Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Στην πρέσα η κυβέρνηση από τους δανειστές για την τρίτη αξιολόγηση, ζητούν να επανέλθει το ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια στο 24 τοις εκατό

Στην πρέσα η κυβέρνηση από τους δανειστές για την τρίτη αξιολόγηση, ζητούν να επανέλθει το ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια στο 24 τοις εκατό


Με άγριες διαθέσεις ήρθαν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών για την τρίτη αξιολόγηση. Πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι οι δανειστές, από τις πρώτες κιόλας επαφές τους με τους Έλληνες αξιωματούχους, ζήτησαν να ανακληθεί η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ των αγροτικών εφοδίων από το 24% στο 13%, η οποία νομοθετήθηκε το καλοκαίρι από την κυβέρνηση και τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιουλίου. Οι τεχνικοί εμπειρογνώμονες των Θεσμών χαρακτήρισαν το συγκεκριμένο μέτρο ως «μονομερή ενέργεια». Αν γίνει κάτι τέτοιο - σε συνδυασμό με τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές την φορολογία εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ - τότε αναμένεται να οδηγήσει σε ασφυξία την αγροτική οικονομία.

Συγκεκριμένα οι δανειστές ζητούν να επιστρέψει στο 24% ο ΦΠΑ για φυτοπροστατευτικά, λιπάσματα, σπόρους και βολβούς, δημητριακά, κτηνοτροφικά φυτά, συσκευασμένες ζωοτροφές (με εξαίρεση όσες προορίζονται για κατοικίδια ζώα), ζώντα ζώα (αιγοπρόβατα, χοιρινά, βοοειδή), λιπάσματα, εντομοκτόνα, μυκητοκτόνα, ζιζανιοκτόνα, ανασχετικά της βλάστησης και ρυθμιστικά της ανάπτυξης των φυτών, άχυρα και φλοιούς ακατέργαστων δημητριακών κ.λπ.

Κυβερνητικές πηγές διαρρέουν ότι η ελληνική πλευρά δεν θα υποχωρήσει στις πιέσεις των δανειστών να ξηλωθεί η ρύθμιση που έδωσε ανάσα στον αγροτικό κόσμο, μειώνοντας το κόστος παραγωγής. Ωστόσο το Μαξίμου θέλει αφενός να «ξεκολλήσει» η εκκρεμότητα με την εκταμίευση της δόσης των 800 εκατ. ευρώ, αφετέρου να προχωρά με γοργό βηματισμό η διαδικασία της αξιολόγησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές στη διαπραγμάτευση για την τρίτη αξιολόγηση, αναμένεται να ρίξουν το βάρος της διαπραγμάτευσης στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, στο θέμα της τραπεζικής ρευστότητας και των «κόκκινων» δανείων, αλλά και στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν στη Δημόσια Διοίκηση και δη στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.

Εξάλλου, στο «μικροσκόπιο» των Θεσμών θα μπει η λειτουργία του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων, αλλά και το ζήτημα του επανυπολογισμού των συντάξεων, καθώς και η πορεία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Παράλληλα, οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων θα αγγίξουν και το ζήτημα της κατάρτισης του Προϋπολογισμού για το 2018, το προσχέδιο του οποίου αναμένεται από το ΥΠΟΙΚ έως τις 2 Οκτωβρίου.

Η πορεία του ελληνικού προγράμματος και το χρονοδιάγραμμα της τρίτης αξιολόγησης θα τεθούν επί τάπητος στη συνεδρίαση του Eurogroup την προσεχή Παρασκευή. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα εκπροσωπηθεί τελικά και πάλι από την Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία δεν αναμένεται να αποχωρήσει από την εποπτεία του ελληνικού προγράμματος τουλάχιστον μέχρι τον Φεβρουάριο.

Το ΔΝΤ αμφισβητεί με τις προβλέψεις του την επίτευξη του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Για το λόγο αυτό ζητά την εφαρμογή της περικοπής των συντάξεων και της μείωσης του αφορολογήτου από το 2019 και παράλληλα αναβολή της εφαρμογής των αντίμετρων μετά το 2023, οπότε θα μειωθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα.

 
 

Επιστροφή

1990-2018 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,5 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version