Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Νέα οδηγία της ΕΕ για το βακτηριακό έλκος των εσπεριδοειδών ευνοεί τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ

Νέα οδηγία της ΕΕ για το βακτηριακό έλκος των εσπεριδοειδών ευνοεί τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ


Την μείωση των απαιτήσεών της για τις εισαγωγές εσπεριδοειδών από τις ΗΠΑ ανακοίνωσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ένωση, μια απόφαση που σχετίζεται με το βακτήριο καραντίνας που προκαλεί το έλκος των εσπεριδοειδών και βασίζεται σε νεότερα επιστημονικά δεδομένα.

Πιο συγκεκριμένα, η Ε.Ε. κατάργησε την απαίτηση που είχε μέχρι σήμερα, να πραγματοποιούνται έλεγχοι στους δενδρώνες των εσπεριδοειδών για συμπτώματα από το βακτήριο που προκαλεί το έλκος των εσπεριδοειδών (Xanthomonas axonopodis) για να επιτρέψει τις εισαγωγές. Η απόφαση αυτή διευκολύνει την είσοδο των αμερικανικών εσπεριδοειδών στην ευρωπαϊκή αγορά και μειώνει το κόστος παραγωγής για τους αμερικανούς καλλιεργητές.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ κατέβαλαν συνεχείς προσπάθειες μαζί με τους υπεύθυνους από την πλευρά της Ε.Ε. τα τελευταία 10 χρόνια, για να διασφαλίσουν ότι φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις της ΕΕ για τα εσπεριδοειδή βασίζονται σε πιθανούς κινδύνους που είναι επιστημονικά τεκμηριωμένοι.

Η νέα οδηγία της Ε.Ε. απαιτεί από τις χώρες στις οποίες έχει εντοπιστεί το βακτήριο που προκαλεί το έλκος των εσπεριδοειδών να έχουν ένα πρόγραμμα διαχείρισης της ασθένειας και να εξασφαλίζουν ότι τα εξαγόμενα φρούτα δεν έχουν συμπτώματα.

Η αλλαγή των απαιτήσεων από την Ε.Ε. για τα εσπεριδοειδή των ΗΠΑ σημαίνει ότι το πρόγραμμα διαχείρισης από την Υπηρεσία Ελέγχου Υγείας Φυτών (APHIS) των ΗΠΑ ικανοποιεί τις απαιτήσεις της νέας οδηγίας.

Μελέτη της APHIS έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι καρποί που δεν φέρουν εμφανή σημάδια της ασθένειας του έλκους των εσπεριδοειδών, ακόμα κι αν έχουν συγκομιστεί σε περιοχές που υπάρχουν προσβολές, δεν μπορούν να εξαπλώσουν την ασθένεια. Έτσι πλέον στις ΗΠΑ δεν θα διεξάγονται επιπλέον έλεγχοι στους δενδρώνες των εσπεριδοειδών και οι παραγωγοί θα εξοικονομήσουν 5,6 εκατ. δολάρια.

Στη Φλόριντα, που υπάρχει το συγκεκριμένο βακτήριο, καλλιεργούνται 100.000 στρέμματα με γκρέιπφρουτ, και το 70% της παραγωγής εξάγεται στην Ε.Ε. Μετά από αυτή την απόφαση παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι θα σημειωθεί αύξηση 25% στις εξαγωγές την επόμενη σεζόν που θα ξεκινήσει στα μέσα Νοεμβρίου του 2017.

 
 

Επιστροφή

1990-2018 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,609375 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version