 €/στρ.


Ο κ. Δημάδης αναφέρθηκε επίσης στους τρόπους χρηματοδότησης των αγροτών για την εγκατάσταση των νέων φυτειών της ροδιάς μέσω των προγραμμάτων των Νέων Αγροτών και του Προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» που αφορά τα Σχεδία Βελτίωσης.
Η THESSA, υπολογίζει μέχρι το τέλος του 2009 να υπογράψει συμβόλαια με παραγωγούς της τάξεως των 1000 στρεμμάτων. Σήμερα, έχουν υπογράψει και καλλιεργούν ροδιές, στην περιοχή της Αλιστράτης Σερρών, γεωργοί με 450 στρ, ενώ στην περιοχή της Κατερίνης συνεργάζονται με την εταιρεία και έχουν εγκαταστήσει 500 στρ.
Στα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας, είναι η κατασκευή εργοστασίου στην περιοχή της Αλιστράτης Σερρών, με χρηματοδότηση από τον Αναπτυξιακό Νόμο και τελικό στόχο την συμβολαιακή καλλιέργεια της ροδιάς σε έκταση 25.000 στρ σε ολόκληρη την Ελλάδα. Σήμερα οι εγκαταστάσεις της εταιρείας ευρίσκονται στο Λάκκωμα Χαλκιδικής. 


Η THESSA συνεργάζεται με τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης στα πλαίσια Ευρωπαϊκού προγράμματος για τη μελέτη της Βιολογίας και της Οικολογιάς της ροδιάς.
Στη συγκέντρωση της THESSA παρευρέθηκαν και οι καθηγητές του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, η κ. Μαρία Μπαμπατζιμοπούλου που διδάσκει στην έδρα της Επιστήμης Τροφίμων, ο κ. Μανώλης Ναβροζίδης της έδρας της Εντομολογίας, ο κ. Θωμάς Θωμίδης της Φυτοπαθολογίας και ο κ. Αθανάσιος Ρούμπος της Δενδροκομίας και οι οποίοι αναφέρθηκαν στις ευεργετικές ιδιότητες του χυμού της ροδιάς, αλλά και σε θέματα που αφορούν την καλλιέργεια της, όπως φυτοπαθολογικά, εντομολογικά, κλπ. Οι καθηγητές αυτοί αναφέρθηκαν και στην ερευνητική τους πρόταση προς το ΕΣΠΑ με θέμα την διερεύνηση των φυτοπαθολογικών προβλημάτων που πιθανόν να ανακύψουν στο μέλλον στην καλλιέργεια της ροδιάς. Υπήρξε μεγάλο το ενδιαφέρον από τους παρευρισκόμενους και διεξήχθη ένας πλούσιος και εποικοδομητικός διάλογος.


Στη συνέχεια έγινε επίδειξη των προϊόντων που παράγονται από τον χυμό της ροδιάς από την THESSA. Παρουσιάσθηκαν και προσφέρθηκαν στους παρευρεθέντες χυμοί ροδιού, χυμοί ροδιού- σταφύλι, ροδιού- τσάι. Επίσης προσφέρθηκαν σαλάτες με ρόδι, σορμπέ από ρόδι, παγωτό με χυμό ροδιού, φιλέτο με σάλτσα ροδιού κλπ.


Κάσσανδρος Γάτσιος 
Γεωπόνος

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,4804688 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version