Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Επιβεβαιώθηκε κρούσμα ευλογιάς των προβάτων στην Καβάλα, συναγερμός στη γύρω περιοχή


Στις 29 Σεπτεμβρίου 2014 εμφανίστηκε κρούσμα ευλογιάς των αιγοπροβάτων στη Μουσθένη Καβάλας, ενώ παράλληλα αυξάνονται τα κρούσματα στον Έβρο (ξεκίνησαν από το νότιο και έχουν εξαπλωθεί και στο βόρειο μέρος του νομού).

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο διευθυντής της ΔΑΟΚ στην ΠΕ Καβάλας κ. Λεωνίδας Καστανάς, «είναι το πρώτο κρούσμα ευλογιάς στα πρόβατα που παρουσιάζεται στην περιοχή της Καβάλας. Η εκτροφή βρίσκεται στην περιοχή του δήμου Παγγαίου και ήδη τα πρόβατα στη συγκεκριμένη εκτροφή έχουν θανατωθεί. Έχει οριστεί ζώνη προστασίας 3 χιλιομέτρων και ζώνη επιτήρησης 10 χιλιομέτρων. Ήδη έχουν ληφθεί τα μέτρα που προβλέπονται στη σχετική εγκύκλιο. Οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να μην διακινούν τα ζώα τους εντός και εκτός νομού. Υπάρχει καταγραφή των εκμεταλλεύσεων που βρίσκονται σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων από την περιοχή του κρούσματος».

Μέτρα πρόληψης ανακοίνωσε και η ΠΕ Σερρών
Η Π.Ε. Σερρών, λόγω της εγγύτητας της εστίας στην περιοχή της, προχώρησε στη λήψη έκτακτων και ιδιαίτερα αυστηρών μέτρων, ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση της καταστροφικής αυτής ασθένειας των αιγοπροβάτων, σε μονάδες της περιοχής της. Σε σχετική ανακοίνωση υπενθυμίζει τα εξής:

«Η ασθένεια αυτή προσβάλλει αποκλειστικά αιγοπρόβατα και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Εάν εμφανιστεί έστω και ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα σε μιαν εκμετάλλευση, τότε σφάζονται υποχρεωτικά όλα τα ζώα του κοπαδιού. Η οικονομική καταστροφή είναι ανυπολόγιστη. Έτσι λοιπόν όλοι οι κτηνοτρόφοι και κυρίως όσοι έχουν αιγοπρόβατα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα παρακάτω σημεία:
· Να μην επιτρέπουν την είσοδο ξένων ατόμων στη μονάδα τους, και κυρίως εάν πρόκειται για ζωεμπόρους από περιοχές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
· Να μην κάνουν καμία αγοραπωλησία ζώων από τις προσβεβλημένες περιοχές.
· Να μην προμηθεύονται χορτονομή άγνωστης προέλευσης ή εάν προέρχεται από περιοχές που είχαν εστίες ευλογιάς κατά το παρελθόν.
· Να μην ανταλλάσσουν αρσενικά με άλλα κοπάδια αγνώστου υγειονομικού καθεστώτος.
· Να λειτουργούν έστω και κάποιο πρόχειρο σύστημα απολύμανσης των εισερχομένων στη μονάδα τους.
· Να γίνεται απολύμανση του βυτίου που παραλαμβάνει το γάλα, κυρίως αν παραλαμβάνει και από περιοχές εκτός Σερρών.
· Να συνεργάζονται με την κτηνιατρική υπηρεσία και να αναφέρουν αμέσως οτιδήποτε θεωρήσουν ύποπτο.

Ας έχουμε σαν κανόνα ότι όσο περισσότερο αποκλείσουμε τη μετακίνηση ζώων, ανθρώπων και οχημάτων από και προς τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να μην μεταδοθεί η ασθένεια. Στην περσινή εξάπλωση της ευλογιάς, η Π.Ε Σερρών, δεν παρουσίασε κανένα κρούσμα, και αυτό οφείλεται στην εγρήγορση της κτηνιατρικής υπηρεσίας και στη συμμόρφωση των Σερραίων κτηνοτρόφων με τις συμβουλές της. Παρακαλούμε για τη συμμόρφωση όλων με τα παραπάνω.
Περισσότερες πληροφορίες στα κατά τόπους Κτηνιατρικά Κέντρα και στο Τμήμα Κτηνιατρικής (τηλ. 2321356477 και 2321356442)».

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,5 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version