Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ & ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

Αγροτύπος Forum

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

 
ΑγροΠροϊόντα

Quick Search Tip: Γράψτε τα αρχικά ή τμήμα της επωνυμίας του παραγωγού.


Προϊόντα κατά σύστημα παραγωγής:

Άλλες επιλογές:

 
Επιχειρήσεις

Quick Search Tip: Γράψτε τα αρχικά ή τμήμα της επωνυμίας της επιχείρησης.


Επιχειρήσεις κατά κατηγορία:

Άλλες επιλογές:

ΣΠΕΛ: Μείωση της κατανάλωσης λιπασπάτων 20 τοις εκατό τα τελευταία 6 χρόνια


Για σημαντική μείωση της εγχώριας κατανάλωσης λιπασμάτων, κατά 20% από το 2010 και 32% μέσα σε δέκα χρόνια, κάνει λόγο σε ακανοίνωσή του ο Σύνδεσμος Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ). Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων σε αυτήν, «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι υπάρχει συνεχόμενη σημαντική μείωση της χρήσης λιπασμάτων, παρόλο που οι καλλιεργούμενες εκτάσεις σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ διατηρούνται σχεδόν σταθερές». Στο πρόβλημα της υπολίπανσης είχε αναφερθεί και ο Πρόεδρος του ΣΠΕΛ με δηλώσεις του στον ΑγροΤύπο μετά το πέρας της πρόσφατης εκδήλωσης κοπής πίτας του Συνδέσμου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΠΕΛ αναφέρει:

Kατανάλωση Λιπασμάτων για το Έτος 2016

Σε ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα κινήθηκε πάλι η κατανάλωση λιπασμάτων για το έτος 2016. Ο ΣΠΕΛ αναδεικνύοντας στην πράξη την καινοτομία καταγράφει την κατανάλωση λιπασμάτων στην Ελλάδα,  με τη βοήθεια μιας διαδικτυακής εφαρμογής που αναπτύχθηκε από το ΣΠΕΛ ειδικά για τη διαδικασία αυτή δυο φορές το χρόνο (ανά έτος και ανά καλλιεργητική περίοδο). Συνεπώς από το 2007 ο ΣΠΕΛ συγκροτεί μια σημαντική βάση δεδομένων που αποτυπώνει με δεδομένα και τις συστηματικές μετρήσεις της κατανάλωσης λιπασμάτων στη χώρα.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι υπάρχει συνεχόμενη σημαντική μείωση της χρήσης λιπασμάτων, παρόλο που οι καλλιεργούμενες εκτάσεις σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ διατηρούνται σχεδόν σταθερές. Συγκεκριμένα το 2007 η κατανάλωση ανερχόταν στους 1.125.900 τόνους, το 2010 στους 953.000 τόνους, ενώ το 2016 στους 766.194 τόνους. Προκύπτει δηλαδή ότι μέσα σε 10 χρόνια η κατανάλωση λιπασμάτων στη χώρα μας έχει μειωθεί 32%. Η μείωση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική τα τελευταία 7 χρόνια. Με βάση τα στοιχεία από το 2010 έως το 2016 έχουμε πτώση 20% στην κατανάλωση λιπασμάτων. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση αυτή παρατηρείται σε όλους τους τύπους λιπασμάτων και σε όλες τις περιοχές.

Μελέτες και αναλύσεις που έχουν γίνει από το ΣΠΕΛ με βάση τις καλλιεργητικές εκτάσεις, τις καλλιέργειες, τις εδαφικές ιδιότητες και τις κλιματικές συνθήκες της χώρας υποδεικνύουν ότι οι τόνοι λιπάσματος που καταναλώνονται σήμερα υπολείπονται σημαντικά από τις ανάγκες θρέψης των φυτών και τη διατήρηση του ισοζυγίου των θρεπτικών στοιχείων στα εδάφη μας.

Η μείωση της λίπανσης από την παραγωγό επιφέρει ένα πλήθος αρνητικών επιπτώσεων τόσο στην απόδοση όσο και στην ποιότητα των καλλιεργειών, με αποτέλεσμα να περιορίζεται αισθητά η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και να μειώνεται το εισόδημα του Έλληνα παραγωγού. 

Παράλληλα η μακροχρόνια μείωση της λίπανσης εξαντλεί το έδαφος με αποτέλεσμα να προκαλείται  υποβάθμιση και μείωση της παραγωγικότητας των εδαφών. Συνεπώς αυξάνεται ο κίνδυνος της μείωσης της γονιμότητάς τους και της ερημοποίησης τους, μια κατάσταση δύσκολα αναστρέψιμη με απρόβλεπτες συνέπειες στο άμεσο μέλλον.

Τα λιπάσματα αντικαθιστούν τα θρεπτικά στοιχεία που απομακρύνονται από το έδαφος με τη συγκομιδή και με τις καλλιεργητικές πρακτικές. Η ορθολογική λίπανση στα γεωργικά οικοσυστήματα είναι αναγκαία για τη διατήρηση της αειφορίας των γεωργικών οικοσυστημάτων.

Ο ΣΠΕΛ συνιστά στους παραγωγούς την εφαρμογή της ορθολογικής λίπανσης, για την αύξηση της απόδοσης και της ποιότητας της παραγωγής τους, με περιβαλλοντική ασφάλεια, καθώς και για την αειφορία των εδαφικών πόρων

Εδώ η ανακοίνωση όπως εκδόθηκε από τον ΣΠΕΛ

 
 

Επιστροφή

1990-2018 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,453125 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version