Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ & ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

Αγροτύπος Forum

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

 
ΑγροΠροϊόντα

Quick Search Tip: Γράψτε τα αρχικά ή τμήμα της επωνυμίας του παραγωγού.


Προϊόντα κατά σύστημα παραγωγής:

Άλλες επιλογές:

 
Επιχειρήσεις

Quick Search Tip: Γράψτε τα αρχικά ή τμήμα της επωνυμίας της επιχείρησης.


Επιχειρήσεις κατά κατηγορία:

Άλλες επιλογές:

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την εμπορική συμφωνία ΕΕ με Καναδά


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου, την εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά (CETA). Η συμφωνία που αναμένεται να ενισχύσει το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών και τις επενδυτικές ροές μεταξύ των δυο πλευρών, θα μπορούσε να εφαρμοστεί προσωρινά ήδη από τον Απρίλιο του 2017. Η συμφωνία εγκρίθηκε με 408 ψήφους υπέρ, 254 κατά και 33 αποχές. Από την Ελλάδα υπέρ ψήφισαν οι Ευρωβουλευτές της ΝΔ και του Ποταμιού, αποχή του ΠΑΣΟΚ και κατά οι υπόλοιποι. Πρόκειται για μια μικτή Συμφωνία που σημαίνει ότι πρέπει να επικυρωθεί από όλα τα κράτη μέλη. Μετά την θετική ψήφο των Ευρωβουλευτών θα ξεκινήσει η διαδικασία επικύρωσης από τα εθνικά και τα περιφερειακά κοινοβούλια και φυσικά το Καναδικό Κοινοβούλιο. Μέχρι να ολοκληρωθεί η επικύρωση από όλους η CETA θα έχει μερική εφαρμογή.

«Με την έγκριση της CETA, αποδεικνύουμε ότι επιλέγουμε τη διαφάνεια, την ανάπτυξη και τα υψηλά πρότυπα έναντι του προστατευτισμού και της στασιμότητας. Ο Καναδάς είναι μία χώρα με την οποία μοιραζόμαστε κοινές αξίες και ένας σύμμαχος στον οποίον μπορούμε να βασιστούμε. Μαζί μπορούμε να χτίσουμε γέφυρες αντί για τείχη ενισχύοντας έτσι την ευημερία των πολιτών μας. Η CETA θα αποτελέσει παγκοσμίως σημείο αναφοράς για όλες τις μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες», δήλωσε ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη συμφωνία CETA κ. Artis Pabriks (ΕΛΚ, Λετονία).

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο Στρασβούργο, δήλωσε: «Η σημερινή ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελεί σημαντικό ορόσημο για τη δημοκρατική διαδικασία της επικύρωσης της συμφωνίας με τον Καναδά και επιτρέπει, επίσης, την προσωρινή έναρξη ισχύος της. Ως αποτέλεσμα, οι εταιρείες και οι πολίτες της ΕΕ θα αρχίσουν να δρέπουν τα οφέλη που προσφέρει η συμφωνία το συντομότερο δυνατό. Η εν λόγω εμπορική συμφωνία αποτέλεσε αντικείμενο κοινοβουλευτικής εξέτασης σε βάθος, η οποία αντικατοπτρίζει το αυξημένο ενδιαφέρον των πολιτών για την πολιτική εμπορίου. Οι εντατικές ανταλλαγές απόψεων για τη CETA, καθ’ όλη τη διάρκεια της διεργασίας, μαρτυρούν τη δημοκρατική φύση της λήψης αποφάσεων στην Ευρώπη.

Η προοδευτική αυτή συμφωνία είναι μια ευκαιρία για να συνδιαμορφώσουμε την παγκοσμιοποίηση και να επηρεάσουμε τον καθορισμό κανόνων για το παγκόσμιο εμπόριο. Το καλύτερο παράδειγμα είναι οι εργασίες που έχουμε ήδη ξεκινήσει με τους Καναδούς φίλους μας για να καθορίσουμε πολυμερείς κανόνες που θα αφορούν επενδυτικά ζητήματα. Καλώ τώρα όλα τα κράτη μέλη να διεξαγάγουν εμπεριστατωμένη και σε βάθος συζήτηση, σε εθνικό επίπεδο, με τα ενδιαφερόμενα μέρη στο πλαίσιο της εθνικής διαδικασίας κύρωσης της συμφωνίας».

Τι ισχύει για την φέτα
Ένα ακόμη βασικό σημείο είναι η προστασία της φέτας. Αυτό δεν σημαίνει ότι η απόφαση αυτή δεν ήρθε με δυσκολία. Γενικά η CETA, όσον αφορά στο ζήτημα προστασίας των ευρωπαϊκών προϊόντων Γεωγραφικών Ενδείξεων, εξασφαλίζει την προστασία περισσότερων από 140 ευρωπαϊκών γεωγραφικών ενδείξεων για τρόφιμα και ποτά που πωλούνται στην καναδική αγορά.

Ωστόσο, για πέντε συνολικά τυριά (Asiago, Feta, Fontina, Gorgonzola, Munster) προβλέπεται ότι θα επιτρέπεται στους παραγωγούς του Καναδά που έκαναν χρήση των ονομασιών αυτών, μέχρι τις 18/10/2013, να εξακολουθούν να τους χρησιμοποιούν, απαγορεύοντας ουσιαστικά τη χρήση των ονομασιών αυτών μόνο σε μελλοντικούς παραγωγούς (μετά δηλαδή την ανωτέρω καταληκτική ημερομηνία).

Επίσης, προβλέπεται ότι η χρήση των ονομασιών αυτών θα συνοδεύεται από διατυπώσεις όπως «kind», «type», «style», «imitation», ή κάτι συναφές, σε συνδυασμό με μία ευανάγνωστη και ορατή ένδειξη της γεωγραφικής προέλευσης του συγκεκριμένου προϊόντος, ενώ απαγορεύεται πλέον και η χρήση ενδείξεων (σε παλιούς και νέους παραγωγούς) οι οποίες παραπέμπουν στην Ελλάδα.

Μετά από αντιδράσεις των ελληνικών κυβερνήσεων τελικά, η Κομισιόν υπέγραψε Δήλωση, με την οποία δεσμεύεται μέσα σε μια 5ετία όλες οι Γεωγραφικές Ενδείξεις, συμπεριλαμβανομένης της φέτας, να απολαμβάνουν το ίδιο επίπεδο προστασίας και στον Καναδά. Να σημειωθεί ότι οι Δηλώσεις δεν έχουν νομική ισχύ, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση προσφυγής στο Δικαστήριο.

Επόμενα βήματα
Η συμφωνία CETA θα μπορούσε να εφαρμοστεί προσωρινά από την πρώτη ημέρα του μήνα που ακολουθεί την αμοιβαία ενημέρωση και των δύο πλευρών ότι έχουν ολοκληρώσει όλες τις απαραίτητες εσωτερικές διαδικασίες. Οι ευρωβουλευτές περιμένουν ότι αυτό θα γίνει στις 1 Απριλίου 2017. Όμως επειδή η CETA ανακηρύχθηκε «μεικτή» συμφωνία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Ιούλιο του 2016, θα πρέπει τώρα να επικυρωθεί από τα εθνικά και περιφερειακά κοινοβούλια.

 
 

Επιστροφή

1990-2018 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 3,828125 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version