Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Yara: Συζήτηση για τη σημασία της Γεωργίας Ακριβείας στην Ευρώπη

Yara: Συζήτηση για τη σημασία της Γεωργίας Ακριβείας στην Ευρώπη


Στις 23 Μαΐου 2017, η Yara καλωσόρισε στο παγκόσμιο κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης στο Hanninghof, περισσότερους από 70 ειδικούς, αγρότες, εκπροσώπους της βιομηχανίας, καθώς και μέλη των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων των κρατών μελών.

Όλοι οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν μια διαδραστική εκδήλωση σχετικά με την διεύρυνση των εφαρμογών της Γεωργίας Ακριβείας.

«Μέσω της Γεωργίας Ακριβείας μπορεί να αυξηθεί η ποσότητα και να βελτιωθεί η ποιότητα των αγροτικών προϊόντων, χρησιμοποιώντας λιγότερες εισροές (νερό, ενέργεια, λιπάσματα, προϊόντα φυτοπροστασίας κ.λπ.)», όπως αναφέρεται σε πρόσφατη μελέτη της Υπηρεσίας Ερευνών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προτείνοντας να συμπεριληφθεί η Γεωργία Ακριβείας στα βασικά θεματα της επόμενης αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης, ο Jurgen Tack, επιστημονικός διευθυντής του European Landowners Organisation (ELO), χαρακτήρισε τη Γεωργία Ακριβείας ως «ένα πλήρες πακέτο εργαλείων και μεθοδολογιών, με τα οποία μπορούμε να επιτύχουμε αύξηση της παραγωγικότητας, προσφέροντας συγχρόνως οφέλη προς το περιβάλλον. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία».

Από τις συζητήσεις που διεξήχθησαν στα πλαίσια στρογγυλής τραπέζης, προέκυψε ότι πράγματι η Γεωργία Ακριβείας θεωρείται από πολλούς ως ο δρόμος που θα οδηγήσει σε εξέλιξη, ειδικά για τη γενιά της χιλιετίας (millennial generation).

Ωστόσο, οι περισσότεροι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι η Γεωργία Ακριβείας χρειάζεται ακόμη υποστήριξη για να μπορέσει να εφαρμοστεί και να λειτουργήσει ευρέως.

Το 81% των συμμετεχόντων απάντησε θετικά σε μια ηλεκτρονική έρευνα που έγινε στα πλαίσια των συζητήσεων και στην οποία ερωτήθηκαν εάν η εφαρμογή της Γεωργίας Ακριβείας θα πρέπει να λάβει υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις εθνικές αρχές.

«Λόγω της πολυμορφίας και της πολυπλοκότητας της γεωργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτή η ενσωμάτωση δεν μπορεί να συμβεί χωρίς ένα πλαίσιο που να επιτρέπει ευελιξία και κάποια υποστήριξη από τις αρχές», δήλωσε εκπρόσωπος των αγροτών κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του. Η άποψη αυτή υποστηρίχθηκε από την Tiffani Stephani της Fertilizers Europe, η οποία τόνισε ότι «τα πράσινα μέτρα που εφαρμόζονται σήμερα είναι πολύ συγκεκριμένα, εν μέρει επειδή πρέπει οι αγρότες να ελέγχονται και περιορίζεται η δυνατότητά τους να αυξήσουν την παραγωγικότητα των καλλιεργειών τους, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος. Η Γεωργία Ακριβείας στην πραγματικότητα αποτελεί μια λύση ώστε να είναι πιο ευέλικτοι και να προσαρμόζουν τις πρακτικές τους».

Μεταξύ των προβληματισμών που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια των συναντήσεων ήταν η στήριξη μέσω αποζημιώσεων των περιβαλλοντικών ωφελειών που προκύπτουν από την εφαρμογή της Γεωργίας Ακριβείας, μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), καθώς και η αναμενόμενη σταδιακή εφαρμογή της Γεωργίας Ακριβείας, λόγω της αλληλεξάρτησης με άλλες πολιτικές της ΕΕ.

Η επιτάχυνση της ευρείας εφαρμογής της Γεωργίας Ακριβείας, ώστε να παραμείνει βιώσιμα ανταγωνιστική, αναγνωρίζεται και δεν πρέπει να καθυστερεί από άλλες συνθήκες και προϋποθέσεις για την εφαρμογή της. Όπως αναφέρθηκε «Μην υποστηρίζετε τον προορισμό, να υποστηρίξετε το ταξίδι».

Πράγματι, όπως σχολίασε ο Luc Vernet από τη Farm Europe «Μια ημέρα όπως αυτή, δείχνει πόσο γρήγορα εξελίσσεται ο τομέας [..]. Χρειαζόμαστε το επόμενο βήμα της πολιτικής να ξεκινήσει από τον τομέα. Ποια είναι η κατάσταση; Πού κατευθυνόμαστε και πού θέλουμε να οδηγηθούμε; Η έναρξη της συζήτησης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς είναι το κλειδί για την επιτυχία και τον σωστό δρόμο για την έναρξη ευρύτερης εφαρμογής της Γεωργίας Ακριβείας».

Η μέρα περιελάμβανε επιδείξεις εργαλείων Γεωργίας Ακριβείας, συμπεριλαμβανομένων εφαρμογών που παρέχονται δωρεάν όπως το ImageIT.

Μεταξύ των ομιλητών ήταν μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και εκπρόσωποι αγροτών και φορείς της βιομηχανίας.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης, οι συμμετέχοντες περιέγραψαν τις απόψεις τους σχετικά με τον τρόπο ενσωμάτωσης της Γεωργίας Ακριβείας για το μετασχηματισμό της ευρωπαϊκής γεωργίας μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

 
 

Επιστροφή

1990-2018 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,8828125 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version