Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Η Κομισιόν παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο λόγω μειωμένου συντελεστή ΕΦΚ σε τσίπουρο και τσικουδιά


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ επειδή δεν εφαρμόζει τον κανονικό συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) σε δύο συγκεκριμένα αλκοολούχα ποτά, το «τσίπουρο» και την «τσικουδιά». Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, πρέπει να εφαρμόζεται ο ίδιος συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης για την αιθυλική αλκοόλη που χρησιμοποιείται για την παραγωγή αλκοολούχων ποτών, εκτός εάν ισχύουν εξαιρέσεις ή παρεκκλίσεις. Ωστόσο, όπως αναφέρει η Κομισιόν, στην Ελλάδα δεν ισχύει καμία παρέκκλιση όσον αφορά τα ποτά τσίπουρο ή τσικουδιά, για τα οποία σήμερα εφαρμόζεται μειωμένος συντελεστής ΕΦΚ (50%), καθώς και εξαιρετικά μειωμένος συντελεστής (γύρω στο 6%) όταν παράγονται από μικρούς παραγωγούς, τους λεγόμενους «διήμερους» αποσταγματοποιούς.

Η Ελλάδα έχει μειωμένο κατά 50% ΕΦΚ τόσο για αυτά τα δύο ποτά όσο και για το ούζο, με την αιτιολογία ότι πρόκειται για εθνικά προϊόντα, κι ως εκ τούτου υπόκεινται στις εξαιρέσεις του κανόνα. Παρότι όμως το ούζο κατατάσσεται επίσημα στην κατηγορία των εθνικών προϊόντων, για τα οποία υπάρχει ειδική μέριμνα από την Κομισιόν, δεν συμβαίνει το ίδιο με το τσίπουρο και την τσικουδιά. Εξαιτίας αυτού η χώρα μας καλείται να διπλασιάσει τον ΕΦΚ στο τσίπουρο από 12,75 ευρώ ανά λίτρο άνυδρης αλκοόλης σε 25,5 ευρώ, στα επίπεδα δηλαδή που είναι και για τα άλλα ποτά (ουίσκι, βότκα, τζιν κτλ).

Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, εφαρμόζοντας αυτούς τους μειωμένους συντελεστές, η Ελλάδα παραβιάζει τους κανόνες της ΕΕ, δεδομένου ότι ευνοεί την εγχώρια παραγωγή αυτών των αλκοολούχων ποτών. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την αρχή που απαγορεύει την εσωτερική φορολογία η οποία συνεπάγεται έμμεση προστασία των εγχώριων προϊόντων ή επιβολή στα προϊόντα άλλων κρατών μελών οιωνδήποτε εσωτερικών φόρων ανώτερων από εκείνους που επιβαρύνουν ομοειδή εθνικά προϊόντα.

Επιπλέον, αν και μικρά αποστακτήρια μπορούν, υπό ορισμένους όρους, να επωφελούνται από μειωμένο συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, αυτός δεν μπορεί να είναι μικρότερος από το 50% του κανονικού εθνικού συντελεστή. Εφαρμόζοντας έναν εξαιρετικά μειωμένο συντελεστή, το ελληνικό καθεστώς για τους «διήμερους» αποσταγματοποιούς δεν τηρεί τους όρους αυτούς.

Ιστορικό
Τον Σεπτέμβριο του 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε επίσημα από την Ελλάδα να τροποποιήσει τη νομοθεσία της περί ειδικών φόρων κατανάλωσης για τα αλκοολούχα ποτά «τσίπουρο» και «τσικουδιά». Η Ελλάδα δεν έχει συμμορφωθεί μέχρι σήμερα με την αιτιολογημένη γνώμη της Επιτροπής.

Το «τσίπουρο» και η «τσικουδιά» αποτελούν παραδοσιακά αλκοολούχα ποτά που παράγονται στη Βόρεια Ελλάδα και στην Κρήτη. Και για τα δύο ποτά ισχύουν προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις.

 
 

Επιστροφή

1990-2018 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,5 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version