Όχι από ΥπΑΑΤ στην ένταξη Σουλτανίνας στις συνδεδεμένες
9/2/2017 10:45
Αρνητική είναι η απάντηση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλη Κόκκαλη, στο ερώτημα που κατέθεσε ο βουλευτής Λ. Αυγενάκης για ένταξη της Σουλτανίνας στις συνδεδεμένες ενισχύσεις από το 2017. Οι επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης έχουν ήδη ανακοινωθεί από την 1η Αυγούστου 2016 στην ΕΕ, τονίζει ο υφυπουργός. Παράλληλα, υποστηρίζει ο υφυπουργός, ότι κανένας φορέας ή υπηρεσία δεν αιτήθηκε την ένταξη της Σουλτανίνας στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, με γραπτό ή προφορικό μήνυμα στο αρμόδιο τμήμα Αμπέλου και Ελαίας του υπουργείου.
Επισημαίνει ακόμη ότι για την ποικιλία Σουλτανίνα υπάρχει δυνατότητα διεξόδου του προϊόντος της και για επιτραπέζια χρήση (νωπή κατανάλωση), δυνατότητα που δεν έχει η Κορινθιακή (μαύρη).
Επιπλέον το ΥπΑΑΤ αναφέρει ότι η παραγόμενη ποσότητα ξηρής σταφίδας προερχόμενης από την Κορινθιακή είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με την παραγόμενη ποσότητα ξηρής σταφίδας προερχόμενης από την Σουλτανίνα.
Ανατρέχοντας στους αρχαϊκούς χρόνους, σύμφωνα με ιστορικές πηγές, ο σαμιακός οίνος μεταφερόταν με οξυπύθμενους αμφορείς και στην Κύπρο στα πλαίσια εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα στους κατοίκους της Σάμου και της μεγαλονήσου.
Αναστάτωση έχουν προκαλέσει στους σταφιδοπαραγωγούς τα πορίσματα του ΕΛΓΑ για τις ζημιές που προκλήθηκαν στην Κορινθιακή σταφίδα τον Ιούλιο του 2017, εξαιτίας του καύσωνα και των βροχοπτώσεων, καθώς τα ποσοστά είναι ιδιαίτερα χαμηλά σε σχέση με το πραγματικό μέγεθος των ζημιών. Παράλληλα, χιλιάδες παραγωγοί κινδυνεύουν να χάσουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση για το 2017, της οποίας η ενδεικτική τιμή καθορίστηκε στα 35 ευρώ το στρέμμα, καθώς οι ζημιές που προαναφέρθηκαν μείωσαν κάθετα την παραγωγή.
Ότι είναι εντολή του πρωθυπουργού να υπάρξει κατάργηση του ΕΦΚ οίνου από τη νέα χρονιά, τόνισε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κ. Βασίλης Κόκκαλης, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, στο πλαίσιο της παρουσίας του την Κυριακή στο Βόλο, σε επετειακή εκδήλωση του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Αγχιάλου.
Στην Ιταλία οι υπαίθριες (υπάρχουν και θερμοκηπιακές) καλλιέργειες επιτραπέζιου σταφυλιού είναι με ειδική υποστήλωση και μόνιμη αντιχαλαζιακή κάλυψη. Διαβάστε στο περιοδικό «Γεωργία - Κτηνοτροφία», που κυκλοφορεί στα περίπτερα, πως η τεχνική αυτή μπορεί να επιμηκύνει την εμπορική περίοδο.
Ανακοινώθηκαν οι 47 οινοποιητικές επιχειρήσεις, που υπέβαλαν επενδυτική πρόταση για να χρηματοδοτηθούν από το αντίστοιχο πρόγραμμα, σύμφωνα με τη βαθμολογική κατάσταση που δημοσιοποίησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Στην απόφαση του Τμήματος Οίνου, που έχει ως θέμα την «Κατάσταση εν δυνάμει επιλέξιμων αιτήσεων προγράμματος επενδύσεων σε επιχειρήσεις οινοπαραγωγής περιόδου 2017-2018» αναφέρεται ότι στον πίνακα εμφανίζονται οι εν δυνάμει επιλέξιμες αιτήσεις (όχι το τελικό αποτέλεσμα και οι εγκρίσεις).
Η Κοινότητα του Οργανισμού ΗΛΕΣΙΟΝ εξορμά για δέκατη φορά προς συλλογή άγριων παραδοσιακών ποικιλιών αμπελιού αρωματικών φυτών και άλλων δένδρων. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει γιατί…
Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η παρουσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη μεγαλύτερη έκθεση οίνων και ποτών στον κόσμο, Prowein 2018. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στο Ντίσελντορφ από τις 18 έως τις 20 Μαρτίου και η Ελλάδα αντιπροσωπεύθηκε από περίπου 100 οινοποιεία. Η έκθεση προσέλκυσε περισσότερους από 6.800 οινοποιούς από όλο τον κόσμο και περίπου 60.000 εμπορικούς επισκέπτες.
Ολοένα και μεγαλύτερη ανταπόκριση βρίσκουν οι συντονισμένες ενέργειες προώθησης του Ξινόμαυρου οίνου ΠΟΠ Νάουσας στην αγορά των ΗΠΑ. Μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Φουντούλης, πρόεδρος του Αγροτικού Αμπελουργικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού ΒΑΕΝΙ ΝΑΟΥΣΑ, επεσήμανε τα εξής:
H ΚΕΟΣΟΕ υλοποιεί πρόγραμμα κατάρτισης για 981 εργαζόμενους του αγροδιατροφικού τομέα με προτεραιότητα τον κλάδο της οινοποιίας στα πλαίσια προγράμματος του ΕΣΠΑ. Η κατάρτιση περιλαμβάνει 46 σεμινάρια 5 διαφορετικών γνωστικών αντικειμένων στις 13 περιφέρειες της χώρας.
Ενημερωτική συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (15/3), στα γραφεία του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ στην Πάτρα, με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνου Μητρόπουλου και του Γιάννη Μανουσόπουλου ερευνητή - προϊσταμένου του Τμήματος Φυτοπροστασίας Πάτρας του ΕΛΓΟ-Δήμητρα σχετικά με το πρόβλημα μειωμένης παραγωγής των αμπελιών Κορινθιακής σταφίδας στην περιοχή της Ηλείας τα τελευταία χρόνια.
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε, την Παρασκευή (20/4), η Πανευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη για τα ψυχανθή, στο Συνεδριακό Κέντρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ), στο πλαίσιο της υλοποίησης του Ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος TRUE του HORIZON 2020.
«Τα πράγματα στην κτηνοτροφία ποτέ δεν ήταν ιδανικά. Ποτέ, όμως, δεν ήταν και στην τραγική κατάσταση που είναι σήμερα. Στο χώρο του γάλακτος δραστηριοποιούνται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και επιδιώκουν, με θεμιτά και αθέμιτα μέσα, να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους. Το πέτυχαν στο αγελαδινό γάλα με την απελευθέρωση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος», τόνισε ο πρώην υπουργός της ΝΔ και βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά την ομιλία του στην Πανθεσσαλική συνάντηση κτηνοτρόφων που συγκάλεσε η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας.
Ο Βουλευτής Λάρισας, Γιώργος Κατσιαντώνης, μιλώντας στην Πανθεσσαλλική συνάντηση των κτηνοτρόφων στον Τύρναβο, λέγοντας ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει μια κοινή συνισταμένη των πολιτικών του τόπου που «ανθεί» η κτηνοτροφία, με αποτέλεσμα να «διαλύονται» καθημερινά χιλιάδες οικογένειες που ζουν από αυτή.
Περιοδεία στα Μέγαρα πραγματοποίησε το πρωί του Σαββάτου ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ επισκέφθηκε επιχείρηση παραγωγής και εμπορίας οστρακοειδών, τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Μεγάρων «Agrosyn», τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγών Κηπευτικών Μεγάρων, επιχείρηση εμπορίας αγροτικών και κηπευτικών προϊόντων, αλλά και οινοποιείο της περιοχής.
Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των κτηνοτρόφων στην πανθεσσαλική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (21/4/2018), στο Εμμανουήλειο Πνευματικό Κέντρο στον Τύρναβο. Το θέμα συζήτησης ήταν η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας, με τις τελευταίες μειώσεις που έγιναν στο αιγοπρόβειο γάλα. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Περιφέρειας Θεσσαλίας, Νίκος Παλάσκας, «οι κτηνοτρόφοι ζήτησαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Αν δεν συμβεί αυτό θα διοργανωθεί συλλαλητήριο στις 3 Μαΐου στη Λάρισα». Στη συνάντηση τονίστηκε η «πικρία» των κτηνοτρόφων για την πτώση των τιμών στο γάλα. «Υπάρχει μεγάλη πτώση των τιμών και αναμένεται μεγαλύτερη», τόνισαν. Οι περσινές εισαγωγές δημιούργησαν τα μεγάλα αποθέματα που έφεραν την «πίεση» στις τιμές.
Να συμπεριληφθούν όλες οι περιπτώσεις μεταβίβασης παραγωγικών αδειών λαϊκών αγορών κι όχι μόνο εκείνη της συνταξιοδότησης ζητούν οι παραγωγοί από το αρμόδιο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Παράλληλα, αιτούνται αλλαγές στις καταστάσεις του ΕΛΓΑ, με αποκατάσταση των πραγματικών στρεμματικών αποδόσεων των παραγόμενων χωραφιών (στρέμμα/ κιλά).
Όλα είναι ανοιχτά σε σχέση με το ενδεχόμενο μιας νέας κατανομής από τον «κουμπαρά» με τα δικαιώματα του Εθνικού Αποθέματος. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι και εκείνο που σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσει, πότε θα μοιραστούν, είναι οι... πολιτικές εξελίξεις, με τους αγρότες, να ευελπιστούν ότι η όλη διαδικασία θα γίνει με απόλυτα διαφανείς όρους.
Μέχρι σήμερα έχουν καταχωρηθεί στη βάση δεδομένων και έχουν εκδοθεί οι αντίστοιχες άδειες σε περίπου 11.000 αιτήσεις στη Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης. Εκτιμάται από την υπηρεσία ότι οι συνολικές αιτήσεις στην υπηρεσία θα ξεπεράσουν τις 15.000.
Ανατρέχοντας στους αρχαϊκούς χρόνους, σύμφωνα με ιστορικές πηγές, ο σαμιακός οίνος μεταφερόταν με οξυπύθμενους αμφορείς και στην Κύπρο στα πλαίσια εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα στους κατοίκους της Σάμου και της μεγαλονήσου.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης της Αιγύπτου, η Σαουδική Αραβία, κατόπιν της άρσης (στις 3/4/2018) της προσωρινής απαγόρευσης - που είχε επιβάλει τον Ιανουάριο 2018 - στις εισαγωγές αιγυπτιακής γκουάβα (φρούτα σε σχήμα αχλαδιού), προχώρησε στις 4/4/2018 σε άρση αντίστοιχης απαγόρευσης εισαγωγών για τις αιγυπτιακές φράουλες και πιπεριές, η οποία βρισκόταν σε ισχύ από τον Ιούλιο 2017, εξαιτίας της διαπίστωσης υψηλών επιπέδων υπολειμμάτων παρασιτοκτόνων.