Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ & ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

Αγροτύπος Forum

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

 
ΑγροΠροϊόντα

Quick Search Tip: Γράψτε τα αρχικά ή τμήμα της επωνυμίας του παραγωγού.


Προϊόντα κατά σύστημα παραγωγής:

Άλλες επιλογές:

 
Επιχειρήσεις

Quick Search Tip: Γράψτε τα αρχικά ή τμήμα της επωνυμίας της επιχείρησης.


Επιχειρήσεις κατά κατηγορία:

Άλλες επιλογές:

Μεγάλοι παίκτες στην ιαπωνική αγορά ελαιολάδου είναι η Ισπανία και η Ιταλία, αμελητέες ποσότητες εξάγονται από την χώρα μας

Μεγάλοι παίκτες στην ιαπωνική αγορά ελαιολάδου είναι η Ισπανία και η Ιταλία, αμελητέες ποσότητες εξάγονται από την χώρα μας


Την δεκαετία του 90 οι Ιάπωνες «ανακάλυψαν» το ελαιόλαδο, στο πλαίσιο προωθητικών ενεργειών για την προβολή της μεσογειακής διατροφής, οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν από Ιταλούς ελαιοπαραγωγούς. Στην ιαπωνική αγορά κυριαρχούν οι Ιταλοί και οι Ισπανοί που κατέχουν αθροιστικά το 93,7%. Το μερίδιο αγοράς του ελληνικού ελαιολάδου στην ιαπωνική αγορά είναι στο 2,4%.

Οι καταναλωτές της ασιατικής χώρας δείχνουν ενδιαφέρον να προσαρμόσουν την χρήση του ελαιολάδου στην καθημερινή τους διατροφή και να δοκιμάσουν νέες συνταγές. Η κατανάλωση ελαιολάδου αυξάνεται στις μεγαλύτερες ηλικίες οι οποίες και ανησυχούν περισσότερο για θέματα υγείας. Η πλέον διαδεδομένη συσκευασία πώλησης του ελαιολάδου είναι η γυάλινη, 250 ml και ακολουθεί αυτή των 500 ml.

Όπως επισημαίνει το Γραφείο ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στο Τόκυο, το ενδιαφέρον των καταναλωτών για το ελαιόλαδο αυξάνεται όταν στην συσκευασία περιλαμβάνονται συνταγές και πληροφορίες για τις ωφέλειες στην υγεία.

Στο εισαγόμενο ελαιόλαδο δεν επιβάλλονται δασμοί. Ο φόρος κατανάλωσης ανέρχεται σε 8%.

Η νομοθεσία προστασίας του καταναλωτή προβλέπει αυστηρές ποινές για περιπτώσεις νόθευσης του ελαιολάδου, όπως προσμείξεις ελαιολάδου με έλαια χαμηλότερης ποιότητας π.χ. φουντουκέλαιο, παραβίαση της νομοθεσίας σήμανσης στην ετικέτα, έλλειψη παροχής πληροφόρησης για το προϊόν, κ.λ.π.

Το 2016 ήταν η πρώτη χρονιά πτώσης τόσο ως προς την αξία όσο και ως προς την ποσότητα από το 2008. Οι ιαπωνικές εισαγωγές ελαιολάδου ανήλθαν σε 195,7 εκ.€ (24,1 δισ. γεν) το 2016, σε σύγκριση με 217,6 εκ. € (28,5 δισ. γεν) το 2015.

Οι κυριότεροι προμηθευτές της ιαπωνικής αγοράς
Η ιαπωνική αγορά μονοπωλείτε από την Ιταλία και την Ισπανία. Αθροιστικά οι δύο χώρες είχαν το 93,7% των συνολικών εισαγωγών το 2016, από 93,1% το 2015. Οι ιταλικές εξαγωγές ανήλθαν το 2016 σε 92,3 εκ. € ή 16 χιλ. τόνους και οι ισπανικές σε 91,2 εκ. € ή 22,5 χιλ. τόνους.

Η Ελλάδα το 2016 (όπως συνέβη και το 2015) κατέλαβε την τρίτη θέση μεταξύ των κυρίων χωρών προέλευσης, με την Τουρκία στην 4η θέση.

Οι ελληνικές εξαγωγές ελαιολάδου σε αξία ανήλθαν σε 4,67 εκ. € το 2016, έναντι 5,84 εκ. € το 2015 και 3,5 εκ. € το 2014. To 2016 σημειώθηκε πτώση ως προς την αξία σε γεν κατά 24,9%.

Ακολουθεί η Τουρκία, που κέρδισε το 1,4% της ιαπωνικής αγοράς το 2016. Ακολουθούν η Αυστραλία (μερίδιο αγοράς 0,8%), Τυνησία, Γαλλία, Χιλή (0,3% η κάθε μία), ΗΠΑ, Πορτογαλία και Αργεντινή (0,2% η κάθε μία).

 
 

Επιστροφή

1990-2018 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,4680176 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version