Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ & ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

Αγροτύπος Forum

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

 
ΑγροΠροϊόντα

Quick Search Tip: Γράψτε τα αρχικά ή τμήμα της επωνυμίας του παραγωγού.


Προϊόντα κατά σύστημα παραγωγής:

Άλλες επιλογές:

 
Επιχειρήσεις

Quick Search Tip: Γράψτε τα αρχικά ή τμήμα της επωνυμίας της επιχείρησης.


Επιχειρήσεις κατά κατηγορία:

Άλλες επιλογές:

Μέτρα μείωσης της σπατάλης στα τρόφιμα ζητά το Ευρωκοινοβούλιο


Η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (ENVI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε ομόφωνα υπέρ της έκθεσης με τίτλο «αποδοτικότητα των πόρων: μείωση των απορριμμάτων τροφίμων, βελτίωση της ασφάλειας των τροφίμων».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2014, περίπου 55 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το 9,6% του πληθυσμού της ΕΕ, δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει οικονομικά σε ένα ποιοτικό γεύμα κάθε μέρα.

Επιπλέον, τα στοιχεία από το 2015 δείχνουν ότι 118 εκατομμύρια άτομα ή το 23,7% του πληθυσμού της ΕΕ, έχουν έρθει αντιμέτωπα με τον κίνδυνο της φτώχειας και του «κοινωνικού αποκλεισμού».

Όμως, τα στοιχεία για τα απορρίμματα τροφίμων αναδεικνύουν μια τραγική ειρωνεία.

Εκτιμάται ότι, κάθε χρόνο, περίπου 88 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων σπαταλούνται στην ΕΕ, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σε περίπου 126 εκατομμύρια τόνους μέχρι το 2020, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 70% των απορριμμάτων τροφίμων προέρχεται από τα νοικοκυριά, τα καταστήματα τροφίμων και λιανικής, ενώ οι τομείς παραγωγής και μεταποίησης συνεισφέρουν το υπόλοιπο 30%.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο της ΕΕ επέκρινε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα άσχημα αποτελέσματα της για την αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων.

Προέτρεψε επίσης την Κομισιόν για την καλύτερη εναρμόνιση των διαφόρων τομέων πολιτικής, όπως η αγροτική και αλιευτική πολιτική.

Η έκθεση του Κοινοβουλίου επεσήμανε ότι ορισμένα απορρίμματα τροφίμων στο επίπεδο της παραγωγής οφειλόταν στα στάνταρ που έχουν επιβάλει οι πωλητές σχετικά με τις προδιαγραφές των προϊόντων, τις ακυρώσεις παραγγελιών λόγω των αλλαγών στη ζήτηση των καταναλωτών και την υπερπαραγωγή των τροφίμων για να πληρούν ορισμένες εποχιακές ανάγκες.

 
 

Επιστροφή

1990-2017 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 3,199219 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version