Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Αυξάνουν οι αδασμολόγητες εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της Ουκρανίας προς την ΕΕ από 1 Ιανουαρίου 2018


Σταδιακή απελευθέρωση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων της Ουκρανίας στην ΕΕ (χωρίς καταβολή τελωνειακών δασμών), σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν. Αρχικά από την 1η Οκτωβρίου απαλλάχτηκαν από δασμούς οι εξαγωγές προς την Ε.Ε. ορισμένων γεωργικών και βιομηχανικών προϊόντων. Σε δεύτερο στάδιο, από την 1η Ιανουαρίου του 2018, θα αυξηθούν οι ποσότητες κριθαριού, σιταριού και καλαμποκιού, που μπορούν να εξαχθούν αδασμολόγητες. Είχε προηγηθεί πριν λίγους μήνες οι συμφωνία για εξαγωγές συγκεκριμένων ποσοτήτων λαχανικών χωρίς δασμούς στην ΕΕ (ουσιαστικά θα καλύπτεται όλη η ουκρανική παραγωγή). Με αυτές τις συμφωνίες ουσιαστικά ανοίγουν τα σύνορα της ΕΕ για τα αγροτικά προϊόντα της Ουκρανίας (που έχουν χαμηλό κόστος) και τα«βοηθούν» να κερδίσουν μερίδιο της ευρωπαϊκής αγοράς εις βάρος των προϊόντων που παράγονται στην χώρα μας. Οι επιπτώσεις από αυτή την συμφωνία θα φανούν τα επόμενα χρόνια στις τιμές παραγωγού της χώρας μας.

Σε κοινή τους δήλωση, στις 29 Σεπτεμβρίου,, η επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ κ. Cecilia Malmström και η εκπρόσωπος εμπορίου της Ουκρανίας - υφυπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης και Εμπορίου κ. Nataliya Mykolska χαιρετίζουν την έναρξη ισχύος των αυτόνομων εμπορικών μέτρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ουκρανία, την 1η Οκτωβρίου.

«Αυτό είναι καλό νέο για τους Ουκρανούς εξαγωγείς. Αρκετά σημαντικά γεωργικά και βιομηχανικά προϊόντα θα έχουν τώρα καλύτερη πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ, καθώς θα μπορούν να εξαχθούν χωρίς δασμούς.

Αποτελεί σημαντική ένδειξη της συνεχιζόμενης, απτής οικονομικής και πολιτικής στήριξης της ΕΕ στον ουκρανικό λαό, στη χώρα και στις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες.

Ο κανονισμός της ΕΕ για τα αυτόνομα εμπορικά μέτρα θα συμπληρώσει τις ποσότητες γεωργικών προϊόντων που μπορεί να εξάγει η Ουκρανία προς την ΕΕ βάσει της συμφωνίας σύνδεσης χωρίς καταβολή τελωνειακών δασμών. Επίσης, θα επιταχύνει την κατάργηση των δασμών εισαγωγής της ΕΕ για ορισμένα βιομηχανικά προϊόντα, όπως προβλέπεται στη συμφωνία σύνδεσης.

Σε ό,τι αφορά τα γεωργικά προϊόντα, η Ουκρανία θα έχει τη δυνατότητα να εξάγει μεγαλύτερες ποσότητες σιταριού, καλαμποκιού, κριθαριού, βρώμης, καθώς και πλιγουριών και συσσωματωμάτων με μορφή σβόλων κριθαριού προς την ΕΕ χωρίς τελωνειακούς δασμούς. Η πρόταση δημιουργεί ευκαιρίες εξαγωγής μεγαλύτερων ποσοτήτων μεταποιημένων ντοματών, φυσικού μελιού και χυμού σταφυλιών στην ΕΕ χωρίς δασμούς. Αυτές οι εμπορικές προτιμήσεις θα ωφελήσουν επίσης τους βιομηχανικούς κλάδους, όπως για παράδειγμα τους Ουκρανούς παραγωγούς υποδημάτων, λιπασμάτων, προϊόντων αλουμινίου και ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης.

Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για τις θετικές συνέπειες της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας - περιλαμβανομένης της σφαιρικής και σε βάθος ζώνης ελεύθερων συναλλαγών (DCFTA) -, που αποτελεί σχέδιο στρατηγικής για μεταρρυθμίσεις και προωθεί το εμπόριο και τις επενδύσεις. Κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους - σύμφωνα με την Eurostat - το εμπόριο αγαθών μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας αυξήθηκε κατά 23 % και η ΕΕ εξακολουθεί να ενισχύει τη θέση της ως πρώτου εμπορικού εταίρου της Ουκρανίας.

Συνολικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιπροσωπεύει περίπου το 40 % των συνολικών εξαγωγών της Ουκρανίας και είμαστε πεπεισμένοι ότι το πρόσθετο αυτό το άνοιγμα του εμπορίου θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην ενίσχυση ισχυρών εμπορικών δεσμών μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας και θα στηρίξει την περαιτέρω αύξηση των ουκρανικών εξαγωγών προς την ΕΕ, μετά τους εμπορικούς περιορισμούς που έχει επιβάλει η Ρωσία.

Η ΕΕ και η Ουκρανία συνεχίζουν να εργάζονται, για να εξασφαλίσουν τις ευκαιρίες και τα οφέλη για τις επιχειρήσεις της ΕΕ και της Ουκρανίας στο πλαίσιο της DCFTA».

 
 

Επιστροφή

1990-2018 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,46875 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version