Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ & ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Υψηλούς δασμούς σκέφτεται να επιβάλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ στις ισπανικές ελιές, αντιδράσεις από Κομισιόν και Copa Cogeca


Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής, σχετικά με το αν οι Ισπανοί εφαρμόζουν αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στον τομέα της εμπορίας επιτραπέζιας ελιάς. Μάλιστα η κυβέρνηση Τραμπ σχεδιάζει να επιβάλει μέτρα κατά των εισαγωγών από τον Σεπτέμβριο, ακόμη και πριν ολοκληρωθεί η έρευνα που διεξάγεται από το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Οι εκπρόσωποι της Κομισιόν δηλώνουν πως οι Βρυξέλλες συμμετέχουν στην έρευνα για να «προστατεύσουν τα δικαιώματα των Ισπανών παραγωγών» στις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Από την πλευρά τους οι ευρωπαϊκές αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις Copa Cogeca, σε επιστολή, που έστειλαν στην Κομισιόν, προειδοποιούν ότι τα αμερικανικά σχέδια για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές μαύρων επιτραπέζιων ελιών από την Ισπανία, ισοδυναμούν με «προστατευτισμό».

Οι έρευνες θα προσπαθήσουν να διαπιστώσουν αν οι Ισπανοί πουλάνε στις ΗΠΑ ελιές σε τιμές πολύ χαμηλότερες από αυτές τις αγοράς (dumping) και αν οι Ισπανοί παραγωγοί δέχονται αθέμιτες κρατικές επιδοτήσεις (μέσα από την ΚΑΠ).

Η αρχική καταγγελία έγινε στις 22 Ιουνίου, από την Κοινοπραξία Coalition for Fair Trade in Ripe Olives (Συμμαχία για το δίκαιο εμπόριο στις μαύρες ελιές), της οποίας ηγούνται οι εταιρείες τυποποίησης αμερικανικών επιτραπέζιων ελιών Bell-Carter Foods, McDermott Will & Emery LLP και Musco Family Olive. Οι αμερικανικές επιχειρήσεις προτείνουν δασμούς που να κυμαίνονται από 84% μέχρι 223% για να αντισταθμιστούν οι πολύ χαμηλές τιμές των ισπανικών ελιών.

Όπως υποστηρίζουν, τα τελευταία 50 έτη έχει σημειωθεί μεγάλη μείωση της αμερικάνικης παραγωγής. Συγκεκριμένα  αναφέρουν ότι «οι εισαγωγές φτηνών επιτραπέζιων ελιών κυρίως από την Ισπανία, που επιχορηγούνται, όλα αυτά τα έτη, έχουν συμβάλει στην μείωση της αμερικάνικης παραγωγής. Η βιομηχανία επιτραπέζιων ελιών στις ΗΠΑ θα ήταν περισσότερο δυναμική αν δεν είχε να ανταγωνιστεί τους Ισπανούς εξαγωγείς που «βομβαρδίζουν» την αμερικάνικη αγορά με φτηνές ελιές και τους Ισπανούς παραγωγούς που λαμβάνουν κάθε χρόνο κρατικές επιδοτήσεις».

Αντιδρούν στην επιβολή δασμών οι Copa Cogeca
Ο γενικός γραμματέας της Copa Cogeca, Pekka Pesonen, στην επιστολή του προέτρεψε την Επιτροπή «να λάβει σοβαρά υπόψη το θέμα, καθώς κινδυνεύουν από την επιβολή δασμών χιλιάδες θέσεις εργασίας στην Ισπανία, κάτι που θα φέρει σοβαρό πλήγμα σε μια χώρα που αντιμετωπίζει ήδη μια σοβαρή οικονομική κρίση».

Επίσης θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός ότι η κύρια αγορά εξαγωγής αγροτικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ - που είναι οι ΗΠΑ - μπορεί να επιβάλλει χωρίς δικαιολογία προστατευτικά μέτρα κατά των ευρωπαϊκών προϊόντων.

«Αν γίνει κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι ένα προηγούμενο και για άλλους παραγωγικούς τομείς αλλά και για άλλους εμπορικούς εταίρους της ΕΕ. Επίσης αυτά τα μέτρα θα αποτρέψουν τους καταναλωτές από τις ΗΠΑ να απολαμβάνουν την ποιοτική μας παραγωγή σε προσιτές τιμές», προειδοποίησε.

 
 

Επιστροφή

1990-2018 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 6,453125 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version