Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ & ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

Αγροτύπος Forum

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

 
ΑγροΠροϊόντα

Quick Search Tip: Γράψτε τα αρχικά ή τμήμα της επωνυμίας του παραγωγού.


Προϊόντα κατά σύστημα παραγωγής:

Άλλες επιλογές:

 
Επιχειρήσεις

Quick Search Tip: Γράψτε τα αρχικά ή τμήμα της επωνυμίας της επιχείρησης.


Επιχειρήσεις κατά κατηγορία:

Άλλες επιλογές:

Ψήφισμα από το Ευρωκοινοβούλιο για μείωση της σπατάλης τροφίμων

Ψήφισμα από το Ευρωκοινοβούλιο για μείωση της σπατάλης τροφίμων


Οι ευρωβουλευτές προτείνουν μέτρα για τη μείωση, έως το 2030, κατά 50% των τροφίμων που πετιούνται στα σκουπίδια ετησίως στην ΕΕ. Καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να άρει τους υφιστάμενους περιορισμούς στις δωρεές τροφίμων και να βοηθήσει στον τερματισμό της σύγχυσης που δημιουργείται σε πολλούς καταναλωτές μεταξύ των ημερομηνιών που αναγράφονται στις συσκευασίες τροφίμων: «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» και «ανάλωση έως». Το ψήφισμά εγκρίθηκε με 623 ψήφους υπέρ, 33 κατά και 20 αποχές. «Στις ανεπτυγμένες χώρες τα τρόφιμα σπαταλούνται κυρίως στο τέλος της αλυσίδας, στη διανομή και στην κατανάλωση. Όλοι έχουμε ευθύνη να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα», δήλωσε η εισηγήτρια Biljana Borzan (Σοσιαλιστές, Κροατία).

«Η έκθεσή μου απευθύνει έκκληση για μια συντονισμένη πολιτική απάντηση όσον αφορά την επισήμανση, την ευθύνη και την εκπαίδευση, καθώς οι περισσότεροι καταναλωτές δεν κατανοούν την ακριβή έννοια της επισήμανσης «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» και «ανάλωση έως». Επιπλέον, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις ελλείψεις στην ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία που εμποδίζουν τις δωρεές τροφίμων», πρόσθεσε.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τα κράτη μέλη «να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την επίτευξη ενός ενωσιακού στόχου μείωσης της σπατάλης τροφίμων κατά 30% μέχρι το 2025 και 50% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα αναφοράς του 2014».

Οι εθνικές αρχές και οι ενδιαφερόμενοι φορείς πρέπει να βοηθήσουν τους καταναλωτές στην κατανόηση των ημερομηνιών «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» και «ανάλωση έως» και να εξηγήσουν τις δυνατότητες κατανάλωσης των τροφίμων μετά την ημερομηνία «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από».

Η Επιτροπή χρειάζεται να εξετάσει κατά πόσον θα ήταν επωφελής η αφαίρεση ορισμένων ημερομηνιών για προϊόντα για τα οποία δεν υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία και το περιβάλλον.

Άρση περιορισμών στις δωρεές τροφίμων
Το ΕΚ καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τροποποιήσει την οδηγία για το ΦΠΑ προκειμένου να επιτρέπονται ρητά οι φορολογικές απαλλαγές για τις δωρεές τροφίμων.

Σημειώνει ακόμη ότι το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τη διευκόλυνση της δωρεάς τροφίμων με χρηματοδότηση, μεταξύ άλλων, των υποδομών αποθήκευσης και μεταφοράς των δωρεών τροφίμων.

Βρείτε αναλυτικά τα στοιχεία για την σπατάλη τροφίμων κάθε χώρα πατώντας εδώ

 
 

Επιστροφή

1990-2018 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,4833984 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version