Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εξαγωγές της επιτραπέζιας ελιάς ΠΟΠ Καλαμών ζητά η Διεπαγγελματική

Λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εξαγωγές της επιτραπέζιας ελιάς ΠΟΠ Καλαμών ζητά η Διεπαγγελματική


Με εξαγωγική απομόνωση απειλείται το 1/4 της εγχώριας παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς. Η Διεπαγγελματική Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), η οποία εκπροσωπεί παραγωγούς και μεταποιητές ενός ισχυρά εξαγωγικού τομέα, σε ενημερωτική δημοσιογραφική εκδήλωση, αναφέρθηκε στον κίνδυνο απώλειας διεθνών πελατών και αγορών, εξαιτίας της σύγχυσης που δημιουργεί η ονομασία ΠΟΠ για την ελιά Καλαμών. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΔΟΕΠΕΛ Δρ. Γεώργιος Ντούτσιας, «τα προβλήματα με τις εξαγωγές της Ελιάς Καλαμάτας ξεκίνησαν το 2013 με την Ιταλία. Ακολούθησε το 2015 η Σλοβενία και η Γαλλία και το 2016 η Νορβηγία, Δανία και Σουηδία».

Η ονομασία ΠΟΠ ελιά Καλαμών αφορά την επιτραπέζια ελιά που παράγεται στη Μεσσηνία, ορίζοντας την προέλευση της και δημιουργήθηκε το 1993. Συγχέεται ωστόσο όπως υποστηρίζουν με το brand Ελιές Καλαμάτας ή Kalamata Olives που αποτελεί μια μη κατοχυρωμένη ωστόσο ισχυρή εμπορικά ονομασία που χρησιμοποιούν εδώ και 80 χρόνια περίπου οι Έλληνες εξαγωγείς.

Αποτέλεσμα αυτής της σύγχυσης είναι – όπως υποστήριξαν οι εκπρόσωποι της ΔΟΕΠΕΛ- να εμποδίζεται η εξαγωγή 50.000 τόνων επιτραπέζιας ελληνικής ελιάς που παράγονται εκτός Μεσσηνίας (περίπου το 25% των εξαγωγών του κλάδου), καθώς δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την επωνυμία Καλαμάτας.

Εκπρόσωποι της ΔΟΕΠΕΛ, ανέφεραν πως ήδη αντιμετωπίζουν απώλειες πελατών σε Ιταλία, Γαλλία, Σκανδιναβία και διεκδικούν κεντρική νομοθετική ρύθμιση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Αν και δεν τάχθηκαν ευθαρσώς υπέρ της κατάργησης της ονομασίας ΠΟΠ για τις ελιές Καλαμών (αφορά εξαγωγές 200-300 τόνων ετησίως), εν τούτοις ζητούν άμεση διευθέτηση του ζητήματος, προκειμένου να διασώσουν τις πωλήσεις των συγκεκριμένων προϊόντων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεπαγγελματικής, η παραγωγή της επιτραπέζιας ελιάς στην Ελλάδα ανέρχεται σε 200.000-210.000 τόνους, εκ των οποίων το 85% εξάγεται. Από το σύνολο των εξαγωγών, οι 75.000 τόνοι αφορούν την ποικιλία Χαλκιδικής, οι 45.000 τόνοι την ποικιλία Καλαμάτας και οι 45.000 τόνοι την κονσερβολιά.

 

Περιοδικό Γεωργία - Κτηνοτροφία

Νέο τεύχος στα περίπτερα (κυκλοφόρησε τη Μεγάλη Εβδομάδα). Βρείτε το στην επαρχία και σε επιλεγμένα περίπτερα σε Αθήνα και Κύπρο. Τιμή 3 ευρώ.

Το 2016, το περιοδικό Γεωργία - Κτηνοτροφία που εκδίδεται από τον ΑγροΤύπο για περισσότερα από 25 χρόνια, έγινε μηνιαίο και κυκλοφορεί το τελευταίο Σάββατο κάθε μήνα στα περίπτερα με 3 ευρώ.

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,546875 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version