Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ & ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

Αγροτύπος Forum

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

 
ΑγροΠροϊόντα

Quick Search Tip: Γράψτε τα αρχικά ή τμήμα της επωνυμίας του παραγωγού.


Προϊόντα κατά σύστημα παραγωγής:

Άλλες επιλογές:

 
Επιχειρήσεις

Quick Search Tip: Γράψτε τα αρχικά ή τμήμα της επωνυμίας της επιχείρησης.


Επιχειρήσεις κατά κατηγορία:

Άλλες επιλογές:

Φιλ Χόγκαν για τσίπουρο, ούζο και τσικουδιά: Υποχρεωτική εμφιάλωση στο τόπο παραγωγής μόνο με αιτιολόγηση στο τεχνικό φάκελο


«Η εμφιάλωση τσίπουρου και άλλων αλκοολούχων Προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) βρίσκεται με το νέο Κανονισμό επί ξυρού ακμής. Ελπίζω τα συναρμόδια Υπουργεία να αφυπνιστούν και να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες πριν είναι αργά», δηλώνει ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την απάντηση που έλαβε από τον Επίτροπο Γεωργίας της Ε.Ε. κ. Φιλ Χόγκαν, στην επιστολή που απέστειλε στην Κομισιόν σχετικά με διατάξεις του νέου Κανονισμού για τα αλκοολούχα ποτά Γεωγραφικής Ένδειξης, που θίγουν και παραδοσιακά ελληνικά ποτά, όπως το τσίπουρο, το ούζο και η τσικουδιά. Το μείζων θέμα για το οποίο ο Θεσσαλός πολιτικός είχε διατυπώσει τις ενστάσεις του, ήταν το «παράθυρο» για την ελεύθερη εμφιάλωση-συσκευασία σε περιοχές ή χώρες εκτός των γεωγραφικών ορίων των αλκοολούχων ΠΓΕ.

Απαντώντας, ο κ. Χόγκαν αναφέρει ότι «η υποχρεωτική εμφιάλωση ενός δεδομένου ΠΓΕ σε μια συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για το ενιαίο εμπόριο, καθώς το εμπόριο αλκοολούχων ποτών βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη μεταφορά χύμα αποσταγμάτων, ενώ η διύλιση και η εμφιάλωση συνήθως λαμβάνουν χώρα κοντά στους καταναλωτές».

Ως εκ τούτου, συνεχίζει, «η υποχρεωτική εμφιάλωση επιτρέπεται μόνον υπό την προϋπόθεση ότι το κράτος-μέλος που προτείνει έναν τέτοιο περιορισμό, αιτιολογείται δεόντως, βάσει του άρθρου 10 του Κανονισμού (Ε.Ε.) Νο 716/2013, σύμφωνα με το οποίο, εαν ο τεχνικός φάκελος ορίζει ότι η συσκευασία του αλκοολούχου ποτού πρέπει να λάβει χώρα εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής ή εντός μιας περιοχής που βρίσκεται πλησίον της, η αιτιολόγηση για αυτό το αίτημα πρέπει να δίδεται σε σχέση με το συγκεκριμένο προϊόν».

Σε ότι αφορά τον κίνδυνο να χάσουν ελληνικά αλκοολούχα ΠΓΕ την προστασία, που μέχρι σήμερα απολαμβάνουν είτε λόγω αυξημένων δικαιοδοσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είτε λόγω παρεκκλίσεων σε συμφωνίες με τρίτες χώρες, ο κ. Χόγκαν απαντά ότι «και το τσίπουρο και το ούζο που αναφέρατε στην επιστολή σας, προστατεύονται κυρίως στο πλαίσιο της συνολικής οικονομικής και εμπορικής συμφωνίας Ε.Ε.-Καναδά (CETA) και στο πλαίσιο της Συμφωνίας Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης (ΕΡΑ) με την Νοτιοαφρικανική Αναπτυξιακή Κοινότητα (SADC), καθώς επίσης και σε μια σειρά άλλες διμερείς συμφωνίες».

Τέλος, σχετικά με την πρόταση του κ. Χαρακόπουλου για χρήση ελληνικής αμπελοοινικής αλκοόλης ως πηγή της χρησιμοποιούμενης αιθυλικής αλκοόλης, ο Ευρωπαίος Αξιωματούχος απαντά ότι, «όσον αφορά στην προέλευση των πρώτων υλών για το προϊόν που καλύπτεται από τις ΓΕ, ζητάμε από τους ίδιους τους παραγωγούς να ορίσουν την πηγή».

Διαβάστε την απάντηση του Επιτρόπου στα αγγλικά

 
 

Επιστροφή

1990-2017 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 1,441406 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version