Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Θετικές οι πρώτες προβλέψεις για το βαμβάκι από την ICAC

Θετικές οι πρώτες προβλέψεις για το βαμβάκι από την ICAC


Άρχισαν οι πρώτες προβλέψεις για την επόμενη εμπορική περίοδο 2010-11 στο βαμβάκι από τη Διεθνή Συμβουλευτική Επιτροπή Βαμβακιού (ICAC). Σύμφωνα με αυτές, η παγκόσμια παραγωγή του προϊόντος αναμένεται να αυξηθεί κατά 10%, σε σύγκριση με την τρέχουσα εμπορική περίοδο 2009-10, ενώ η διεθνής κατανάλωση κατά 2% περίπου. Όσον αφορά την Ελλάδα τη νέα καλλιεργητική περίοδο το βαμβάκι αναμένεται να αποδειχθεί ιδιαίτερα δημοφιλής καλλιέργεια, λόγω της ικανοποιητικής απόδοσης που είχαν οι παραγωγοί το 2009.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις από 2.350.000 στρέμματα που καλλιεργήθηκαν στη χώρα μας πέρυσι, το 2010 αναμένεται να καλλιεργηθούν περί τα 3.000.000 στρέμματα, οπότε και τα εκκοκκιστήρια θα έχουν άφθονη πρώτη ύλη.
Με βάση τις εκτιμήσεις της ICAC, η παγκόσμια παραγωγή βαμβακιού την επόμενη εμπορική περίοδο αναμένεται να φθάσει στα 24,1 εκατ. τόνους, έναντι 22,2 εκατ. τόνοι κατά την τρέχουσα περίοδο. Η παγκόσμια κατανάλωση θα ανέβει στα 24,2 εκατ. τόνους, από 23,8 εκατ. τόνους τώρα, ενώ τα αποθέματα στο τέλος της περιόδου εκτιμώνται ότι θα βρίσκονται στα ίδια επίπεδα (10,75 εκατ. τόνοι) με την τρέχουσα περίοδο.
Όσον αφορά στην τρέχουσα εμπορική περίοδο, η ICAC διατηρεί τις προβλέψεις της για αυξημένη μέση διεθνή τιμή κατά 14,4%, σε σύγκριση με τη μέση διεθνή τιμή της προηγούμενης εμπορικής περιόδου 2008-9.
Στο μεταξύ στους 31.600 τόνους ανήλθε η ποσότητα βαμβακιού που εκκόκκισαν τα δύο εκκοκκιστήρια της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων, κατά την εκκοκκιστική περίοδος 2009 που ολοκληρώθηκε στις 23 Δεκεμβρίου. Παράλληλα, τα πρώτα απολογιστικά στοιχεία δημιουργούν γενικευμένο κλίμα αισιοδοξίας στη διοίκησης της Ένωσης. Καταρχάς διότι επιτεύχθηκε ο στόχος της εισκόμισης ποσοτήτων βαμβακιού άνω των 30.000 τόνων, καθώς η συνολική ποσότητα που εκκοκκίστηκε φτάνει τους 31.600 τόνους, εκ των οποίων οι 22.000 τόνοι παραδόθηκαν στο ιδιόκτητο εκκοκκιστήριο του Μεγαλοχωρίου και οι 9.500 τόνοι στο ενοικιαζόμενο των Σερβωτών. Ως προς τις τιμές παραγωγού αυτές κυμάνθηκαν μεταξύ 32 και 37 λεπτών το κιλό.

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,5 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version