Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Καταγγελίες για οριζόντιες περικοπές στις άμεσες ενισχύσεις σε ποσοστό 5 τοις εκατό, κατατέθηκε ερώτημα στη Βουλή

Καταγγελίες για οριζόντιες περικοπές στις άμεσες ενισχύσεις σε ποσοστό 5 τοις εκατό, κατατέθηκε ερώτημα στη Βουλή


Κίνδυνος για οριζόντιες περικοπές στις άμεσες ενισχύσεις που μπορεί να φτάσουν μέχρι και ποσοστό 5%. Μάλιστα οι περικοπές αναμένεται να εφαρμοστούν αναδρομικά από το 2015. Την αποκάλυψη της υπόθεσης έκανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηρακλείου (ΟΑΣΝΗ) Γιώργος Τζωρτζάκης. Σχετική ανακοίνωση δεν υπάρχει και αν ισχύουν οι καταγγελίες πολλοί παραγωγοί θα βρεθούν προ εκπλήξεων.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ, «το θέμα αποκαλύφτηκε στην διάρκεια ενεργοποίησης δικαιωμάτων στα γραφεία της ΕΑΣ Ηρακλείου, όταν ένας παραγωγός που έπαιρνε οριακά την βασική ενίσχυση, έχοντας μόλις καλύψει το πλαφόν των 250 ευρώ. Ο συγκεκριμένος παραγωγός πληρώθηκε 251 ευρώ το 2016 αλλά όταν θέλησε να κάνει την δήλωση του 2017 είδε ότι δεν υπήρχαν δικαιώματα».

Και προσθέτει: «Σε επικοινωνία που είχε η ΕΑΣ με τον ΟΠΕΚΕΠΕ αποκαλύφθηκε ότι από φέτος εφαρμόζεται μείωση της τάξης 2% για την χρηματοδότηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων και επιπλέον ένα 3% για ενίσχυση του εθνικού αποθέματος.

Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από την ενίσχυση του εθνικού αποθέματος είναι για τους Νέους Αγρότες και την Φόρμα 6 (αφορά την μεταβίβαση των δικαιωμάτων του 2014 που υπάρχουν και δικαστικές αγωγές για τα δικαιώματα που χάθηκαν). Την οριζόντια περικοπή θα την πληρώσουν όλοι και όχι μόνο οι μικροί καλλιεργητές των 250 ευρώ. Θα μπορούσαν όμως να έβαζαν ένα «πλαφόν» τα 1.200 ευρώ και να μην υπάρξουν περικοπές σε όλους τους παραγωγούς. Εγώ ρωτώ την ηγεσία του ΥπΑΑΤ που αναφέρει η νέα ΚΑΠ ότι μπορεί να γίνουν πρόσθετες περικοπές στις ενισχύσεις των αγροτών».

Μάλιστα ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ καταγγέλλει πληροφορίες, που ο ίδιος έχει, ότι οι περικοπές θα εφαρμοστούν αναδρομικά από το 2015 και μετά κάτι που δημιουργεί βάσιμες υποψίες ότι θα κληθούν οι παραγωγοί των 250 ευρώ επιδοτήσεων να επιστρέψουν πίσω τα χρήματα που θα αναλογούν στα παρακρατηθέντα ποσά.

Ερώτηση στη Βουλή
Με ερώτηση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητά να αρθεί η απαράδεκτη απόφαση για περικοπή 5% και μάλιστα αναδρομικά  στις επιδοτήσεις. Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Η νέα Κυβερνητική απόφαση για περικοπή ύψους 5% στις επιδοτήσεις και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από το 2015, προκαλεί θύελλα αντιδράσεων, αφού ουσιαστικά αφήνει εκτός επιδοτήσεων ένα μεγάλο μέρος μικροκαλλιεργητών, οι οποίοι ελάμβαναν επιδότηση κοντά στο κατώτερο όριο των 250 Ευρώ, με συνέπεια μετά την περικοπή του 5% να μην δικαιούνται επιδότηση.

Με την αναδρομική εφαρμογή της  ρύθμισης, απειλούνται ακόμη με επιστροφή ως αχρεωστήτως καταβληθέντων επιδοτήσεις που ελάμβαναν οι μικροκαλλιεργητές τα τελευταία 3 χρόνια.

Επειδή σύσσωμος ο αγροτικός κόσμος κάνει λόγο για παλινωδίες και εμπαιγμό από πλευράς της Κυβέρνησης, αφού από τους υφιστάμενους πόρους επιχειρεί να αναδιανείμει τις επιδοτήσεις και να καλύψει τα λάθη και τις παραλείψεις της και επειδή η πολιτεία άμεσα οφείλει να διευθετήσει το θέμα της φόρμας 6. 

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
- Προτίθεστε να επανεξετάσετε την συγκεκριμένη απόφαση σας για την περικοπή 5% και μάλιστα αναδρομικά στις επιδοτήσεις;
- Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, ώστε να μην χάσουν οι μικροκαλλιεργητές τις επιδοτήσεις τους;
- Με ποιο τρόπο θα λύσετε το θέμα της φόρμας 6, χωρίς να στρέφεται την μια κατηγορία αγροτών έναντι της άλλης;».

 
 

Επιστροφή

1990-2018 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,546875 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version