Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ & ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

Αγροτύπος Forum

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

 
ΑγροΠροϊόντα

Quick Search Tip: Γράψτε τα αρχικά ή τμήμα της επωνυμίας του παραγωγού.


Προϊόντα κατά σύστημα παραγωγής:

Άλλες επιλογές:

 
Επιχειρήσεις

Quick Search Tip: Γράψτε τα αρχικά ή τμήμα της επωνυμίας της επιχείρησης.


Επιχειρήσεις κατά κατηγορία:

Άλλες επιλογές:

Σοβαρές ζημιές στον γαλλικό αμπελώνα λόγω του παγετού

Σοβαρές ζημιές στον γαλλικό αμπελώνα λόγω του παγετού


Ζοφερή εικόνα παρουσιάζουν οι γαλλικοί αμπελώνες, καθώς, αρκετές οινοπαραγωγικές περιοχές επλήγησαν από παγετό στο τέλος Απριλίου τρέχοντος έτους. Όπως επισημαίνει το Γραφείο ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι, το έτος 2017 αναμένεται ως ένα εκ των χειρότερων για τους γαλλικούς αμπελώνες, μετά το 1991, οπότε η κακοκαιρία είχε οδηγήσει σε μείωση της συγκομιδής κατά περίπου ένα τρίτο. Παρόλο που οι θερμοκρασίες δεν ήταν εξαιρετικά χαμηλές, τα αμπέλια, τα οποία ευρίσκονταν σε πιο ώριμο στάδιο επηρεάσθηκαν, ανάλογα και με την περιοχή. Ενδεικτικά αναφέρει ότι στην περιφέρεια του Μπορντό οι απώλειες υπολογίζεται να ανέλθουν σε 1-2 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, στο Μπορντό, όπου έχουν επηρεαστεί όλες οι καλλιέργειες, η συγκομιδή προβλέπεται μειωμένη κατά το ήμισυ.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Διεπαγγελματικής Επιτροπής Οίνων Μπορντό (CIVB), επηρεάστηκαν όλες οι ζώνες, με ποσοστά καταστροφής που κυμαίνονται από 20% έως 90%-100% στις πιο εκτεθειμένες περιοχές. Εάν δεν υπάρξει αναγέννηση των αμπελώνων τον προσεχή Ιούνιο, η συγκομιδή προβλέπεται ότι δεν θα ξεπεράσει τα 2,7 εκατ. εκατόλιτρα. Για τον συγκεκριμένο τομέα παραγωγής, συνολικής αξίας τα 4 δισ. Ευρώ, αυτό θα σήμαινε απώλεια εσόδων από 1 έως 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο του Διεπιστημονικού Συμβουλίου Οίνου του Μπορντό, το σύνολο του κλάδου επηρεάζεται, καθώς υπάρχουν ήδη ακυρώσεις παραγγελιών για εξοπλισμό ή έργα. Ωστόσο, οι αμπελοκαλλιεργητές μπορούν να υπολογίζουν στις επιμέρους συμπληρωματικές σοδειές. Πρόκειται για ένα είδος αποθεματικού που μπορεί να δημιουργήσει κάθε συγκομιδή, προκειμένου να αντισταθμίσει τις καταστροφές και το οποίο αντιπροσωπεύει 370 χιλ. εκατόλιτρα. Μία αύξηση των τιμών κατά 10% έως 20% είναι δυνατή, αλλά μία μεγαλύτερη αύξηση θα ήταν επιζήμια μεσοπρόθεσμα.

Στο βόρειο τμήμα του Garonne, ο αμπελώνας Cognac θα απολέσει αναμφίβολα το ένα τρίτο της παραγωγής του, καθώς 40.000 εκτάρια έχουν επηρεαστεί από τον παγετό, εκ των οποίων τα 25.000 είναι σοβαρά κατεστραμμένα. Επισημαίνεται ότι ο παγετός έρχεται να προστεθεί στο ήδη μεγάλο πρόβλημα της ξηρασίας. Σύμφωνα με την Τμηματική Ομοσπονδία Συνδικαλιστικών Οργανώσεων των Αγροτών του διαμερίσματος του Μπορντό, ολόκληρες περιοχές απειλούνται από την έλλειψη βροχοπτώσεων, καθώς πρόκειται για τη χειρότερη ξηρασία που έχει καταγραφεί εδώ και πολλά έτη.

Στην κοιλάδα του Λίγηρα, ο αμπελώνας του Azay-le-Rideau, επηρεάστηκε περισσότερο, όπως και το 2016. Τα αγροτεμάχιά του θα μπορούσαν να χάσουν το 80% της συγκομιδής τους, μετά από πτώση της τάξεως του 75% το 2016. Στους υπόλοιπους αμπελώνες του Λίγηρα, όπου σημειώθηκε παρατεταμένος παγετός τον Απρίλιο, η συνολική απώλεια εκτιμάται σε 20%, έναντι 26% του έτους 2016.

Οι αμπελώνες της Βουργουνδίας αντιμετώπισαν την έντονη κακοκαιρία για δεύτερη συνεχή χρονιά. Από τα 5.200 εκτάρια του αμπελώνα Chablisien (Yonne), τουλάχιστον 1.500 θα επηρεαστούν, προκαλώντας πιθανή απώλεια συγκομιδής που εκτιμάται μεταξύ 15% - 30%. Ωστόσο, τα καιρικά φαινόμενα του 2017 δεν εμφανίζουν ομοιότητες με αυτά του 2016. Οι χαμηλές θερμοκρασίες που είχαν παρατηρηθεί, υπό τη μορφή μαύρου παγετού που χαρακτηρίζεται από υψηλή υγρασία και παρατεταμένη αναθέρμανση, αντιδιαστέλλονται από αυτές του λεγόμενου «λευκού» παγετού του 2017, με κύριο χαρακτηριστικό του την ξηρασία.

Σύμφωνα με το Διεπαγγελματικό Γραφείο Οίνων Βουργουνδίας πρόκειται για χαμηλές θερμοκρασίες και δεν επηρεάζουν τη βιωσιμότητα της αμπέλου, διατηρώντας περιθώριο αισιοδοξίας για τη μερική διάσωση της καλλιέργειας που το περασμένο έτος ήταν 40% χαμηλότερη λόγω χαλαζόπτωσης.

Οι απώλειες είναι δύσκολο να υπολογισθούν στη Νοτιοανατολική Γαλλία, καθώς ο παγετός επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τους αμπελώνες, από τις ακτές της Μεσογείου έως την ενδοχώρα, περιοχές που συνήθως δεν χαρακτηρίζονται από χαμηλές θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Γεωργικού Επιμελητηρίου του Hérault και Γενικό Γραμματέα της FNSEA (Εθνική Ομοσπονδία Συνδικάτων Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων), πρέπει να γίνει μια απογραφή ανά οικόπεδο, καθώς η ζημία κυμαίνεται από 10% έως 100%, κατά περίπτωση, ενώ η απώλεια εκτιμάται σε 1 εκατ. εκατόλιτρα για μία ετήσια παραγωγή μεταξύ 5 και 6 εκατ. εκατόλιτρων.

Οι αμπελώνες της Καμπανίας διατηρήθηκαν χάρη στην «κλιματική ασφάλιση» της περιοχής. Ο παγετός έχει επηρεάσει τα 34.000 εκτάρια της περιοχής και κατέστρεψε το 20%-25% των καρπών, 10% περισσότερο από πέρυσι, σύμφωνα με την αρχική αξιολόγηση της Διεπαγγελματικής Επιτροπής της Καμπανίας (CIVC). Σε ορισμένες περιοχές ο παγετός έβλαψε το 35% των αμπελιών.

 
 

Επιστροφή

1990-2018 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,53125 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version