Με ελληνικά δενδρύλλια θα στηθεί η μηλοκαλλιέργεια στη Ρωσία
6/4/2017 13:48
Η στροφή των Ρώσων στην μηλοκαλλιέργεια είχε σαν αποτέλεσμα την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της Vitro Hellas από θυγατρική εταιρεία του μεγάλου Ρωσικού Ομίλου Ananyev. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Θανάσης Ταμπαρόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Vitro Hellas, «οι Ρώσοι είχαν ανεπτυγμένη τεχνολογία σε πολλούς τομείς εκτός από τον αγροτικό τομέα και τα τρόφιμα. Μετά τα μέτρα, που αποφάσισαν τα δυτικά κράτη κατά της Μόσχας και τα αντίμετρα (εμπάργκο) της ρωσικής κυβέρνησης, αποφάσισαν την επόμενη δεκαετία να αποκτήσουν αυτάρκεια στα τρόφιμα».
Η Ρωσία αγόραζε στο παρελθόν μεγάλες ποσότητες μήλων από την Πολωνία. Μετά το εμπάργκο αποφάσισαν να προχωρήσουν στην παραγωγή μήλων, όπως και άλλων φρούτων στην χώρα τους. Για να γίνει αυτό αποφάσισαν να αγοράσουν τεχνογνωσία από το εξωτερικό οι μεγάλες ρώσικες εταιρείες, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση της Μόσχας δίνει κίνητρα στους παραγωγούς να ασχοληθούν με την καλλιέργεια.
Όπως τονίζει ο κ. Θανάσης Ταμπαρόπουλος «από εμάς αγόρασαν την βιοτεχνολογία. Θέλουν να καλλιεργήσουν τα επόμενα χρόνια 50.000 στρέμματα με μηλιές στις περιοχές της Κριμαίας και του Σότσι. Στην Ελλάδα θα φέρουν ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο (business plan) το μέγεθος της Vitro Hellas αναμένεται να πενταπλασιαστεί μέχρι το 2022. Τα δενδρύλλια που θα παράγουμε στην χώρα μας θα τα διαθέτουμε στη ρώσικη αγορά».
Εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου πριν από το Πάσχα αναμένεται να πληρωθούν την συνδεδεμένη ενίσχυση, που αντιστοιχεί στο 2017, οι παραγωγοί μήλων της χώρας, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου από τον αρμόδιο οργανισμό των πληρωμών (ΟΠΕΚΕΠΕ). Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, το ποσό της ενίσχυσης δεν έχει καθοριστεί ακόμα.
Την ελληνική εταιρεία παραγωγής φρέσκων χυμών μήλου και ροδιού Arcafroz επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ξεναγήθηκε από τα στελέχη της επιχείρησης και συναντήθηκε και με εργαζόμενους και συνομίλησε μαζί τους.
Μεγάλη η πτώση στην παραγωγή μήλων από 21-40% και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις έως και 70% στις περισσότερες περιοχές, αντίθετα αρκετά ικανοποιητική ήταν η παραγωγή σε αχλάδια. Η μειωμένη παραγωγή μήλων σε Ελλάδα και ΕΕ ευνοεί την διάθεσή τους, ενώ όσον αφορά τα αχλάδια η διάθεση των μεγάλων ποσοτήτων γίνεται δύσκολα και με αργούς ρυθμούς κυρίως λόγω κρίσης.
Διευκρινήσεις για τις εξαγωγές ελληνικών μήλων στην Ινδία, δίνει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Incofruit – Hellas. Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων, αν και η απόφαση δεν έχει δημοσιευτεί μέχρι σήμερα (17/10/2017), στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης (Gazette of India), σύμφωνα με διαβεβαιώσεις του επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Νέο Δελχί, από τις 15 Σεπτεμβρίου, έχει τεθεί σε εφαρμογή η σχετική διαδικασία για τις εξαγωγές από την ΕΕ στην ινδική αγορά.
Οπωροκηπευτικά συνολικού βάρους 8.680 κιλών δέσμευσαν οι ελεγκτές τροφίμων της διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, από δύο επιχειρήσεις εμπορίου αγροτικών προϊόντων στην περιοχή του Ρέντη.
Αρκετοί παραγωγοί στη Θεσσαλία άφησαν τα προηγούμενα χρόνια τις αροτραίες καλλιέργειες και στράφηκαν στις δενδρώδεις. Διαβάστε στο περιοδικό «Γεωργία - Κτηνοτροφία», που κυκλοφορεί στα περίπτερα, το ταξίδι που έκανε η συντακτική ομάδα στα περιοχές του Τυρνάβου και της Αγιάς και δείτε την έρευνα για τις νέες τάσεις, τις νέες φυτεύσεις και τα κυριότερα προβλήματα που απασχολούν τους παραγωγούς.
Την απόφαση να μεταβούν στην Αθήνα, την Τετάρτη, 6 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση του ΕΛΓΑ να μην αποζημιώσει τους μηλοπαραγωγούς που επλήγησαν από τον παγετό για δεύτερη χρονιά, αποφάσισαν οι αγρότες σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στην Αγιά με πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας ( ΕΟΑΣΝΛ) και των Αγροτικών Συλλόγων της Αγιάς.
Με συντονιστή το Εργαστήριο Φυτοπαθολογίας του ΑΠΘ ξεκίνησε η υλοποίηση ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος, με τίτλο VirFree, για το πολλαπλασιαστικό υλικό καρποφόρων δένδρων και αμπέλου. Το VirFree ενώνει την εμπειρία ερευνητικών ιδρυμάτων και ιδιωτικών εταιρειών για βελτίωση, μεταξύ άλλων, των μεθόδων πολλαπλασιασμού και εξυγίανσης ώστε να παραχθεί φυτικό υλικό υψηλής ποιότητας. Στο πρόγραμμα συνεργάζονται φορείς από πολλές χώρες, μέλη και μη, της ΕΕ.
Προσωρινά έκτακτα μέτρα στήριξης για τους παραγωγούς ροδάκινων, νεκταρινιών, μήλων, αχλαδιών, δαμάσκηνων και εσπεριδοειδών προβλέπει η πολυαναμενόμενη απόφαση που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ τη Δευτέρα 17 Ιουλίου. Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, καθορίζονται τα συμπληρωματικά μέτρα σχετικά με τη θέσπιση προσωρινών εκτάκτων μέτρων στήριξης για τους παραγωγούς ορισμένων φρούτων. Οι επιλέξιμες ποσότητες για τα ροδάκινα και νεκταρίνια είναι 5.355 τόνοι και συμπληρωματικά επιπλέον 1.100 τόνοι.
Σύµφωνα µε δηµοσίευµα της εφηµερίδας Puls Biznesu, αρκετοί Πολωνοί παραγωγοί φρούτων στρέφονται στη δηµιουργία ενός ενεργειακού ποτού (energy drink) µε βάση το µήλο, στο πλαίσιο της προσπάθειας απορρόφησης της πλεονάζουσας παραγωγής, που οφείλεται σε µεγάλο βαθµό στη διατήρηση της ρωσικής απαγόρευσης εισαγωγών συγκεκριµένων προϊόντων.
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε, την Παρασκευή (20/4), η Πανευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη για τα ψυχανθή, στο Συνεδριακό Κέντρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ), στο πλαίσιο της υλοποίησης του Ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος TRUE του HORIZON 2020.
«Τα πράγματα στην κτηνοτροφία ποτέ δεν ήταν ιδανικά. Ποτέ, όμως, δεν ήταν και στην τραγική κατάσταση που είναι σήμερα. Στο χώρο του γάλακτος δραστηριοποιούνται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και επιδιώκουν, με θεμιτά και αθέμιτα μέσα, να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους. Το πέτυχαν στο αγελαδινό γάλα με την απελευθέρωση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος», τόνισε ο πρώην υπουργός της ΝΔ και βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά την ομιλία του στην Πανθεσσαλική συνάντηση κτηνοτρόφων που συγκάλεσε η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας.
Ο Βουλευτής Λάρισας, Γιώργος Κατσιαντώνης, μιλώντας στην Πανθεσσαλλική συνάντηση των κτηνοτρόφων στον Τύρναβο, λέγοντας ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει μια κοινή συνισταμένη των πολιτικών του τόπου που «ανθεί» η κτηνοτροφία, με αποτέλεσμα να «διαλύονται» καθημερινά χιλιάδες οικογένειες που ζουν από αυτή.
Περιοδεία στα Μέγαρα πραγματοποίησε το πρωί του Σαββάτου ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ επισκέφθηκε επιχείρηση παραγωγής και εμπορίας οστρακοειδών, τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Μεγάρων «Agrosyn», τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγών Κηπευτικών Μεγάρων, επιχείρηση εμπορίας αγροτικών και κηπευτικών προϊόντων, αλλά και οινοποιείο της περιοχής.
Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των κτηνοτρόφων στην πανθεσσαλική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (21/4/2018), στο Εμμανουήλειο Πνευματικό Κέντρο στον Τύρναβο. Το θέμα συζήτησης ήταν η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας, με τις τελευταίες μειώσεις που έγιναν στο αιγοπρόβειο γάλα. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Περιφέρειας Θεσσαλίας, Νίκος Παλάσκας, «οι κτηνοτρόφοι ζήτησαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Αν δεν συμβεί αυτό θα διοργανωθεί συλλαλητήριο στις 3 Μαΐου στη Λάρισα». Στη συνάντηση τονίστηκε η «πικρία» των κτηνοτρόφων για την πτώση των τιμών στο γάλα. «Υπάρχει μεγάλη πτώση των τιμών και αναμένεται μεγαλύτερη», τόνισαν. Οι περσινές εισαγωγές δημιούργησαν τα μεγάλα αποθέματα που έφεραν την «πίεση» στις τιμές.
Να συμπεριληφθούν όλες οι περιπτώσεις μεταβίβασης παραγωγικών αδειών λαϊκών αγορών κι όχι μόνο εκείνη της συνταξιοδότησης ζητούν οι παραγωγοί από το αρμόδιο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Παράλληλα, αιτούνται αλλαγές στις καταστάσεις του ΕΛΓΑ, με αποκατάσταση των πραγματικών στρεμματικών αποδόσεων των παραγόμενων χωραφιών (στρέμμα/ κιλά).
Όλα είναι ανοιχτά σε σχέση με το ενδεχόμενο μιας νέας κατανομής από τον «κουμπαρά» με τα δικαιώματα του Εθνικού Αποθέματος. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι και εκείνο που σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσει, πότε θα μοιραστούν, είναι οι... πολιτικές εξελίξεις, με τους αγρότες, να ευελπιστούν ότι η όλη διαδικασία θα γίνει με απόλυτα διαφανείς όρους.
Μέχρι σήμερα έχουν καταχωρηθεί στη βάση δεδομένων και έχουν εκδοθεί οι αντίστοιχες άδειες σε περίπου 11.000 αιτήσεις στη Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης. Εκτιμάται από την υπηρεσία ότι οι συνολικές αιτήσεις στην υπηρεσία θα ξεπεράσουν τις 15.000.
Ανατρέχοντας στους αρχαϊκούς χρόνους, σύμφωνα με ιστορικές πηγές, ο σαμιακός οίνος μεταφερόταν με οξυπύθμενους αμφορείς και στην Κύπρο στα πλαίσια εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα στους κατοίκους της Σάμου και της μεγαλονήσου.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης της Αιγύπτου, η Σαουδική Αραβία, κατόπιν της άρσης (στις 3/4/2018) της προσωρινής απαγόρευσης - που είχε επιβάλει τον Ιανουάριο 2018 - στις εισαγωγές αιγυπτιακής γκουάβα (φρούτα σε σχήμα αχλαδιού), προχώρησε στις 4/4/2018 σε άρση αντίστοιχης απαγόρευσης εισαγωγών για τις αιγυπτιακές φράουλες και πιπεριές, η οποία βρισκόταν σε ισχύ από τον Ιούλιο 2017, εξαιτίας της διαπίστωσης υψηλών επιπέδων υπολειμμάτων παρασιτοκτόνων.