Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Στρατηγικό σχέδιασμό για την κλωστοϋφαντουργία ζητούν οι επιχειρήσεις του κλάδου


Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο παραδοσιακά παραγωγικός και εξαγωγικός κλάδος της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας ενημέρωσαν τον αναπλ. υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξανδρο Χαρίτση, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Κλωστοϋφαντουργίας (ΣΕΒΚ), Ελευθέριος Κούρταλης και μέλη του ΔΣ Ευρ. Δοντάς, Αν. Βαρβαρέσου και Βασ. Πολύχρονος, στο πλαίσιο συνάντησης που πραγματοποιήθηκε χθες.

Ο φορείς του κλάδου επέδωσαν στον υπουργό εμπεριστατωμένο υπόμνημα με τις θέσεις και προτάσεις τους, για τα μέτρα και τις ενέργειες άμεσης απόδοσης για την διάσωση των βιομηχανιών του κλάδου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η συνάντηση έγινε σε κλίμα πολύ θετικό, εποικοδομητικό, και με πνεύμα πλήρους κατανόησης από τον Υπουργό,  των προβλημάτων που αποτελούν τροχοπέδη για τον κλάδο, καθώς και των θέσεων και προτάσεων που έθεσαν οι φορείς του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας.

Αναλυτικότερα, στο υπόμνημα με τις θέσεις του ΣΕΒΚ επισημαίνεται ότι η ελληνική κλωστοϋφαντουργία ήταν για πολλές δεκαετίες η ατμομηχανή της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, ένας από τους σημαντικότερους παραγωγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας στην παραγωγή εθνικού πλούτου, από τους μεγαλύτερους μεταποιητικούς και εξαγωγικούς κλάδους της χώρας, αφού κατείχε το 40% επί των συνολικών βιομηχανικών εξαγωγών της χώρας, αλλά και εργατοβόρους αφού απασχολούσε περίπου 200.000 χιλιάδες εργαζομένους.

Ακόμη και σήμερα, ο κλάδος εξάγει το 70% της παραγωγής του, μολονότι έχει συρρικνωθεί σημαντικά, λόγω της συνεχιζόμενης ύφεσης της ελληνικής οικονομίας.

Tην τελευταία εικοσαετία, η απουσία στρατηγικού σχεδιασμού, από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, όσον αφορά στη στήριξη της ελληνικής παραγωγής, κατά συνέπεια και του παραδοσιακού κλάδου της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας, σε συνδυασμό με την αθρόα εισαγωγή κλωστοϋφαντουργικών ειδών από χώρες φθηνού εργατικού και ενεργειακού κόστους οδήγησε στην απαξίωση ολόκληρου του κλάδου και στο κλείσιμο μεγάλων παραδοσιακών εργοστασίων, στέλνοντας το εργατικό δυναμικό τους στην ανεργία.

Εξ άλλου, από το 1980 μέχρι σήμερα, στη χώρα μας, έχει καταγραφεί συρρίκνωση της βιομηχανικής δραστηριότητας, όπως και του κλάδου της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας κατά 70-80%.

Ο ΣΕΒΚ πιστεύει ότι μόνο η παραγωγική οικονομία είναι η λύση για την έξοδό μας από την κρίση, είναι επιτακτική ανάγκη, προκειμένου να ξεκινήσει μια αναστροφή της συρρίκνωσης της ελληνικής παραγωγής, η Πολιτεία να προχωρήσει στην επίλυση των βασικών προβλημάτων του κλάδου.

Στο υπόμνημα του ΣΕΒΚ παρατίθενται τα σημαντικότερα προβλήματα που αποτελούν τροχοπέδη για τον κλάδο όπως είναι, μεταξύ άλλων, το υψηλό ενεργειακό κόστος στην Ελλάδα, η απουσία ρευστότητας από τις Τράπεζες προς τις επιχ/σεις του κλάδου, οι καθυστερήσεις πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές, το νέο ασφαλιστικό πλαίσιο (νόμος Κατρούγκαλου), οι υψηλές ασφαλιστικές και εργοδοτικές εισφορές, η υψηλή φορολογία κ.ά.

 
 

Επιστροφή

1990-2018 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,578125 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version