Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ & ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

Αγροτύπος Forum

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

 
ΑγροΠροϊόντα

Quick Search Tip: Γράψτε τα αρχικά ή τμήμα της επωνυμίας του παραγωγού.


Προϊόντα κατά σύστημα παραγωγής:

Άλλες επιλογές:

 
Επιχειρήσεις

Quick Search Tip: Γράψτε τα αρχικά ή τμήμα της επωνυμίας της επιχείρησης.


Επιχειρήσεις κατά κατηγορία:

Άλλες επιλογές:

Κίνδυνος για τις εξαγωγές Ελληνικών Προϊόντων λόγω πιστοποίησης, νομοθετική ρύθμιση μετά το Πάσχα υπόσχεται το Υπουργείο Οικονομίας


Σε κίνδυνο οι ελληνικές εξαγωγές από ένα σημαντικό λάθος που έγινε το 2013 αλλά και την καθυστέρηση που έχει υπάρξει στη διόρθωσή του. Πρόκειται για το λάθος της υπαγωγής του ανεξάρτητου έως τότε Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) στο Εθνικό Σύστημα Υποδομών Ποιότητας (ΕΣΥΠ) που ιδρύθηκε με το νόμο 4109/2013. Όμως, η απορρόφηση του ΕΣΥΔ από το ΕΣΥΠ (όπως έγινε και με τον Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης-ΕΛΟΤ και το Εθνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας) αντιβαίνει του κοινοτικού δικαίου, αφού οι δραστηριότητες της διαπίστευσης πρέπει να είναι διακριτές και πλήρως ανεξάρτητες. Αντίθετα η διοικητική διάρθρωση του ενιαίου φορέα (ΕΣΥΠ) και η κατανομή αρμοδιοτήτων δεν διασφαλίζει την επιβεβλημένη από τις ευρωπαϊκές οδηγίες ανεξαρτησία και αυτονομία του φορέα διαπίστευσης.

Σε επικοινωνία που είχε ο ΑγροΤύπος με το γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, μας ενημέρωσαν ότι «αναμένεται σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα λύνει το πρόβλημα να κατατεθεί μετά το Πάσχα. Μέχρι τότε δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα για τις ελληνικές εξαγωγές».

Ιστορικό
Όπως δήλωσαν εκπρόσωποι των εξαγωγέων στον ΑγροΤύπο, «η χώρα μας είχε μέχρι 27/2 προθεσμία για να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, για τη συμμόρφωση του Εθνικού Οργανισμού Διαπίστευσης - ΕΣΥΔ με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αν και κατατέθηκαν τα απαραίτητα έγραφα στην ΕΕ δεν προχώρησε η κυβέρνηση στην αλλαγή της νομοθεσίας. Βασικό λάθος είναι ότι το ΕΣΥΔ είναι μια ανεξάρτητη αρχή και έτσι θα έπρεπε να παραμείνει».

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, στην περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρήσει τελικά στην αναστολή της αναγνώρισης του ΕΣΥΔ, τότε όλοι οι φορείς και τα εργαστήρια που έχουν λάβει πιστοποίηση από αυτόν θα πρέπει να στραφούν προς άλλους αντίστοιχους φορείς ευρωπαϊκών χωρών προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν απρόσκοπτα και χωρίς αμφισβήτηση για την ποιότητα και την ασφάλεια των υπηρεσιών που παρέχουν, επωμιζόμενοι, βεβαίως και το κόστος.

Το μείζον αυτό θέμα έφεραν τον περασμένο μήνα στην επικαιρότητα ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) από κοινού με την Ελληνική Ένωση Διαπιστευμένων Φορέων Επιθεώρησης-Πιστοποίησης (HellasCert) και στη συνέχεια ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ). Σύμφωνα με την HellasCert, οι συνέπειες από πιθανή αποτυχία συμμόρφωσης στις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Συνεργασίας για τη Διαπίστευση (ΕΑ) που θα αναστείλουν την αναγνώρισή του και τη συμμετοχή του σε πολυμερείς παγκόσμιες συμφωνίες θα είναι πολλαπλές και καταστροφικές για την ελληνική οικονομία.

Στην πράξη, αυτό θα σημάνει την αυτόματη κατάργηση της διεθνούς αναγνώρισης όλων των επιχειρήσεων πιστοποίησης στη χώρα καθώς και των διαπιστευμένων εργαστηρίων (μερικά από τα οποία είναι και κρατικά) και κατ' επέκταση των πιστοποιητικών που εκδίδουν για τις επιχειρήσεις - πελάτες τους.

Η εξέλιξη αυτή ισοδυναμεί όχι μόνο με την κατάρρευση της εγχώριας αγοράς των υπηρεσιών πιστοποίησης (δραστηριοποιούνται σήμερα περίπου 100 επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν περισσότερους από 2.000 εργαζόμενους, οι μισοί από τους οποίους είναι μηχανικοί ενώ οι υπόλοιποι επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων), αλλά και με την ανάσχεση των εξαγωγών και συνολικά των συναλλαγών για μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες από και προς το εξωτερικό.

Ερώτημα στη Βουλή
Το θέμα ανάδειξε στη Βουλή, με ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με Το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης, προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης. Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο «οι Ελληνικές επιχειρήσεις, θα έχουν συνέπειες  σε περίπτωση που ανασταλεί η λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Διαπίστευσης – ΕΣΥΔ, λόγω μη συμμόρφωσης της χώρας μας με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Με αποκλεισμό των Ελληνικών εξαγώγιμων  προϊόντων από τις διεθνείς αγορές, απειλείται η χώρα μας και κατά συνέπεια και οι Ελληνικές επιχειρήσεις, σε περίπτωση που ανασταλεί η λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Διαπίστευσης – ΕΣΥΔ, λόγω μη συμμόρφωσης της χώρας μας με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Όπως καταγγέλλεται από την Ελληνική Ένωση Διαπιστευμένων Φορέων Επιθεώρησης – Πιστοποίησης Hellas Cert, αλλά και από το ΣΕΒ, στις 28 Φεβρουαρίου 2017, εξέπνευσε η διετής προθεσμία που είχε δώσει η European Coope – ration for Accreditation – Ευρωπαϊκή Συνεργασία για τη Διαπίστευση (ΕΑ), προκειμένου το αρμόδιο Υπουργείο να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, για τη συμμόρφωση του Εθνικού Οργανισμού Διαπίστευσης – ΕΣΥΔ με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και τα πρότυπα της ΕΑ.

Η καθυστέρηση αυτή, είχε ως αποτέλεσμα η Ε.Α, να συντάξει εισήγηση προς την επικείμενη συνεδρίαση της MLA committee (Επιτροπή Αμοιβαίας Αναγνώρισης), στις 27 Απριλίου για την αναστολή της αναγνώρισης όλων των διαπιστεύσεων που παρέχει το ΕΣΥΔ. 

Δεδομένου ότι οι εξαγωγές Ελληνικών προϊόντων και οι επιχειρήσεις που παράγουν διακινούν και εξάγουν τα προϊόντα αυτά, αποτελούν τον πνεύμονα της Ελληνικής Οικονομίας, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην μείωση της ανεργίας, στην αύξηση της απασχόλησης, στην προβολή και διαφήμιση της χώρας μας στο εξωτερικό.   

Δεδομένου ότι οι συνέπιες από την πιθανή αποτυχία συμμόρφωσης του ΕΣΥΔ, στις υποδείξεις της ΕΑ, θα αναστείλουν την αναγνώρισή του και τη συμμετοχή του σε πολυμερείς παγκόσμιες συμφωνίες, με καταστροφικά αποτελέσματα για την Ελληνική οικονομία.

Δεδομένου ότι η κατάργηση του ΕΣΥΔ, σημαίνει απώλεια εσόδων 1,5 εκατ. Ευρώ, τα οποία μέχρι σήμερα, καταβάλλονται ως τέλη για τις υπηρεσίες διαπίστευσης, που παρέχει στους φορείς πιστοποίησης.

Δεδομένου ότι πιθανή κατάργηση του ΕΣΥΔ, προτρέπει τις επιχειρήσεις προς αναζήτηση πιστοποιημένου – διαπιστευμένου φορέα στο εξωτερικό, με επιβάρυνση του κόστους  επαναπιστοποίησης, και άγνωστης αντιμετώπισης λόγω ανταγωνισμού.  

Ερωτάτε ο κ. Υπουργός:

  • Τι προτίθεστε να κάνετε προκειμένου να μην ανασταλεί η λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Διαπίστευσης – ΕΣΥΔ;
  • Γιατί μέχρι σήμερα, παρά τις οχλήσεις φορέων και επιχειρηματιών, εμπρόθεσμα και έγκαιρα, δεν προχωρήσατε ως οφείλατε, σε σχετική νομοθετική ρύθμιση εναρμόνισης  με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία;
  • Πότε προβλέπεται να προβείτε στη σχετική νομοθετική εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία;
  • Πως το κράτος θα διασφαλίσει, οι επιχειρήσεις αυτές να μην βρεθούν αντιμέτωπες με τον κίνδυνο να τεθούν προσωρινά εκτός αγοράς, να χαθούν διεθνείς συμφωνίες και παραγγελίες, και να επιβαρυνθούν πέραν των άλλων οικονομικών επιβαρύνσεων και με καταβολή ποινικής ρήτρας;
 
 

Επιστροφή

1990-2018 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,484375 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version