Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ & ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

Αγροτύπος Forum

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

 
ΑγροΠροϊόντα

Quick Search Tip: Γράψτε τα αρχικά ή τμήμα της επωνυμίας του παραγωγού.


Προϊόντα κατά σύστημα παραγωγής:

Άλλες επιλογές:

 
Επιχειρήσεις

Quick Search Tip: Γράψτε τα αρχικά ή τμήμα της επωνυμίας της επιχείρησης.


Επιχειρήσεις κατά κατηγορία:

Άλλες επιλογές:

Η Νότια Αφρική μπαίνει δυναμικά στην ελαιοκαλλιέργεια


Τα τελευταία χρόνια η Νότιος Αφρική αναπτύσσει δική της παραγωγή επιτραπέζιων ελιών και ελαιολάδου χάρις στις ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες, οι οποίες επικρατούν στην περιοχή του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδος, που επιτρέπουν την καλλιέργεια της ελιάς. Από τα περίπου 350.000 ελαιόδεντρα που υπήρχαν συνολικά στην χώρα το 1999, σήμερα ο αριθμός τους υπερβαίνει το 1.500.000. Σήμερα υπάρχουν πάνω από 300 επιχειρήσεις παραγωγής ελαιολάδου και ελιών στη Νότιο Αφρική. Σε δηλώσεις του ο κ. John Scrimgeour, Πρόεδρος της SA OLIVE (Ένωση Παραγωγών Ελαιολάδου Νοτίου Αφρικής), επισημαίνει ότι η ανοδική πορεία της ελαιοκαλλιέργειας στην χώρα, οφείλεται κυρίως στην ολοένα αυξανόμενη ζήτηση από το νοτιοαφρικανικό καταναλωτικό κοινό.

Με βάση το ρυθμό με τον οποίο φυτεύονται νέα δενδρύλια, η καλλιέργεια ελιάς αυξάνεται με ρυθμό τουλάχιστον κατά 20% ετησίως. Δηλαδή έχουμε διπλασιασμό του μεγέθους της κάθε τέσσερα έως πέντε χρόνια, γεγονός που την καθιστά μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες καλλιέργειες στον κλάδο της γεωργίας της Νοτίου Αφρικής.

Σύμφωνα με έρευνα του Γραφείου ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στο Γιοχάνεσμπουργκ, οι πλέον διαδεδομένες ποικιλίες ελιάς στην Νότιο Αφρική είναι οι Manzanilla, Leccino, Frantoio, Barouni, και Καλαμάτας, οι οποίες καλλιεργούνται αρκετά χρόνια. Νεότερες ποικιλίες είναι οι Coratina, Favalosa, Nocellara και Arbequina. Τελευταία έχει εισαχθεί προς καλλιέργεια και η ποικιλία Nandi, με πολύ καλά αποτελέσματα.

Η συνολική κατανάλωση ελαιολάδου στην Νότιο Αφρική κυμαίνεται σε περίπου 3,5 εκατομμύρια λίτρα ετησίως, εκ των οποίων η τοπική παραγωγή καλύπτει σήμερα λιγότερο από το 20%. Άνω του 50% των εισαγωγών ελαιολάδου στην χώρα αφορά στο Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Η τοπική ελαιοκαλλιέργεια είναι επικεντρωμένη κυρίως στις επιτραπέζιες ελιές, με περίπου 3.500 τόνους παραγωγή ετησίως, η οποία όμως υπολείπεται κατά πολύ της συνολικής εγχώριας κατανάλωσης εκ 5.500 τόνων.

Σε ότι αφορά στην εγχώρια παραγωγή ελαιολάδου, αυτή ανέρχεται σε 450 τόνους ετησίως σε σύνολο εγχώριας ζήτησης 3.000 τόνους.

Οι τιμές παραγωγού για το ελαιόλαδο στη χώρα κυμαίνονται μεταξύ 3,50 Ραντ (0,27 ευρώ) και 4 Ραντ (0,37 ευρώ) το κιλό. Αντίστοιχα οι τιμές παραγωγού για τις επιτραπέζιες ελιές κυμαίνονται μεταξύ 8,5 Ραντ (0,78 ευρώ) και 5 Ραντ (0,46 ευρώ) το κιλό.

 
 

Επιστροφή

1990-2018 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,453125 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version