Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

ΕΕ: Μετά το γάλα και το κρέας δημιουργείται και παρατηρητήριο στην αγορά ζάχαρης

ΕΕ: Μετά το γάλα και το κρέας δημιουργείται και παρατηρητήριο στην αγορά ζάχαρης


Ένα νέο παρατηρητήριο τιμών στην αγορά ζάχαρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκίνησε, στις 11 Ιουλίου, με μία πρώτη συνάντηση εμπειρογνωμόνων της ΕΕ στον τομέα της ζάχαρης και στελεχών του τμήματος γεωργίας και ανάπτυξης της υπαίθρου της Επιτροπής. Η ζάχαρη είναι ένα ακόμη προϊόν της ΕΕ, μετά το γάλα και το κρέας, που επωφελείται από ένα παρατηρητήριο. Θα τεθεί σύντομα ένα τέταρτο παρατηρητήριο, το οποίο θα καλύπτει τις καλλιέργειες. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Φίλ Χόγκαν ανακοίνωσε τη δημιουργία δύο νέων παρατηρητηρίων φέτος, προκειμένου να βοηθήσει τον αγροτικό τομέα της ΕΕ να χειριστεί καλύτερα την αστάθεια της αγοράς και να αναλύσει και να διαβάσει τα σήματα της αγοράς, αλλά και να βοηθήσει τους παραγωγούς. Στο μεταξύ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΕ την περίοδο εμπορίας 2016/2017 η παραγωγή λευκής ζάχαρης στην ΕΕ εκτιμάται σε 16,8 εκατ. τόνους, αυξημένη σε ποσοστό 13% σε σχέση με πέρσι, ενώ οι τιμές το 2017 έχουν σταθεροποιηθεί στα 495 ευρώ / τόνο.

Το παρατηρητήριο θα στοχεύει στην παροχή μεγαλύτερης διαφάνειας στον τομέα της ζάχαρης στην ΕΕ, με την έγκυρη ανταλλαγή δεδομένων αγοράς και βραχυπρόθεσμης ανάλυσης.

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων, η οποία απαρτίζεται από 14 οργανώσεις, που εργάζονται στην αλυσίδα εφοδιασμού ζάχαρης και γλυκαντικών ουσιών, καθώς και από αξιωματούχους της ΕΕ, θα συνεδριάζει τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο, για να παρέχει πληροφορίες από πρώτο χέρι σχετικά με την κατάσταση στην αγορά της ΕΕ.

Κατά την έναρξη των εργασιών οι εμπειρογνώμονες επικεντρώθηκαν στη δομή και την λειτουργία του παρατηρητηρίου και του οικονομικού συμβουλίου του και θέσπισε τους κανόνες διαδικασίας.

Επίσης εξέτασαν το επίπεδο των διαθέσιμων πληροφοριών σχετικά με την αγορά ζάχαρης στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των πηγών δεδομένων, που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος από την γεωργική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και καθόρισε πρόγραμμα εργασίας και προτεραιότητες για το παρατηρητήριο.

Οι εμπειρογνώμονες προέβησαν στη συνέχεια σε μία πρώτη αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης της αγοράς, μοιράζοντας και συγκρίνοντας τις εμπειρίες τους και την ανάλυση του τομέα της ζάχαρης.

Στοιχεία για ευρωπαϊκή παραγωγή ζάχαρης
Στο μεταξύ σύμφωνα με τις πρόσφατες προβλέψεις της ΕΕ, για την περίοδο εμπορίας 2016/2017 η παραγωγή λευκής ζάχαρης στην ΕΕ εκτιμάται σε 16,8 εκατ. τόνους, αυξημένη σε ποσοστό 13% σε σχέση με την περίοδο 2015/2016. Η κατανάλωση παραμένει σε σταθερά επίπεδα. Τα τελικά αποθέματα για το 2016/2017 υπολογίζονται σε 1,3 εκατ. τόνους, παρουσιάζοντας μείωση σε ποσοστό 33% σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά. Οι τιμές λευκής ζάχαρης στην ΕΕ συνέχισαν την ανοδική τους πορεία το 2017 και σταθεροποιήθηκαν τον Μάρτιο στα επίπεδα των 495 ευρώ / τόνο.

 
 

Επιστροφή

1990-2018 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,765625 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version