Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Κοινή επιστολή ΕΕΠΕΣ, ΕΣΥΦ, ΣΠΕΛ για άρση των περιορισμών κίνησης κεφαλαίων


Κοινή επιστολή προς τα αρμόδια υπουργεία απέστειλαν τα Δ.Σ. της Ένωσης Ελλήνων Παραγωγών & Εμπόρων Σπόρων (ΕΕΠΕΣ), του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας(ΕΣΥΦ) και του Συνδέσμου Παραγωγής & Εμπορίας Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ), στην οποία ζητούν την άρση των περιορισμών κίνησης κεφαλαίων (capital control).

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν «η γεωργική σε αντίθεση με άλλες παραγωγικές δραστηριότητες, δεν μπορεί να μετατίθεται χρονικά, οπότε και η εισαγωγή των απαραίτητων εισροών θα πρέπει να πραγματοποιείται έγκαιρα για να καλύπτει τις ανάγκες της».

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή:

Αξιότιμοι κύριοι,

Τα Διοικητικά Συμβούλια της Ένωσης Ελλήνων Παραγωγών & Εμπόρων Σπόρων (ΕΕΠΕΣ), του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας(ΕΣΥΦ) και του Συνδέσμου Παραγωγής & Εμπορίας Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ), που εκπροσωπούν την πλειοψηφία των επιχειρήσεων, που ασχολούνται με την παραγωγή και εμπορία των σπόρων, των φυτοπροστατευτικών προϊόντων (γεωργικών φαρμάκων) και των λιπασμάτων, επιθυμούν να σας εκθέσουν τα οξύτατα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν από τους περιορισμούς της κίνησης κεφαλαίων.
Σας γνωρίζουμε, ότι το σύνολο της αξίας των εν λόγω εισροών (σπόροι σποράς, φυτοπροστατευτικά, λιπάσματα) στη χώρα εκτιμάται 660 εκ. ευρώ. (160 εκ. οι σπόροι, 180 εκ. τα γεωργικά φάρμακα, 320 εκ. τα λιπάσματα), το μεγαλύτερο ποσοστό των οποίων εισάγεται από το εξωτερικό.

Η αδυναμία τροφοδοσίας της αγοράς θα στερήσει αφενός από τους γεωργούς τη δυνατότητα παραγωγής και αφετέρου από τους καταναλωτές τα τρόφιμα. Θα στερηθεί δε η εθνική οικονομία ένα σημαντικό μέρος των εξαγωγών της.

Το παράδοξο είναι, ότι σήμερα αποτελεί προτεραιότητα η έγκριση εξαγωγής κεφαλαίων για ανθρώπινα φάρμακα και για εισαγωγή π.χ. τομάτας για ανθρώπινη κατανάλωση, ενώ αποκλείεται η έγκριση των αναγκαίων κεφαλαίων για την εγχώρια παραγωγή της.

Η γεωργική σε αντίθεση με άλλες παραγωγικές δραστηριότητες, δεν μπορεί να μετατίθεται χρονικά, οπότε και η εισαγωγή των απαραίτητων εισροών θα πρέπει να πραγματοποιείται έγκαιρα για να καλύπτει τις ανάγκες της. Το να οδηγήσουμε τους αγρότες σε μειωμένη παραγωγή εξαιτίας της έλλειψης βασικών εργαλείων και τον Ελληνικό λαό σε επισιτιστική κρίση είναι κάτι, που σήμερα πιθανόν να μπορέσουμε να αποφύγουμε με έγκαιρες και συντονισμένες δράσεις της διοίκησης και του τραπεζικού τομέα. Αύριο θα είναι αργά.

Είναι προφανές, ότι οι άμεσες ενέργειες είναι:

  1. Η άμεση άρση των περιορισμών κίνησης κεφαλαίων για τις γεωργικές εισροές και
  2. Η άμεση εξεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων, δεδομένου ότι οι προμηθευτές εξωτερικού τροφοδοτούν τις εταιρείες του κλάδου μόνον τοις μετρητοίς, οι δε γεωργοί στην πλειοψηφία τους αδυνατούν να προπληρώσουν τις προμήθειές τους.
 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 8,117188 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version