Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ & ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

Αγροτύπος Forum

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

 
ΑγροΠροϊόντα

Quick Search Tip: Γράψτε τα αρχικά ή τμήμα της επωνυμίας του παραγωγού.


Προϊόντα κατά σύστημα παραγωγής:

Άλλες επιλογές:

 
Επιχειρήσεις

Quick Search Tip: Γράψτε τα αρχικά ή τμήμα της επωνυμίας της επιχείρησης.


Επιχειρήσεις κατά κατηγορία:

Άλλες επιλογές:

Παράταση έκτακτων μέτρων στα οπωροκηπευτικά προτείνει η Κομισιόν λόγω ρώσικου εμπάργκο, ποιες οι ποσότητες και τα ποσά στήριξης


«Σύμφωνα με πληροφορίες μας η ΕΕ προτείνει να συνεχιστούν για ένα ακόμη έτος  τα προσωρινά έκτακτα μέτρα στήριξης στους παραγωγούς ορισμένων φρούτων», δηλώνει ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT - HELLAS.

Και προσθέτει: «Σύμφωνα με την Επιτροπή, η κατάσταση στην αγορά για τα προϊόντα με μη μόνιμες καλλιέργειες (λαχανικά και μερικά φρούτα) έχει βελτιωθεί, καθώς ανακατευθύνεται σε άλλες αγορές το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους που επηρεάζεται από το ρωσικό εμπάργκο και ως εκ τούτου οι τιμές έχουν σταθεροποιηθεί. Ωστόσο, για ορισμένα φρούτα είναι πιο άκαμπτη η προσαρμογή τους, διαρκεί περισσότερο χρόνο και δεν έχει ακόμα επαρκώς βελτιωθεί.

Τα προϊόντα που καλύπτονται  από την παράταση των μέτρων είναι: μήλα, αχλάδια, δαμάσκηνα, πορτοκάλια, κλημεντίνες, μανταρίνια, λεμόνια, ροδάκινα και νεκταρίνια, κεράσια και λωτοί.

Οι μέγιστες ποσότητες των προϊόντων που αναδιανέμονται είναι μειωμένες. Ο υπολογισμός των ποσοτήτων που γίνεται για κάθε κράτος μέλος σύμφωνα με το επίπεδο των αποσυρθέντων προϊόντων από την έναρξη ισχύος των προσωρινών έκτακτων μέτρων στήριξης

Η Επιτροπή προτείνει για την Ελλάδα την απόσυρση, την πρώιμη συγκομιδή και τη μη συγκομιδή σε ένα μικρό αριθμό προϊόντων, με ελάχιστες ποσότητες.

Οι προτεινόμενες ποσοστώσεις (σε τόνους) για την Ελλάδα είναι οι εξής:

  • μήλα και αχλάδια 680
  • δαμάσκηνα 4.165
  • Πορτοκάλια, κλημεντίνες, μανταρίνια και λεμόνια 2.040
  • Ροδάκινα και νεκταρίνια 5.355

Τα ανώτατα ποσά στήριξης για τις αποσύρσεις της αγοράς είναι εκείνα που καθορίζονται στον εκτελεστικό κανονισμό 543/2011, όπως έχουν αυξηθεί κατά την αναθεώρηση του κανονισμού εφαρμογής.

Προϊόντος Μέγιστη υποστήριξη (EUR/100 kg)
  Δωρεάν διανομή Άλλοι προορισμοί
Μήλα 16,98 13,22
Νεκταρίνια 26,90 26,90
Ροδάκινα 26,90 26,90
Αχλάδια 23,85 15,90
Πορτοκάλια 21,00 21,00
Μανταρίνια 19,50 19,50
Κλημεντίνες 22,16 19,50
Σατσούμας 19,50 19,50
Λεμόνια 23,99 19,50
Δαμάσκηνα 34,00 20,40
Λωτοί 21,02 14,01
Κεράσια 48,14 32,09

Θεωρούμε ότι ο τομέας δεν έχει αντιμετωπίσει πλήρως την κρίση, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην απώλεια της ρωσικής αγοράς, η οποία είναι μεγάλου  μεγέθους συνδυαζόμενη με πρόσθετους αρνητικούς  παράγοντες, όπως είναι η κρίση της κατανάλωσης, η ισχυρή αύξηση των εισαγωγών από τρίτες χώρες και η αναποτελεσματικότητα των μέτρων διαχείρισης κρίσεων της ΚΟΑ.

Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να βελτιωθεί ο αναπροσανατολισμός των εξαγωγών μας απαιτείται επίσπευση της υπογραφής Πρωτοκόλλων Φυτουγείας με χώρες κυρίως της Ν.Α. Ασίας, Ν. Αφρικής και Ν. Αμερικής, που ενδιαφέρθηκαν  για εισαγωγή ελληνικών προϊόντων, για να αποφευχθεί  ο κίνδυνος να χάνονται αγορές από γραφειοκρατικές καθυστερήσεις προς όφελος των ανταγωνιστών μας.

Επίσης απαιτείται εντατικοποίηση των ελέγχων για την πάταξη της συνεχιζόμενης διακίνησης ατυποποίητων προϊόντων που δυσφημούν τα ελληνικά προϊόντα, προκειμένου να μην χαθούν και τα επιτεύγματα της κατάκτησης των  μεριδίων μας στις παραδοσιακές μας αγορές».

 
 

Επιστροφή

1990-2018 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 4,3125 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version