Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Κρίση στον τομέα παραγωγής foie gras στη Γαλλία


Η παύση στην παραγωγή foie gras (φουά γκρα=συκώτι) προκαλεί σημαντική ανησυχία στους Γάλλους εκτροφείς πάπιας, οι οποίοι υπολογίζουν το ύψος της ζημίας σε 75 εκατ. ευρώ για το 2017, σε σχέση με 500 εκατ. ευρώ το 2016 και διεκδικούν αντίστοιχες αποζημιώσεις.

Η ταχεία εξάπλωση του νέου ιού H5N8 της γρίπης των πτηνών σε 95 πτηνοτροφεία, είχε σαν αποτέλεσμα ο Γάλλος Υπουργός Γεωργίας να αποφασίσει πρόσφατα τη μαζική σφαγή των χηνοειδών σε 150 κοινότητες της Gers, της Landes και των Πυρηναίων, εκ των οποίων οι 88 μόνο από την κοινότητα Gers.

Διαμηνύοντας αρχικά  έναν αυξημένο  αριθμό σφαγών, ο Υπουργός αναφέρθηκε στη σφαγή 700.000 χηνοειδών, εκ των οποίων τα 400.000 στη Gers, στοχεύοντας έτσι πρωταρχικά στις περιοχές όπου παρουσιάσθηκαν τα πρώτα κρούσματα στη χώρα.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας σφαγής προβλέπονταν την 20η τρέχοντος μηνός με την υποστήριξη του κράτους. Τα πτηνοτροφία αναμένεται να επαναλειτουργήσουν μόνο μετά την εξάλειψη της επιδημίας. Τα υγειονομικά μέτρα θα διαρκέσουν κατ’ ελάχιστον τρείς μήνες, ωστόσο δεν έχει προς το παρόν προσδιορισθεί η ακριβής ημερομηνία.

Οι πτηνοτρόφοι έχουν ήδη επενδύσει 20.000 ευρώ κατά μέσο όρο σε μηχανισμούς βιοασφάλειας  μετά την γρίπη  της τελευταίας χρονιάς, για έναν διαφορετικό ιό  που είχε τότε ως αποτέλεσμα την παύση της λειτουργία τους για διάστημα τριών μηνών και τη μείωση της συνολικής παραγωγής κατά ένα τέταρτο.

Αν και ελάχιστοι πτηνοτρόφοι αντικρούουν τη λογική της σφαγής για υγειονομικούς λόγους, καθώς αναγνωρίζουν ότι όφειλε να πραγματοποιηθεί επειδή στη Gers και στην κοιλάδα της Adour ο ιός μεταδίδεται από εκτροφείο σε εκτροφείο, αγανακτισμένα μέλη της Ένωσης Canards (πάπιες) διαδηλώνουν για την επίσπευση των αποζημιώσεων του προηγούμενου έτους που τους οφείλονται ακόμη, κατά το 30% -50%, ποσό που ανέρχεται σε 3,5  εκατ. ευρώ.

Στην περιοχή της Τουλούζης, όπου πραγματοποιείται το σημαντικότερο τμήμα της παραγωγής foie gras στη Γαλλία, οι πτηνοτρόφοι είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι ότι οι εγκαταστάσεις τους δεν θα αντέξουν μια τρίτη κρίση στον τομέα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του αγροτικού συνεταιρισμού της Gers κ. Bernard Lannes.

Μεγάλοι συνεταιρισμοί έχουν ζητήσει από τα μέλη τους να προβούν στην εκμετάλλευση ενός είδους πάπιας της ίδιας ηλικίας επενδύοντας περίπου 100.000 ευρώ. Ωστόσο, οι εκτροφείς, πληγέντες για δεύτερη φορά, δεν είναι βέβαιοι ότι μπορούν πλέον να αποπληρώσουν δάνεια που έχουν ήδη λάβει.

 
 

Επιστροφή

1990-2018 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,5234375 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version