Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Στα 500 εκατ. ευρώ φτάνει το εμπορικό έλλειμμα της χώρας στις συναλλαγές αγροτικών προϊόντων με τη Γαλλία


Οι συνολικές εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη Γαλλία έφθασαν το 2013 στα 150 εκατ. ευρώ, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα οι γαλλικές εξαγωγές έφτασαν στα 640,2 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρει ο κ. Δημήτριος Χαλεπίδης, Σύμβουλος στο Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) στο Παρίσι, «το ύψος των ελληνικών εξαγωγών δεν είναι ικανοποιητικό εάν ληφθεί υπόψη το μέγεθος της γαλλικής αγοράς. Επίσης από την μελέτη των διαμορφούμενων τάσεων φαίνεται ότι οι ελληνικές εξαγωγές θα καταλήξουν στο τέλος του 2014 στα ίδια μεγέθη με αυτά του 2013».

Και προσθέτει: «Τα παραδοσιακά εξαγώγιμα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα παρουσιάζουν μικρή διείσδυση στην γαλλική αγορά με εξαίρεση τα προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας και τα παρασκευάσματα φρούτων και λαχανικών. Αυτό οφείλεται στον έντονο ανταγωνισμό που αντιμετωπίζουν από τα εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα αλλά και από εκείνα που εισάγονται στην αγορά της Γαλλίας από τρίτες χώρες με τις οποίες η Ε.Ε. έχει συνάψει προτιμησιακές εμπορικές συμφωνίες».

Για τα αγροτικά και τα μεταποιημένα αγροτικά προϊόντα (συμπεριλαμβανομένων των ποτών) οι συνολικές εξαγωγές έφθασαν τα 150 εκατ. ευρώ το 2013. Το μερίδιο των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών στην Γαλλία για το 2013 ήταν 24,3%. Οι δύο σπουδαιότερες κατηγορίες ήταν τα μεταποιημένα φρούτα και λαχανικά με 48,8 εκατ. ευρώ ( 32.5%) και τα προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας με 47,8 εκατ. ευρώ (31.8%). Οι κατηγορίες αυτές του αγροτοδιατροφικού τομέα είναι οι μόνες που το εμπορικό ισοζύγιο είναι θετικό για την Ελλάδα.

Αναφερόμενος στις εξαγωγές ελληνικών φρούτων ο κ. Δημήτριος Χαλεπίδης επισημαίνει τα εξής: «Αν και τα ελληνικά φρούτα είναι πολύ ανταγωνιστικά από κάθε άποψη, η είσοδος τους στην Γαλλική αγορά δεν είναι εύκολη καθώς οι εμπορικές διασυνδέσεις των Γάλλων εισαγωγέων και διανομέων με την Ισπανία αλλά και τις χώρες της Βορείου Αφρικής είναι παραδοσιακά ισχυρές. Επιπλέον οι εισαγωγές που πραγματοποιούνται από την Ισπανία στην Γαλλία έχουν το πλεονέκτημα της γεωγραφικής γειτνίασης που όπως είναι λογικό μειώνει το μεταφορικό κόστος αλλά και το χρόνο εισόδου στα σημεία λιανικών πωλήσεων της Γαλλίας».

Οι αντίστοιχες γαλλικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων για το 2013 ήταν 640,2 εκατ. ευρώ. Το κυριότερο εξαγώγιμο γαλλικό προϊόν ήταν το βόειο κρέας και τα παρασκευάσματα του που κατέλαβε το 46% των γαλλικών εξαγωγών του αγροτοδιατροφικού τομέα με 295,6 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα για τις ελληνικές εξαγωγές του αγροδιατροφικού τομέα στη Γαλλία έχουμε τα ακόλουθα:

Στα μεταποιημένα φρούτα και λαχανικά εμφανίζονται επτά υποκατηγορίες μεταποποιημένων φρούτων (κομπόστες και κονσέρβες αποτελούμενες από ροδάκινα, βερίκοκα και αναμίξεις).

Στα ψάρια, η τσιπούρα με 21,7 εκατ. ευρώ έρχεται πρώτη και ακολουθεί το λαβράκι με 13,5 εκατ. ευρώ.

Στα γαλακτοκομικά προϊόντα η φέτα βρίσκεται στην 2η θέση (μετά την τσιπούρα) κατέχοντας το 85% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών της συγκεκριμένης κατηγορίας στην Γαλλία. Το υπόλοιπο κομμάτι της κατηγορίας καταλαμβάνουν το στραγγιστό γιαούρτι και η κρέμα γάλακτος.

Αξιοσημείωτη είναι η εξαγωγική επίδοση των σαλιγκαριών που με 6,8 εκατ. ευρώ βρίσκονται στην 4η θέση της εξεταζόμενης κατάταξης.

Οι επιτραπέζιες ελιές με 5,4 εκατ. ευρώ. καταλαμβάνουν την 5η θέση μεταξύ των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων που εξάγονται στην Γαλλία.

Από την κατηγορία των φρέσκων φρούτων και λαχανικών, τα σπαράγγια με 2,4 εκατ. ευρώ ευρίσκονται στην 13η θέση και τα ακτινίδια με 2,3 εκατ. ευρώ στην 14η θέση.

Στην κατηγορία των οίνων εμφανίζονται στην 15η θέση οι ποικιλίες κρασιών Σάμου και Μοσχάτο Λήμνου με 2,2 εκατ. ευρώ.

Από τις υπόλοιπες κατηγορίες το ελαιόλαδο (19η θέση) πραγματοποίησε εξαγωγές ύψους 1,5 εκατ. ευρώ και η ποικιλία ρυζιού paddy (20η θέση) εξαγωγές ύψους 1,4 εκατ. ευρώ.

Σταύρος Παϊσιάδης

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 1,375 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version